IndonesieNU

Oirata-taal dreigt verloren te gaan

Oirata-taal dreigt verloren tegaan

05-09-2013 | 1 van de vele talen op de Molukken
De eilandengroep Maluku (de Molukken) kent een verscheidenheid aan talen. Het Oirata is daar 1 van. Steeds minder mensen spreken deze taal nog. Daar wil het Indonesisch Instituut van Wetenschappen (LIPI) iets aan doen, schrijft Republika Online.
Het Oirata wordt gesproken door de Oirata-gemeenschap. Deze gemeenschap leeft in de dorpjes Oirata Barat en Oirata Timur op het eiland Kisar.

Bij de volkstelling in 2009 werd het aantal inwoners van deze dorpen geschat op 1500. Slechts een klein deel daarvan, kan in het Oirata communiceren.

Het Indonesisch Instituut van Wetenschappen LIPI doet sinds 2011 onderzoek naar deze spreektaal. Uit het onderzoek blijkt dat de taal door nog geen 500 mensen wordt gesproken. 'En de mensen die het nog spreken, zijn ouder dan 50 jaar. Hun kinderen en kleinkinderen communiceren alleen in het Ambonees-Maleis', legt  LIPI-onderzoeker Soewarsono uit in Republika Online.

Volgens Soewarsono neemt het aantal Oirata-sprekers sterk af. De taal wordt met uitsterven bedreigd, doordat de overdracht van de ene op de andere generatie uitblijft.

LIPI wil proberen het Oirata vast te leggen in een poging de taal van de ondergang te redden. 

Foto: Wikipedia

Gerelateerde artikelen

Het verhaal achter de nootmuskaat

Het verhaal achter de nootmuskaat

05-03-2014 | Familie Van den Broeke, perkeniersfamilie op Banda
De familie Van den Broeke beheert sinds het midden van de zeventiende eeuw nootmuskaatplantages op de Banda-eilanden in ...
Meer »
Aardbeving treft de Molukken

Aardbeving treft de Molukken

01-09-2013 | 6,6 op de schaal van Richter
Een aardbeving met een kracht van 6,6 op de schaal van Richter heeft vanavond rond 20.52 uur plaatselijke tijd het zuidw...
Meer »
Ternate wordt toeristische stad

Ternate wordt toeristische stad

25-04-2014 | Groot toeristisch potentieel
Ternate (de Molukken) moet een toeristische stad worden. Persbureau Antara schrijft dat de centrale overheid versch...
Meer »