IndonesieNU

Nederlandse kerken op de Molukken

Nederlandse kerken op deMolukken

31-03-2014 | Onderzoek naar kerkgebouwen
Een research-team van het archeologisch instituut van Ambon doet onderzoek naar kerkgebouwen uit het voormalig Nederlands-Indië. Het onderzoek zal medio april van start gaan en richt zich allereerst op kerkgebouwen op het eiland Nusalaut. Dat meldt het Indonesische persbureau Antara.
Archeoloog Andrew Huwae legt uit dat dit het eerste onderzoek is op Nusalaut. Het onderzoek zal na de parlementsverkiezingen van start gaan. Het research-team zal onder meer de structuur en de architectuur van de kerkgebouwen analyseren.

Nusalaut is een klein eiland dat zeven dorpen telt. Tegenover Antara legt Huwae uit dat alle inwoners van Nusalaut afkomstig zijn van het eiland Seram. Het christendom begon zich in het gebied te verspreiden na de komst van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) in de Molukken, aldus Huwae.


     De oudste kerk op Nusalaut


Volgens de archeoloog zijn op het eiland Nusalaut tenminste vijf kerken uit de koloniale tijd nog in gebruik. Een van die kerken is de Eben Haezer-kerk, gebouwd in de periode 1715-1719. De kerk bevindt zich in het dorp Sila en is naar verluidt de oudste kerk op het eiland en de op een na oudste kerk in de Molukken.

De oudste kerk in deze regio bevindt zich op het eiland Ay, een van de Banda-eilanden. Huwae vertelt dat de naam van deze kerk, gebouwd in de periode 1611-1613, nog niet bekend is. Het gebouw verkeert in uiterst slechte staat. Wat rest, zijn de funderingen.
 
Bron: Antara
Foto: Google Maps

Gerelateerde artikelen

Sinterklaas op de Molukken

Sinterklaas op de Molukken

05-12-2016 | Ervaar Molukken
Sinterklaas brengt op zijn verjaardag ook een bezoek aan de kinderen van Ambon (de Molukken). Niet op zijn witte schimme...
Meer »