IndonesieNU

De kraton van Yogyakarta

De kraton van Yogyakarta

05-12-2014 | Ervaar Yogyakarta
Een elegante dame van middelbare leeftijd, gekleed in Javaanse klederdracht, met haar haar mooi opgestoken in een wrong, zingt, geknield op het podium, langzaam doch krachtig haar zangpartij. De prachtige klanken van de gamelan geven een onbeschrijflijke rust en laten het geroezemoes van de vele toeristen die het erf op en af lopen, in de verte doen verdwijnen. Indonesiënu is op bezoek bij het sultanspaleis in Yogyakarta: Kraton Ngayogyakarta Hadiningrat. 
kraton yogyakarta

kraton yogyakarta

Terwijl wij richting de kaartverkoop lopen, bieden kooplieden hun waar aan: bamboe fluitjes, zonnebrillen, speelgoed vogels en nog veel meer.

De kraton, gebouwd in 1755, is als een kleine stad die zich bevindt binnen een ommuurd terrein. Het complex bestaat uit verschillende paviljoenen en gebouwen waar erfstukken van de sultansfamilie te zien zijn. Ook het woonverblijf van de sultansfamilie, dat niet toegankelijk is voor publiek, ligt op het complex. 

keraton yogyakarta

In de verte horen wij de magische klanken van de gamelan - traditionele instrumenten die samen een ensemble vormen. Magisch, want het is alsof de klanken ons meevoeren naar het paviljoen waar het gamelan-orkest staat opgesteld. 

Dagelijks zijn hier verschillende voorstellingen te zien: gamelan, dans, zang en poppenshows (wayang kulit). Geniet en laat alle indrukken op je inwerken. Of droom even weg naar een van de vele schitterende plekken in de Indonesische archipel. 

keraton yogyakarta

Overal op het complex zitten de hovelingen van de sultan - gekleed in een batik sarong, een zwart jasje en een batik hoofddoek - geknield op de vloer terwijl ze een praatje met elkaar maken. Deze abdi dalem wijden hun leven aan de kraton en de sultan. 

De abdi dalem zijn eigenlijk ook de bewakers van de kraton. Militaire bewakers zul je hier niet tegenkomen. Naar verluidt zou het sultanspaleis beschermd worden door onzichtbare krachten. 

keraton yogyakarta

De hovelingen van de sultan zijn onder te verdelen in twee groepen: abdi dalem Punakawan en abdi dalem Kaprajan. De abdi dalem Punakawan zijn de ware dienaren van de kraton. Dat wil zeggen dat zij erkend zijn door de kraton en uitbetaald krijgen door de kraton.De abdi dalem Kaprajan zijn erkend door de staat en krijgen uitbetaald door de staat.

Wat de abdi dalem Punakawan en abdi dalem Kaprajan gemeen hebben, is dat zij zich beiden in dienst stellen van de kraton.

keraton yogyakarta

Op het complex ligt ook een museum gewijd aan wijlen Sultan Hamengkubowono IX (1912-1988), de sultan die een sterke band had met Nederland. Hij had in Nederland Indologie gestudeerd aan de Universiteit Leiden, waar hij de toenmalige prinses Juliana ontmoette. Omdat de prinses zijn naam te moeilijk vond, noemde zij de Javaanse prins maar 'Henkie'.

Niet lang na zijn terugkeer in Yogyakarta, overleed zijn vader, Sultan Hamengkubuwono VIII. 'Henkie' volgde hem op 18 maart 1940 op en werd de negende sultan van Yogyakarta. Bij zijn troonsbestijging zei hij in een rede: 

 

"Al heb ik een uitgesproken Westerse opvoeding gehad, toch ben en blijf ik in de allereerste plaats Javaan."

Sultan Hamengkubuwono IX werd gezien als een belangrijk en invloedrijk persoon. Ondanks zijn sterke band met Nederland steunde hij de voorvechters van de Indonesische republiek. Dat maakte hem een zeer gerespecteerd man. Hij werd en wordt nu nog steeds, door het volk op handen gedragen. 

kraton museum
 
De kraton ligt recht tegenover de Merapi-vulkaan in het noorden. Dit grote complex weerspiegelt de Javaanse kosmos. Elk detail - van de binnenplaats tot de bomen - heeft een speciale symbolische betekenis gerelateerd aan het verfijnde Javaanse wereldbeeld.

Vandaag de dag wordt het paleis nog steeds gebruikt als residentie van de sultan en voor belangrijke ceremoniële en culturele activiteiten. In de namiddag, na sluitingstijd, besprenkelt een groepje vrouwen in traditionele gewaden de pilaren van de kraton, om het paleis te 'reinigen' van kwade geesten.

keraton yogyakarta

De kraton is volgens Indonesiënu een must-see attractie in Yogyakarta. Tip: Breng ook een bezoek aan Kampung Wijilan, nabij de Kraton, waar je de beste gudeg in town kunt eten [Lees ook: Yogyakarta gudeg-stad]. Een andere aanrader is een bezoek aan het koetsenmuseum van de sultan, met een prachtige collectie goed onderhouden koetsen uit de Nederlandse koloniale tijd.  


Adresgegevens
Jalan Rotowijayan No.1, Yogyakarta

Openingstijden:
Dagelijks van 08.30 - 12.30 uur
Vrijdag en zaterdag van 08.30 - 11.00 uur


Toegangsprijs: 
Buitenlandse toeristen 12.500 rupiah p.p
Fotocamera 1000 rupiah


Hoe er te komen?
De kraton ligt in het centrum van Yogyakarta en kan makkelijk worden bereikt per taxi, becak, andong (paard en wagen) of ander openbaar vervoer.
 

Prijswijzigingen voorbehouden
Foto's: Indonesiënu

Gerelateerde artikelen

5 topattracties Yogyakarta

5 topattracties Yogyakarta

12-11-2013 | Ervaar Yogyakarta
De provincie Yogyakarta ligt in Midden-Java en heeft de status van een bijzonder district: Daerah Istimewa Yogyakarta. D...
Meer »
Volcano-tour naar de Merapi

Volcano-tour naar de Merapi

26-07-2013 | Ervaar Yogyakarta
De Merapi is 1 van de 16 meest gevaarlijke vulkanen ter wereld. Toch weerhoudt het explosieve karakter van de vulkaan kl...
Meer »
Met de becak door Yogyakarta

Met de becak door Yogyakarta

09-12-2014 | Ervaar Yogyakarta
Een heel leuke manier om Yogyakarta te verkennen is met de becak (fietstaxi). Samen met al het andere verkeer – bu...
Meer »
Yogyakarta, gudeg-stad

Yogyakarta, gudeg-stad

11-08-2013 | Culinair
Wanneer je in Yogyakarta bent, bezoek dan eens Kampung Wijilan. Hier vind je de beste gudeg in town. Gudeg – een t...
Meer »