IndonesieNU

Met de becak door Yogyakarta

Met de becak door Yogyakarta

09-12-2014 | Ervaar Yogyakarta
Een heel leuke manier om Yogyakarta te verkennen is met de becak (fietstaxi). Samen met al het andere verkeer – bussen, brommers, auto’s en soms ook fietsen – rij je door de straten van deze schitterende cultuurstad. Leun lekker achterover en laat alle indrukken op je inwerken.
Je kunt natuurlijk ook een ander vervoermiddel kiezen om toeristische attracties in Yogyakarta te bezoeken. Maar een rit met de becak is, vinden wij, een onvergetelijke ervaring.

Je beleeft de stad van dichtbij op een heel relaxte manier. Terwijl al het andere verkeer voorbij raast, zit jij daar heerlijk in de becak, ontspannen, alsof al het andere er niet toe doet. Als passagier zit je voor de becakbestuurder. Door deze configuratie - becakbestuurder achter, passagier(s) voor - heb je goed zicht op wat er om je heen gebeurt. 

becak

Wat minder plezierig is, zijn misschien wel de uitlaatgassen die je tijdens de rit inademt. Ook is het zo dat de becak bedoeld is voor korte afstanden. Een straal van 5 kilometer is over het algemeen toch wel de maximale afstand die mensen in een fietstaxi afleggen. 

Een vaakgehoorde klacht is dat becakbestuurders toeristen vaak aanbieden ook andere toeristische locaties te bezoeken dan de bestemming die toeristen in eerste instantie voor ogen hadden. Ook vertellen becakrijders toeristen dat zij interessante plekken weten waar leuke souvenirs te vinden zijn. Wil je dat niet, maak hen dat dan ook duidelijk in het Engels of in het Indonesisch [tidak, nee]. Tenzij je natuurlijk geïnteresseerd bent in hun voorstel. Becakbestuurders spreken vaak wel een beetje Engels. Met name becakrjders met een standplaats bij een hotel. 

becak


Laat de becakrijder weten waar je heen wilt. Als hij je niet begrijpt, kun je de plaats van bestemming aanwijzen op een plattegrond of in een reisgids. Of sla de naam van de toeristische attractie op in je mobieltje. Daarna mag je gaan onderhandelen over de prijs. Dit noem je in het Indonesisch tawar-menawar.

Heb je geen idee bij welke prijs je moet beginnen, vraag dan eerst bij de receptie van het hotel waar je verblijft, wat ongeveer de prijs is van een becakrit naar bijvoorbeeld de kraton. Dan weet je in elk geval wat de gangbare prijs is.

In Yogyakarta heb je tegenwoordig ook gemotoriseerde becaks. Maar voor een echt traditionele ervaring raden wij je toch aan een 'ouderwetse' fietstaxi te nemen, zonder motor.

becak

Een indrukwekkende rit van ongeveer 20 minuten is de route tussen Jalan Jendral Sudirman naar de kraton, waarbij je Yogyakarta van dichtbij kunt ervaren.

becak

Er is zoveel bijzonders te zien: stadsbewoners die een praatje met elkaar maken, een moeder die haar huilende peuter in het Javaans tot bedaren probeert te brengen, studenten die op hun brommer naar de campus rijden. Je rijdt langs verschillende eetgelegenheden die misschien het overwegen van een bezoek waard zijn. 

becak spoor trein

De rit naar het sultanspaleis brengt je ook over het spoor. Een hobbelig ritje. Als de weg ietwat steil omhoog loopt, stapt de becakrijder van zijn fiets en duwt de becak al lopend een eindje vooruit. Daarna springt hij weer op de fiets en trapt verder.

becak kraton

Gerelateerde artikelen

De kraton van Yogyakarta

De kraton van Yogyakarta

05-12-2014 | Ervaar Yogyakarta
Een elegante dame van middelbare leeftijd, gekleed in Javaanse klederdracht, met haar haar mooi opgestoken in een wrong,...
Meer »
5 topattracties Yogyakarta

5 topattracties Yogyakarta

12-11-2013 | Ervaar Yogyakarta
De provincie Yogyakarta ligt in Midden-Java en heeft de status van een bijzonder district: Daerah Istimewa Yogyakarta. D...
Meer »
Volcano-tour naar de Merapi

Volcano-tour naar de Merapi

26-07-2013 | Ervaar Yogyakarta
De Merapi is 1 van de 16 meest gevaarlijke vulkanen ter wereld. Toch weerhoudt het explosieve karakter van de vulkaan kl...
Meer »
Yogyakarta, gudeg-stad

Yogyakarta, gudeg-stad

11-08-2013 | Culinair
Wanneer je in Yogyakarta bent, bezoek dan eens Kampung Wijilan. Hier vind je de beste gudeg in town. Gudeg – een t...
Meer »