IndonesieNU

Leer Indonesië kennen in het Nationaal Museum in Jakarta

Leer Indonesië kennen in hetNationaal Museum in Jakarta

05-08-2015 | Ervaar Jakarta
Het Nationaal Museum van Indonesië - Museum Nasional Indonesia - is echt een bezoek waard wanneer je in Jakarta bent. Het museum, dat deels gevestigd is in een voormalig koloniaal pand uit 1862, beschikt over prachtige, uitgebreide collecties op het gebied van archeologie, geschiedenis, volkenkunde en geografie. Leer Indonesië kennen in Museum Nasional Indonesia. 
Het museum dat nabij het Nationaal Monument (Monas) ligt, staat ook wel bekend als Museum Gajah (gajah betekent olifant). Voor het gebouw staat namelijk een bronzen standbeeld van een olifant, een geschenk van de Thaise koning Rama V die het museum in 1871 bezocht.

museum gajah

Na het betalen van de toegangskaartjes, lopen we een ruimte in die uitkijkt op een serene open binnenplaats vol stenen beelden uit vervlogen tijden. Boeddha-hoofden afkomstig van de Borobudur-tempel in Midden-Java en beelden van hindoegoden zoals Vishnu en Brahma. Maar wat ons het meest opviel, was misschien wel het meer dan vier meter hoge standbeeld van Bhairawa, een manifestatie van de hindoegod Shiva. 

museum gajah

Een andere bijzondere collectie is die van traditionele huizen in miniatuur. Het museum beschikt over meer dan 100 miniatuurhuizen uit verschillende streken van de Indonesische archipel. De huisjes zijn gemaakt van hout, bamboe, rotan, vezels en riet, en voorzien van trappen, een hek en ramen.

Deze traditionele huizen maken sinds het begin van de twintigste eeuw deel uit van de collectie van het Nationaal Museum en dienen met de grootste zorg behandeld te worden opdat het bestand blijft tegen invloeden die schade kunnen veroorzaken zoals stof, temperatuur, luchtvochtigheid, insecten en termieten.

museum gajah

Ook het spaarvarken van aardewerk moet je hebben gezien. Een heel bijzonder voorwerp uit het machtige hindoerijk Majapahit (1293-1500). Ja, ook toen spaarde men. 

museum gajah

In het nieuwe gebouw, dat voorzien is van een lift, kun je onder meer de goudcollectie bezichtigen. Hier vind je onder meer sieraden die men in vroegere tijden droeg en gouden steentjes die toentertijd dienden als betaalmiddel. In deze ruimte is het niet toegestaan foto's te maken. 

museum gajah

Het oude gedeelte van het museum is gebouwd in 1862 op het wat toen Koningsplein West was en wat nu Jalan Merdeka Barat No. 12 is. Het gebouw werd in 1868 officieel geopend voor publiek. In de nabijheid van het museum liggen onder meer het Nationaal Monument van Indonesië (Monas), het presidentieel paleis en Museum Taman Prasasti, een voormalige begraafplaats gebouwd ten tijde van het Nederlandse koloniale gezag. 
 
Foto's: Indonesiënu

Gerelateerde artikelen

De Chinese wijk in Tangerang

De Chinese wijk in Tangerang

23-02-2015 | Ervaar Jakarta
Chinees schrift prijkt op de voorgevels van huizen aan weerszijden van de zijstraat die wij zijn ingeslagen. In een aant...
Meer »
5 topattracties in Jakarta

5 topattracties in Jakarta

18-03-2013 | Ervaar Jakarta
Laat Jakarta niet alleen maar een transitstad zijn voor je verdere reis door Indonesië. De Indonesische hoofdstad h...
Meer »
De mangrovebossen van Jakarta

De mangrovebossen van Jakarta

10-08-2015 | Ervaar Jakarta
Als je aan Jakarta denkt, denk je misschien aan een grote, drukke stad met hoge wolkenkrabbers, moderne winkelcentra, en...
Meer »
Ervaar Jakarta

Ervaar Jakarta

01-06-2014 | Rubriek
Op het gebied van cultuur, nachtleven, eten en winkelen heeft Jakarta zeer veel te bieden. In de rubriek 'Jakar...
Meer »
Ervaar Indonesië in 1 dag!

Ervaar Indonesië in 1 dag!

15-01-2014 | Ervaar Jakarta
Indonesië ervaren in 1 dag? Dat kan in de Indonesische hoofdstad Jakarta en wel in Taman Mini Indonesia Indah (TMII...
Meer »
Dit is Oud-Batavia

Dit is Oud-Batavia

27-05-2013 | Ervaar Jakarta
Batavia kennen we allemaal wel: de hoofdstad van het voormalige Nederlands-Indië. Oud-Batavia is echter nog niet zo...
Meer »