IndonesieNU

Kopi tubruk met pisang goreng

Kopi tubruk met pisang goreng

31-10-2016 | Culinair
De meest gedronken koffie in Indonesië is kopi tubruk. Veel Indonesiërs beginnen de dag met deze zeer eenvoudig te bereiden warme drank. In Indonesië is kopi tubruk bijna overal te verkrijgen. En, voor de prijs hoef je het niet te laten. In sommige eenvoudige eetgelegenheden betaal je nog geen 50 eurocent voor deze 'botsende koffie'. 
Kopi tubruk is eigenlijk niets meer dan gemalen koffie waar kokend heet water op wordt gegoten. Daar komt de naam tubruk ook vandaan. Tubruk betekent in het Javaans botsen. Het hete water botst met de gemalen koffie.

Het is belangrijk dat het water kokend heet is. Kokend heet water is nodig om de koffiepitjes te laten zinken. Al zullen in de praktijk niet alle pitjes naar de bodem zinken. 

koffieplantage
Koffieplantage op Java

Het bereiden van kopi tubruk is heel eenvoudig en neemt niet veel tijd in beslag. Doe ongeveer twee theelepels gemalen koffie in een mok en giet er kokend heet water over. Kopi tubruk kan met of zonder suiker gedronken worden. Sommige Indonesiërs doen er ook melk bij, of susu kental manis (gecondenseerde melk) in plaats van suiker en melk. 

     
     Meer lezen over koffie? Van Arabica tot Robusta


Kopi tubruk werd eeuwen geleden in de Indonesische archipel geïntroduceerd door handelaren uit het Midden-Oosten. Tot op de dag van vandaag drinken Indonesiërs nog steeds heel graag kopi tubruk. Het drinken van een kop botsende koffie is een soort traditie geworden.

Kopi tubruk kan op elk moment van de dag gedronken worden. Het meest favoriete moment van Indonesiërs om deze botsende koffie te drinken, is op een regenachtige dag. En dan het liefst met een heerlijke Indonesische snack erbij zoals pisang goreng (gebakken banaan). 

gebakken banaan pisang goreng

Foto: Indonesiënu.nl

Gerelateerde artikelen

5 populaire tahu-gerechten

5 populaire tahu-gerechten

15-09-2015 | Culinair
Tofoe, in het Indonesisch tahu, is een eiwitrijk sojaproduct. Tahu wordt net als tempe veel gebruikt als vleesvervanger....
Meer »
Van Arabica tot Robusta

Van Arabica tot Robusta

30-07-2014 | Ervaar Indonesië
Indonesië is een van de grootste koffieproducerende landen ter wereld. Door de gunstige geografische ligging is het...
Meer »
Culinair Cirebon

Culinair Cirebon

24-08-2016 | Culinair
Zodra je Cirebon binnenrijdt, zie je links en rechts van de straat allerlei eetgelegenheden die via spandoeken, met daar...
Meer »
Nasi bungkus, verpakte rijst

Nasi bungkus, verpakte rijst

07-02-2017 | Culinair
Indonesiërs hebben niet altijd zin of tijd om gerechten, die zij in eenvoudige eetgelegenheden als warung makan of ...
Meer »
5 populaire tempe-gerechten

5 populaire tempe-gerechten

08-09-2015 | Culinair
Tempe is een typisch Indonesisch voedselproduct. Het is gezond en wij vinden het erg lekker. Tempe is gemaakt van sojabo...
Meer »
Hoe kies je een rijpe durian?

Hoe kies je een rijpe durian?

09-03-2015 | Culinair
Dit artikel is speciaal voor durian-liefhebbers. De volgende vijf tips kunnen als leidraad dienen voor het kiezen van ee...
Meer »
Lekkere loempia's in Semarang

Lekkere loempia's in Semarang

27-09-2013 | Ervaar Midden-Java
Semarang, de hoofdstad van de provincie Midden-Java, wordt ook wel de loempia-stad van Indonesië genoemd. Volgens I...
Meer »
Yogyakarta, gudeg-stad

Yogyakarta, gudeg-stad

11-08-2013 | Culinair
Wanneer je in Yogyakarta bent, bezoek dan eens Kampung Wijilan. Hier vind je de beste gudeg in town. Gudeg – een t...
Meer »