IndonesieNU

'Wij staan achter Oranje'

'Wij staan achter Oranje'

10-07-2014 | WK 2014 Braziliƫ
Nederland is helaas niet door naar de finale. Na de strafschoppen moest Oranje uiteindelijk buigen voor Argentinië. Maar de Oranje-fans in Indonesië blijven het Nederlands elftal steunen. De volgende keer beter, zeggen ze.
Aan de voet van de slapende vulkaan Merbabu op Midden-Java, ligt het vredige stadje Salatiga.

Merbabu Salatiga

Studenten uit verschillende delen van Indonesië komen hier om te studeren aan de gerenommeerde Universitas Kristen Satya Wacana. Donderdagochtend rond 02.00 uur verzamelden zij zich op verschillende plekken in de stad om samen te kijken naar de halve finale Nederland-Argentinië. Nobar noemen ze dat. Een afkorting van nonton bareng, oftewel samen kijken.


     Buigen voor Argentinië


Tientallen Oranje- en Argentinië-fans verzamelden zich die donderdagochtend in studentencafé Kedai Merah Putih. De strafschoppenreeks hadden de Oranje-supporters eigenlijk wel zien aankomen. Wat ze echter niet hadden verwacht, was dat Nederland na de strafschoppen moest buigen voor Argentinië.

WK Salatiga
Foto: Kumas Setyo Hadi Putri

‘Dit is gewoon niet leuk’, zegt Ody (30), die eigenlijk fan is van het Spaanse elftal. Maar omdat Spanje er al uit ligt, heeft hij zijn heil gezocht bij Nederland: ‘Mijn overgrootmoeder heeft Nederlands bloed. En ik heb veel familie wonen in Nederland’, vertelt Ody, die uit Ambon komt. 

Hij legt uit dat Nederland veel spelers kent met Molukse roots. Giovanni van Bronckhorst is daar een van. ‘Het is daarom niet vreemd dat Oranje veel fans heeft in Ambon’, aldus Ody.

WK Salatiga
Foto: Kumas Setyo Hadi Putri

Edy (23) uit So’e, West-Timor, is groot fan van der Mannschaft. Maar vandaag steunt hij Nederland. Hij hoopt namelijk dat Duitsland en Nederland elkaar tegenkomen in de finale. Zijn wens komt helaas niet uit. Duitsland mag het zondag 13 juli opnemen tegen Argentinië. 


     Toen werd het ochtend


Dat vinden niet alle aanwezigen even erg. Een Italiaan, een Duitser en een Fransman in de zaal konden hun geluk niet op. Alle drie hopen zij op een finale tussen Duitsland en Argentinië. En die komt er ook.

De drie werken als vrijwilligers bij een weeshuis waar zij Engelse les geven. ‘Wij steunen Argentinië vanwege Messi. En Argentinië speelt gewoon veel beter.’

En toen werd het ochtend in Salatiga. De aanwezigen vertrekken een voor een naar huis.

WK Salatiga
Foto: Kumas Setyo Hadi Putri

Student Chrismen, uit Ambon is erg teleurgesteld. ‘Maar, zegt hij, ‘er valt niets meer aan te doen. Misschien is het gewoon nog niet het juiste moment voor Nederland om te winnen.’

Met de Nederlandse vlag nog om zich heengewikkeld, keert hij huiswaarts.

WK Salatiga
Foto: Kumas Setyo Hadi Putri
 
Nederland neemt het in de troostfinale op zaterdag 12 juli op tegen Brazilië. Oranje-fans in Indonesië blijven het Nederlands elftal door dik en dun steunen. ‘Wat er ook gebeurt, wij staan achter Oranje!’ en ‘For always, we bleed orange, wij bloeden oranje’, luiden enkele tweets van Oranje Indonesia, Oranje-fans in Indonesië.

Gerelateerde artikelen