IndonesieNU

Serene rust op begraafplaats Petamburan

Serene rust op begraafplaatsPetamburan

29-04-2014 | Ervaar Jakarta
Een begraafplaats bezoeken in Jakarta, komt bij het overgrote deel van de Nederlandse vakantiegangers dat de stad bezoekt, niet voor op de must see-lijst. Dat is best wel jammer. Jakarta kent namelijk een aantal begraafplaatsen uit het Nederlandse koloniale tijdperk. Een daarvan is Taman Pemakaman Umum Petamburan. Volgens Indonesiënu is deze openbare begraafplaats zeker een bezoek waard. Vooral voor reizigers die op zoek zijn naar iets anders en unieks. 


Gebouwd in 1816, is Taman Pemakaman Umum Petamburan een van de oudste Nederlandse begraafplaatsen in Indonesië. De oudste begraafplaats in Indonesië (en naar verluidt ook de oudste ter wereld) is Kebon Jahe Kober, gebouwd in 1795. Kebon Jahe Kober is tegenwoordig in gebruik als museum met de naam Taman Prasasti, terwijl Petamburan tot op de dag van vandaag dienst doet als openbare begraafplaats. 

De Petamburan-begraafplaats ligt in Jatipetamburan, Centraal-Jakarta. Naar verluidt stonden er op deze locatie vroeger veel Jati-bomen (teakbomen). Het verhaal gaat ook dat er in dit gebied een bekende trommelspeler woonde die luisterde naar de naam Ki Tambur. Na zijn overlijden werd hij begraven onder een Jati-boom. Vandaar dat dit gebied in Centraal-Jakarta Jatipetamburan wordt genoemd.

Jatipetamburan was in de hoogtijdagen van Batavia een geliefde woonplek voor veel Fransen. Het textielmuseum (Museum Tekstil) dichtbij de begraafplaats, was vroeger de woning van een Fransman.

mausoleum petamburan

De belangrijkste trekpleister van Taman Pemakaman Umum Petamburan is het mausoleum van OG Khouw dat midden op de begraafplaats staat.

Khouw Oen Giok werd geboren op 13 maart 1874 in Batavia. Hij was landheer van Tambun, een grote rietsuikerplantage. De rijke zakenman bouwde zijn eigen marmeren mausoleum waarin hij later, wanneer hij zou komen te overlijden, begraven zou kunnen worden. Het marmer voor het mausoleum liet hij overkomen uit Italië. Hij betaalde er in die tijd 200.000 gulden voor. Zijn graf zou veel duurder zijn dan het graf van de Amerikaanse miljardair Rockefeller.

OG Khouw overleed in Ragaz, Zwitserland op 1 Juli 1927. Zijn lichaam werd overgebracht naar Batavia en werd begraven in het mausoleum in Taman Pemakaman Umum Petamburan. Ook het lichaam van zijn vrouw, die in 1957 overleed, ligt er begraven. 

mausoleum petamburan

Het verhaal gaat dat Khouw Oen Giok er alles aan deed om op gelijke manier behandeld te worden als de blanke mensen in Nederlands-Indië. De Nederlandse koloniale regering voerde namelijk een discriminatief beleid waarbij Chinezen en andere bevolkingsgroepen ondergeschikt waren aan Nederlanders/Europeanen.

Khouw Oen Giok veranderde daarop de volgorde van zijn namen. Zijn familienaam, Khouw, plaatste hij achter zijn voornamen Oen Giok. Net zoals dat gewoon was bij Europeanen. Hij koos voor een mausoleum in plaats van een traditioneel Chinees graf. Dit deed hij om te laten zien dat hij op dezelfde voet stond als de Nederlandse bevolkingsgroep in Nederlands-Indië. 

mausoleum petamburan

Op begraafplaats Petamburan liggen veel Chinezen begraven die zijn overleden tijdens het Nederlandse koloniale bewind. Er staat een huisje waarin het as van Japanse burgers bewaard ligt die zijn overleden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Tegenwoordig liggen er ook Indonesiërs begraven. Petamburan is ook een geliefde plek voor fotografen. 

mausoleum petamburan

Wat wel jammer is, is dat de begraafplaats, net zoals veel andere interessante plekken in Indonesië, niet goed onderhouden wordt; het afval ligt her en der verspreid. Het prachtige mausoleum van OG Khouw ligt er onverzorgd bij en heeft duidelijk een grote schoonmaakbeurt nodig. 

Desondanks heeft de begraafplaats in het hartje van de Indonesische hoofdstad iets unieks te bieden. Temidden van de torenhoge wolkenkrabbers, de files en de chaos van Jakarta, geven de hoge bomen op de begraafplaats bezoekers een aangename beschutting tegen de felle zon. Taman Pemakaman Umum Petamburan; een plek waar je serene rust kunt vinden. 

mausoleum petamburan

     Praktisch informatie


Adresgegevens
Mausoleum OG Khouw
Tempat Pemakaman Umum Petamburan
Jl. Aipda K.S. Tubun No.2
Jakarta Pusat


mausoleum petamburan

Foto's: Indonesiënu

Gerelateerde artikelen

Ervaar Jakarta

Ervaar Jakarta

01-06-2014 | Rubriek
Op het gebied van cultuur, nachtleven, eten en winkelen heeft Jakarta zeer veel te bieden. In de rubriek 'Jakar...
Meer »
5 topattracties in Jakarta

5 topattracties in Jakarta

18-03-2013 | Ervaar Jakarta
Laat Jakarta niet alleen maar een transitstad zijn voor je verdere reis door Indonesië. De Indonesische hoofdstad h...
Meer »
De mangrovebossen van Jakarta

De mangrovebossen van Jakarta

10-08-2015 | Ervaar Jakarta
Als je aan Jakarta denkt, denk je misschien aan een grote, drukke stad met hoge wolkenkrabbers, moderne winkelcentra, en...
Meer »
De Chinese wijk in Tangerang

De Chinese wijk in Tangerang

23-02-2015 | Ervaar Jakarta
Chinees schrift prijkt op de voorgevels van huizen aan weerszijden van de zijstraat die wij zijn ingeslagen. In een aant...
Meer »
Ervaar Indonesië in 1 dag!

Ervaar Indonesië in 1 dag!

15-01-2014 | Ervaar Jakarta
Indonesië ervaren in 1 dag? Dat kan in de Indonesische hoofdstad Jakarta en wel in Taman Mini Indonesia Indah (TMII...
Meer »
Dit is Oud-Batavia

Dit is Oud-Batavia

27-05-2013 | Ervaar Jakarta
Batavia kennen we allemaal wel: de hoofdstad van het voormalige Nederlands-Indië. Oud-Batavia is echter nog niet zo...
Meer »