IndonesieNU

Museum Taman Prasasti, verborgen parel in Jakarta

Museum Taman Prasasti,verborgen parel in Jakarta

17-10-2013 | Ervaar Jakarta
Op het erf van het Taman Prasasti Museum heerst een rustgevende stilte. Ofschoon het museum in hartje Jakarta ligt, is er van het verkeerslawaai, waar de Indonesische hoofdstad zo bekend om staat, niets te merken. Het verkeerslawaai maakt hier plaats voor insectengezoem. Zodra je het erf oploopt, word je ontvangen door een legertje muggen. Een koets, oude graven en standbeelden staan beschut onder bomen.
Museum Taman Prasasti ligt in het centrum van de Indonesische hoofdstad Jakarta. Het is een voormalige begraafplaats, gebouwd ten tijde van het Nederlandse koloniale gezag. De plek diende oorspronkelijk als laatste rustplaats voor Nederlanders van goede komaf.

taman prasasti jakarta

Taman Prasasti is officieel geopend in 1797. Maar al vanaf 1795 werden hier mensen begraven. Verschillende belangrijke personen hadden hier hun laatste rustplaats gevonden, waaronder J.H.R. Kohler, de Nederlandse Majoor-Generaal die Aceh probeerde te veroveren; F.H. Roll, oprichter van de beroemde STOVIA (School tot Opleiding van Inlandsche Artsen). Maar ook Olivia Mariamne Raffles – de eerste vrouw van de Britse gouverneur-generaal Thomas Stamford Raffles - ligt hier begraven. 

taman prasasti jakarta

De begraafplaats met een oppervlakte van 5,9 hectare, stond toentertijd bekend als Kebon Jahe Kober en was gesitueerd aan de Kerkhoflaan. De begraafplaats werd gebouwd om plaats te bieden aan het groeiende aantal doden als gevolg van een epidemie die was uitgebroken in Batavia.

Het kerkhof behorende bij de Nieuwe Hollandsche Kerk, wat tegenwoordig het Wayang-museum is, bood niet voldoende plaats meer om doden te begraven. Een aantal grafstenen is vervolgens overgeplaatst naar Kebon Jahe Kober.

taman prasasti jakarta

Na de Indonesische onafhankelijkheid in 1945, werd Kebon Jahe Kober gebruikt als christelijke begraafplaats.

Dertig jaar later, in 1975, werd de begraafplaats gesloten. Een deel van het terrein moest plaatsmaken voor de bouw van het kantoor van de burgemeester van Centraal Jakarta. Op verzoek van de lokale regering, werden grafkisten overgeplaatst naar de begraafplaats Menteng Pulo (Centraal Jakarta)  en Tanah Kusir (Zuid-Jakarta). Sommige grafkisten werden meegenomen door familieleden.

Veel grafstenen, sculpturen en beelden werden, tijdens de bouw van het kantoor, verwijderd of raakten beschadigd. Van de oorspronkelijk 5,9 hectare oppervlakte van de begraafplaats, bleef er slechts 1,3 hectare over.

taman prasasti jakarta

Op 9 juli 1977 werd de begraafplaats officieel als museum geopend. Het museum kreeg de naam Taman Prasasti en werd ingewijd door de toenmalige gouverneur van Jakarta, Ali Sadikin.


     Praktische informatie


De makkelijkste manier om bij het Taman Prasasti museum te komen, is met eigen vervoer of met de taxi. Natuurlijk kun je ook gebruik maken van het openbaar vervoer. Dit kan met de Trans Jakarta (busway) van Blok M naar Kota. Of met de mikrolet (blauwe minibusjes). Je neemt dan bus 8, van Tanah Abang naar Kota.

taman prasasti jakarta

 

Museum Taman Prasasti

Jalan Tanah Abang I, Jakarta Pusat

 

Openingstijden:

Dinsdag t/m zondag van 09.00 -15.00 uur.
Gesloten op maandag en nationale feestdagen.

 

Toegangsprijzen:

Volwassenen: 5000 rupiah p.p
Studenten: 3000 rupiah p.p
Kinderen: 2000 rupiah p.p
 

 

Let op: Prijswijzigingen voorbehouden
Foto's: Indonesiënu


Gerelateerde artikelen

Ervaar Jakarta

Ervaar Jakarta

01-06-2014 | Rubriek
Op het gebied van cultuur, nachtleven, eten en winkelen heeft Jakarta zeer veel te bieden. In de rubriek 'Jakar...
Meer »
Ervaar Indonesië in 1 dag!

Ervaar Indonesië in 1 dag!

15-01-2014 | Ervaar Jakarta
Indonesië ervaren in 1 dag? Dat kan in de Indonesische hoofdstad Jakarta en wel in Taman Mini Indonesia Indah (TMII...
Meer »
5 topattracties in Jakarta

5 topattracties in Jakarta

18-03-2013 | Ervaar Jakarta
Laat Jakarta niet alleen maar een transitstad zijn voor je verdere reis door Indonesië. De Indonesische hoofdstad h...
Meer »
De mangrovebossen van Jakarta

De mangrovebossen van Jakarta

10-08-2015 | Ervaar Jakarta
Als je aan Jakarta denkt, denk je misschien aan een grote, drukke stad met hoge wolkenkrabbers, moderne winkelcentra, en...
Meer »
De Chinese wijk in Tangerang

De Chinese wijk in Tangerang

23-02-2015 | Ervaar Jakarta
Chinees schrift prijkt op de voorgevels van huizen aan weerszijden van de zijstraat die wij zijn ingeslagen. In een aant...
Meer »
Dit is Oud-Batavia

Dit is Oud-Batavia

27-05-2013 | Ervaar Jakarta
Batavia kennen we allemaal wel: de hoofdstad van het voormalige Nederlands-Indië. Oud-Batavia is echter nog niet zo...
Meer »