IndonesieNU

Mie Jawa, miegerecht uit Midden-Java

Mie Jawa, miegerecht uitMidden-Java

16-01-2015 | Culinair
Ofschoon mie oorspronkelijk niet uit Indonesië komt, kent het land verschillende soorten noedelgerechten. Zo heb je bijvoorbeeld Mie Aceh uit de provincie Aceh, Mie Bangka uit de provincie Bangka-Belitung en Mie Cakalang uit Manado, Noord-Sulawesi. Deze keer proberen wij mie Jawa.
Mie Jawa of Bakmi Jawa is een miegerecht uit Midden-Java die verkrijgbaar is in soepvorm (mie rebus/godog) of een gebakken variant (mie goreng). Om Mie Jawa te kunnen worden genoemd, moet het miegerecht op traditionele wijze bereid zijn. De traditionele Mie Jawa wordt bereid in een aardewerk steenkoolfornuis, in het Indonesisch ook wel anglo genoemd.

bakmi jawa

Traditionele Mie Jawa wordt niet massaal bereid in een grote wok, maar per portie in een kleine wok. De achterliggende gedachte hiervoor is dat er een goede vermenging plaatsvindt van de gebruikte kruiden wat ten goede komt aan de smaak.

bakmi jawa

Mie Jawa wordt geserveerd met stukjes kip. Losgeklopt eendenei wordt door de mie heen geroerd.

bakmi jawa

Mie Jawa komt oorspronkelijk uit Piyaman, een dorpje op Midden-Java. Tegenwoordig wordt de mie bijna overal in Indonesië verkocht. Mie Jawa die nog op traditionele wijze wordt bereid, is verkrijgbaar in Yogyakarta en andere steden op Midden-Java zoals Purwokerto, Magelang, Semarang en Solo. De lekkerste traditionele Mie Jawa vind je in eenvoudige eetgelegenheden. 

bakmi jawa

Lees ook: Mie Ujung Pandang, miegerecht uit Zuid-Sulawesi
 
Foto's: Indonesiënu

Gerelateerde artikelen

Nasi bungkus, verpakte rijst

Nasi bungkus, verpakte rijst

07-02-2017 | Culinair
Indonesiërs hebben niet altijd zin of tijd om gerechten, die zij in eenvoudige eetgelegenheden als warung makan of ...
Meer »
5 populaire tahu-gerechten

5 populaire tahu-gerechten

15-09-2015 | Culinair
Tofoe, in het Indonesisch tahu, is een eiwitrijk sojaproduct. Tahu wordt net als tempe veel gebruikt als vleesvervanger....
Meer »
Lekkere loempia's in Semarang

Lekkere loempia's in Semarang

27-09-2013 | Ervaar Midden-Java
Semarang, de hoofdstad van de provincie Midden-Java, wordt ook wel de loempia-stad van Indonesië genoemd. Volgens I...
Meer »
Yogyakarta, gudeg-stad

Yogyakarta, gudeg-stad

11-08-2013 | Culinair
Wanneer je in Yogyakarta bent, bezoek dan eens Kampung Wijilan. Hier vind je de beste gudeg in town. Gudeg – een t...
Meer »
5 populaire tempe-gerechten

5 populaire tempe-gerechten

08-09-2015 | Culinair
Tempe is een typisch Indonesisch voedselproduct. Het is gezond en wij vinden het erg lekker. Tempe is gemaakt van sojabo...
Meer »
Hoe kies je een rijpe durian?

Hoe kies je een rijpe durian?

09-03-2015 | Culinair
Dit artikel is speciaal voor durian-liefhebbers. De volgende vijf tips kunnen als leidraad dienen voor het kiezen van ee...
Meer »
Van Arabica tot Robusta

Van Arabica tot Robusta

30-07-2014 | Ervaar Indonesiƫ
Indonesië is een van de grootste koffieproducerende landen ter wereld. Door de gunstige geografische ligging is het...
Meer »