IndonesieNU

Een en al bedrijvigheid op de vismarkt in Jakarta

Een en al bedrijvigheid op devismarkt in Jakarta

01-04-2014 | Ervaar Jakarta
Koop verse vis op de vismarkt in Muara Karang, Noord-Jakarta, ook wel bekend als pasar ikan Muara Angke. Breng de vis vervolgens naar een van de vele eetgelegenheden op het terrein en vertel de kok hoe je de vis bereid wilt hebben. Neem plaats aan een van de tafeltjes en wacht tot je bestelling klaar is. En denk erom, in Muara Karang eet je nooit alleen!
De toeristische website over Jakarta, Enjoy Jakarta, raadt toeristen aan een bezoek te brengen aan de vismarkt van Muara Karang tijdens hun verblijf aan de Indonesische hoofdstad. Voor Indonesiënu natuurlijk een reden om Muara Karang te bezoeken en van dichtbij te ervaren. 


     Moeilijk te vinden


Voor een toeristische attractie is pasar ikan Muara Angke eigenlijk niet zo makkelijk te vinden. Een bord met kleine letters geeft aan dat we 5 kilometer rechtdoor moeten blijven rijden. Daarna was er geen bewegwijzering meer te zien. Dan maar op gevoel rijden en her en der voorbijgangers de weg vragen. 'U rijdt eerst de brug over en slaat vervolgens meteen rechtsaf', legt een man ons uit. 

We rijden het marktterrein op. Om het terrein op te mogen rijden, betalen we bij de ingang 4000 rupiah. We parkeren onze auto tegenover het terrein waar de eetgelegenheden zich bevinden. 

Muara Karang
Verschillende soorten verse vis. 

Op de markt is het een en al bedrijvigheid. Marktkooplieden bieden verschillende soorten verse vis aan. Wij kochten voor ongeveer 170.000 rupiah aan verse vis voor vier personen. Vergeet niet af te dingen (tawar-menawar).

De vis kochten wij aan de kant van de weg en niet binnen op de markt zelf. Wij droegen daar niet het geschikte schoeisel voor. Op de grond liggen plassen water. De meeste marktkooplieden dragen hoge, gele rubberen laarzen. Een goed idee voor de volgende keer dat wij de markt bezoeken. 


     Gestoomde vis in bananenblad


Voordat wij een eetgelegenheid uitzoeken waar wij onze vis willen laten bereiden, besluiten we eerst wat otak-otak te kopen. Otak-otak is gestoomde vis in bananenblad en wordt met pindasaus wordt gegeten. Wij kochten 10 stuks otak-otak voor 10.000 rupiah in een van de vele stalletjes op het marktterein.

Muara Karang
Een otak-otak verkoopster.

De meeste eetgelegenheden hebben een lijst met boemboes waarin je je vers gekochte vis kunt marineren. Nadat je je keuze hebt gemaakt, neem je plaats aan een van de tafeltjes en wacht je tot je bestelling gereed is. 

Wij betaalden voor het bereiden van de vis, 4 porties rijst, wat groenten, sambal, kroepoek en drinken in totaal 116.000 rupiah. 
 
Muara Karang
Het roosteren kan beginnen.

De smaak van de gerechten vonden wij niet echt bijzonder. Wij hebben in Indonesië wel lekkerder gegeten. Toch vinden wij een bezoek aan de vismarkt zeker de moeite waard. Je kunt hier van dichtbij een echte Indonesische vismarkt meemaken en er natuurlijk mooie foto's maken.

Muara Karang
Het eindresultaat.
 
En, wanneer je besluit in Muara Angke de maaltijd te nuttigen, wees je er dan van bewust dat je hier nooit alleen eet. 

Zodra je je bestelde gerechten voorgeschoteld krijgt, komen dikke vliegen op je tafel af, een hongerige poes smeekt om eten en een straatmuzikant speelt op zijn gitaar en zingt een lied, al wachtende op een fooi. 

Muara Karang
Straatmuzikant


Pasar Ikan Muara Angke
Jalan Pendaratan Udang
Penjaringan, Jakarta Utara


Foto: Indonesiënu

Ervaar Jakarta

Gerelateerde artikelen

Ervaar Jakarta

Ervaar Jakarta

01-06-2014 | Rubriek
Op het gebied van cultuur, nachtleven, eten en winkelen heeft Jakarta zeer veel te bieden. In de rubriek 'Jakar...
Meer »
5 topattracties in Jakarta

5 topattracties in Jakarta

18-03-2013 | Ervaar Jakarta
Laat Jakarta niet alleen maar een transitstad zijn voor je verdere reis door Indonesië. De Indonesische hoofdstad h...
Meer »
De mangrovebossen van Jakarta

De mangrovebossen van Jakarta

10-08-2015 | Ervaar Jakarta
Als je aan Jakarta denkt, denk je misschien aan een grote, drukke stad met hoge wolkenkrabbers, moderne winkelcentra, en...
Meer »
De Chinese wijk in Tangerang

De Chinese wijk in Tangerang

23-02-2015 | Ervaar Jakarta
Chinees schrift prijkt op de voorgevels van huizen aan weerszijden van de zijstraat die wij zijn ingeslagen. In een aant...
Meer »
Ervaar Indonesië in 1 dag!

Ervaar Indonesië in 1 dag!

15-01-2014 | Ervaar Jakarta
Indonesië ervaren in 1 dag? Dat kan in de Indonesische hoofdstad Jakarta en wel in Taman Mini Indonesia Indah (TMII...
Meer »
Dit is Oud-Batavia

Dit is Oud-Batavia

27-05-2013 | Ervaar Jakarta
Batavia kennen we allemaal wel: de hoofdstad van het voormalige Nederlands-Indië. Oud-Batavia is echter nog niet zo...
Meer »