IndonesieNU

Makam Imogiri, de vorstelijke begraafplaats

Makam Imogiri, de vorstelijkebegraafplaats

20-01-2015 | Ervaar Yogyakarta
Enkele Javaanse mannen, gekleed in traditionele kledij met een blangkon op (Javaans hoofddeksel) zitten in kleermakerszit in een paviljoen voor de ingang van de koninklijke begraafplaats. Een zachte bries ruist door de bomen en laat de bladeren ritselen. De schemering doet zijn intrede. Indonesiënu is op bezoek bij Makam Imogiri, de koninklijke begraafplaats van Imogiri.
Een Javaanse man gekleed in traditionele kledij verwelkomt ons. 'U wilt Makam Imogiri bezoeken?', vraagt hij ons. 'Ik kan u begeleiden en u het een en ander vertellen over deze bijzondere plek.’

imogiri yogyakarta

Wij nemen het aanbod van de man aan en lopen achter hem aan, 409 traptreden naar boven. Dat er 409 traptreden zijn, is niet zonder reden. De eerste 32 trappen verwijzen naar de laatste twee cijfers van het jaartal waarin de begraafplaats is gebouwd, namelijk 1632.

Het verhaal gaat dat de wens van degene die erin slaagt alle gelopen treden te tellen, in vervulling komt.

imogiri yogyakarta

Makam Imogiri is de officiële begraafplaats voor de vorsten van het koninkrijk Mataram en hun afstammelingen: de sultansfamilies van Yogyakarta en Surakarta. De begraafplaats is in 1632 gebouwd door de derde sultan van Mataram: sultan Agung.

Makam Imogiri ligt op een heuvel 12 kilometer van het centrum van Yogyakarta en bestaat uit drie delen. Sultan Agung ligt begraven in het middelste gedeelte van het complex dat alleen op maandag en zondag van 10.00-13.00 uur en vrijdagmiddag van 13.30-16.00 uur geopend is voor bezoekers.

imogiri yogyakarta

In dit gedeelte van het gravencomplex mogen geen foto's worden gemaakt. Het is een voor de Javanen heilige plek. Bezoekers die het graf van sultan Agung willen zien, moeten verplicht traditionele Javaanse kleding aan, die je tegen een gering bedrag kunt huren. De toegangspoort tot het graf van de sultan kan alleen worden geopend door de bewakers van Makam Imogiri. De bewakers kun je herkennen aan hun traditionele Javaanse kledij: een sarong, een zwart jasje en een blangkon

imogiri yogyakarta

Toen het rijk Mataram in 1755 opgesplitst werd in de sultanaten Surakarta (Solo) onder sunan Pakubuwono III, en Yogyakarta onder sultan Hamengkubuwono, werden er op de vorstelijke begraafplaats in Imogiri twee nieuwe gedeeltes bijgebouwd: een voor de nazaten van de sultan van Yogyakarta (rechtergedeelte) en een voor de nakomelingen van de sunan van Solo. 

Op het complexkom je ook veel Balinese ornamenten tegen. In 1890 had er namelijk een grondige renovatie plaats. Het merendeel van de arbeiders die bij de renovatie betrokken waren, kwam uit Bali. 

Op het pleintje voor de ingang van het graf van sultan Agung staan vier enorme kruiken: uit Palembang, Aceh, Turkije en Thailand. De kruiken worden een keer in het jaar gereinigd in de voor de Javanen heilige maand Sura. Het reinigen gaat gepaard met veel rituelen. 

imogiri yogyakarta

'Weet u wat er onder deze steen ligt?' vraagt de Javaanse gids ons. 'Vertelt u het maar', antwoorden wij terwijl wij op de steen gaan staan. De steen ligt wat lager dan de andere stenen en lijkt een beetje uitgehold. 

Nadat de VOC Jayakarta in 1619 Jayakarta had veroverd, het huidige Sunda Kelapa, wilde de sultan van Mataram deze strategische plek weer innemen, niet wetende dat er onder zijn navolgelingen een verrader was. 

De man, Tumenggung Endranata genaamd, liet de Nederlanders weten wat de sultan van Mataram van plan was. Toen de sultan erachter kwam dat een van zijn dienaren zijn plannen had doorgespeeld aan de vijand, werd hij woedend. Tumenggung Endranata werd opgepakt en onthoofd. Zijn lichaam werd in 3 stukken gehakt en begraven op drie locaties op het gravencomplex. 

imogiri yogyakarta

Het hoofd van Tumenggung ligt begraven recht onder Gapura Supit Urang (de toegangspoort tot het pleintje waar bewakers de wacht houden); zijn lichaam ligt onder de traptrede dichtbij Gapura Supit Urang (de steen waar wij op stonden); zijn benen liggen begraven onder het zand in de vijver. 

De sultan had daar een reden voor. Hij wist dat een ieder die het gravencomplex bezocht, vast en zeker op een van de stenen zou trappen waaronder delen van het lichaam van Tumenggung begraven liggen. Op die manier zouden bezoekers het verraad van Tumenggung nooit en te nimmer vergeten. 

Snel stappen wij van de steen en lopen via dezelfde trap weer terug naar beneden, genietend van het schitterende uitzicht over de omgeving. 

imogiri yogyakarta


Makam Imogiri
Adres:
Girirejo, Imogiri, Yogyakarta
Openingstijden:
maandag 10.00 - 13.00 uur
vrijdag 13.30 - 16.00 uur
zondag 10.00 -13.00 uur
Toegang:
Gratis. Bezoekers geven de gids meestal een fooi en laten wat geld achter bij de moskee bij de ingang. 
 

Foto's: Indonesiënu

Gerelateerde artikelen

Met de becak door Yogyakarta

Met de becak door Yogyakarta

09-12-2014 | Ervaar Yogyakarta
Een heel leuke manier om Yogyakarta te verkennen is met de becak (fietstaxi). Samen met al het andere verkeer – bu...
Meer »
De kraton van Yogyakarta

De kraton van Yogyakarta

05-12-2014 | Ervaar Yogyakarta
Een elegante dame van middelbare leeftijd, gekleed in Javaanse klederdracht, met haar haar mooi opgestoken in een wrong,...
Meer »
5 topattracties Yogyakarta

5 topattracties Yogyakarta

12-11-2013 | Ervaar Yogyakarta
De provincie Yogyakarta ligt in Midden-Java en heeft de status van een bijzonder district: Daerah Istimewa Yogyakarta. D...
Meer »
Volcano-tour naar de Merapi

Volcano-tour naar de Merapi

26-07-2013 | Ervaar Yogyakarta
De Merapi is 1 van de 16 meest gevaarlijke vulkanen ter wereld. Toch weerhoudt het explosieve karakter van de vulkaan kl...
Meer »
Yogyakarta, gudeg-stad

Yogyakarta, gudeg-stad

11-08-2013 | Culinair
Wanneer je in Yogyakarta bent, bezoek dan eens Kampung Wijilan. Hier vind je de beste gudeg in town. Gudeg – een t...
Meer »