IndonesieNU

Nasi bungkus, verpakte rijst

Nasi bungkus, verpakte rijst

07-02-2017 | Culinair
Indonesiërs hebben niet altijd zin of tijd om gerechten, die zij in eenvoudige eetgelegenheden als warung makan of warung tenda besteld hebben, ter plekke te nuttigen. Regelmatig komt het dan ook voor dat ze het eten laten inpakken om er thuis of elders van te genieten. Deze verpakte rijst met bijgerechten wordt ook wel nasi bungkus genoemd.  
Nasi bungkus wordt vaak in eenpersoonsporties verpakt. Meestal gebeurt dat in bananenblad of in speciaal papier met een dun laagje plastic. De meeste Indonesiërs geven de voorkeur aan rijst verpakt in daun pisang (bananenblad) want dit geeft aroma en meer smaak aan het eten [Lees ook: De voordelen van het eten van een bananenblad].



Hoe gaat het in zijn werk? Allereerst wordt de rijst op het papier of het bananenblad geschept. Daarbovenop komen de bijgerechten. Bij het bestellen van nasi bungkus mag je zelf kiezen welke bijgerechten je bij de rijst wilt hebben. Bijgerechten kunnen onder meer bestaan uit vis-, vlees-, of kipgerechten, groenten en ei. Mensen die van pittig houden, bestellen er natuurlijk extra sambal bij. Sambal wordt meestal apart verpakt in een plastic zakje of cup.  

Het pakketje wordt vervolgens kunstig in elkaar gevouwen en bij elkaar gehouden door een elastiekje. 

Foto: Midori/Wikimedia

Veelal wordt nasi bungkus geleverd zonder bestek. Want, als je meer wilt genieten van het eten, eet je nasi bungkus natuurlijk met je vingers [Lees ook: Eten met je hand: lekker en gezond].



Voor nasi bungkus kun je terecht bij de Rumah Padang (eetgelegenheden waar gerechten uit de Padang-keuken worden geserveerd), warung tegal (eenvoudige eetgelegenheid), of bij de kaki lima (mobiele eetkarretjes). 

Rijst en bijgerechten die in kartonnen doosjes worden verpakt, noem je nasi kotak

Foto: Indonesiënu.nl

Gerelateerde artikelen

5 populaire tahu-gerechten

5 populaire tahu-gerechten

15-09-2015 | Culinair
Tofoe, in het Indonesisch tahu, is een eiwitrijk sojaproduct. Tahu wordt net als tempe veel gebruikt als vleesvervanger....
Meer »
Van Arabica tot Robusta

Van Arabica tot Robusta

30-07-2014 | Ervaar Indonesië
Indonesië is een van de grootste koffieproducerende landen ter wereld. Door de gunstige geografische ligging is het...
Meer »
5 populaire tempe-gerechten

5 populaire tempe-gerechten

08-09-2015 | Culinair
Tempe is een typisch Indonesisch voedselproduct. Het is gezond en wij vinden het erg lekker. Tempe is gemaakt van sojabo...
Meer »
Hoe kies je een rijpe durian?

Hoe kies je een rijpe durian?

09-03-2015 | Culinair
Dit artikel is speciaal voor durian-liefhebbers. De volgende vijf tips kunnen als leidraad dienen voor het kiezen van ee...
Meer »
Lekkere loempia's in Semarang

Lekkere loempia's in Semarang

27-09-2013 | Ervaar Midden-Java
Semarang, de hoofdstad van de provincie Midden-Java, wordt ook wel de loempia-stad van Indonesië genoemd. Volgens I...
Meer »
Yogyakarta, gudeg-stad

Yogyakarta, gudeg-stad

11-08-2013 | Culinair
Wanneer je in Yogyakarta bent, bezoek dan eens Kampung Wijilan. Hier vind je de beste gudeg in town. Gudeg – een t...
Meer »