IndonesieNU

Nazi-merchandise populair in Indonesië

Nazi-merchandise populair inIndonesië

16-07-2013 | Column
De Tweede Wereldoorlog, een onderwerp dat op Nederlandse scholen uitgebreid wordt behandeld. De nazi-tijd is een gevoelig onderwerp waar je niet zo snel grapjes over maakt. Veel Indonesiërs weten echter niets tot weinig van die donkere periode in de geschiedenis. Radicale moslimgroepen in Indonesië geloven niet dat de Holocaust miljoenen levens heeft geeïst. De Holocaust is de schuld van de Joden zelf. Sommigen twijfelen zelfs aan het bestaan ervan.
Waar op scholen in Indonesië geen tot weinig aandacht wordt besteedt aan de massale moord op Joden in de Tweede Wereldoorlog, is het onderwerp communisme verplichte kost voor Indonesische leerlingen. Al op jonge leeftijd worden Indonesiërs als het ware 'geïndoctrineerd' dat het communisme, en alles wat daarmee te maken heeft, slecht is.

Dat komt heel sterk naar voren in de film 'The Act of Killing' van de Amerikaanse documentairemaker Joshua Oppenheimer. In de film volgt Oppenheimer een aantal daders van de massamoord op Indonesische communisten in 1965-1966. Ze vertellen openlijk en zonder schroom hoe trots ze wel niet zijn op hun daden. 
    

     Nazi-merchandise populair in Indonesië


Communisme verheerlijken is not done in Indonesië. Je kunt in dit land niet openlijk gaan verkondigen dat je je wel kunt vinden in de communistische leer. Communistische ontmoetingen en allerlei andere communistische uitingen zijn dan ook verboden.

Het dragen van bijvoorbeeld een T-shirt met nazi-symbolen kan daarentegen weer wel in Indonesië. Verschillende winkels in het land verkopen nazi-merchandise zoals bijvoorbeeld T-shirts en sieraden. Ook is het mogelijk een nazi-tatoeage te laten plaatsen. Niemand die er vreemd van zal opkijken. Nazi-merchandise is populair in Indonesië.
    

     Nazi-café in Bandung


Ook het Soldatenkaffee van Henry Mulyana doet goede zaken. Het café in Bandung (West-Java) is versierd met nazi-ornamenten en heeft verschillende 'nazi-gerechten' op de menukaart. Aan de muur hangen posters van de Waffen-SS en een grote foto van Hitler. Ook een vlag met het swastika-teken ontbreekt niet.

Sinds de opening in april 2011 trekt het café veel nieuwsgierige bezoekers, zowel uit Indonesië zelf als uit het buitenland, aldus eigenaar Henry Mulyana.

Maar probeer maar eens een communisten-café te openen in Indonesië. Dan krijg je meteen de politie en allerlei islamitische organisaties op je af, terwijl de communistische beweging in Indonesië toch enigszins heeft bijgedragen aan de Indonesische onafhankelijkheid. Samen met verschillende religieuze en nationalistische groepen streden de communisten tegen de Nederlandse bezetter. 


     Nazi’s afgebeeld als helden


Wat zeker is, is dat het nazi-café van Henry Mulyana een vertekend beeld geeft van de Holocaust. Nazi’s die worden afgebeeld als helden die niets verkeerds hebben gedaan; een pure belediging voor de slachtoffers, verzetsstrijders, bevrijders en allen die die verschrikkelijke periode hebben meegemaakt.

Indonesië is zich aan het ontwikkelen richting een democratie. Het land heeft nog een lange weg te gaan. Als het openen van een nazi-café geen weerstand oplevert in Indonesië, zou het toch ook geen probleem moeten zijn wanneer een communisten-café de deuren opent? Mocht het ooit zo ver komen, dan zal de opening van deze communistische eet-en drinkgelegenheid zeker groot nieuws worden in Indonesië. 

Gerelateerde artikelen

Indonesië 'lumayan' gelukkig

Indonesië 'lumayan' gelukkig

09-09-2013 | Lijst van gelukkige landen volgens VN
'Wat vond je van de nieuwe film?' - Lumayan. 'Wat vond je van het feest?' - Lumayan. 'Wat vond je va...
Meer »
Munir-museum in Malang

Munir-museum in Malang

09-12-2013 | Omah Munir, museum ter ere van Munir Said Thalib
In Malang is zondag 8 december een museum geopend - Omah Munir - ter ere van wijlen Munir Said Thalib. De vooraanstaande...
Meer »
Indonesië bouwt 'Guantanamo Bay'

Indonesië bouwt 'Guantanamo Bay'

06-09-2013 | Detentiecentrum voor terroristen in Sentul, Bogor
Indonesië krijgt een speciaal detentiecentrum voor terroristen. Het centrum komt te liggen in Sentul, Bogor (West-J...
Meer »
Première The Act of Killing

Première The Act of Killing

15-05-2013 | Vanaf 23 mei te zien in in de Nederlandse filmtheaters
'The Act of Killing', is een film over Indonesië die verschillende prijzen in de wacht heeft gesleept. De f...
Meer »
Lichtpuntje weduwen Zuid-Sulawesi

Lichtpuntje weduwen Zuid-Sulawesi

24-04-2013 | Timmermans wil nieuwe onderhandelingen
Update: Minister Timmermans heeft vandaag, 26 april, de kwestie Zuid-Celebes in de ministerraad besproken. De ministerra...
Meer »