IndonesieNU

Op zoek naar het échte Indonesië

Op zoek naar het échteIndonesië

28-04-2013 | Indonesian Day 2013
Indonesian Day 2013 in Groningen. De organisatoren beloofden ons dat we er het échte Indonesië zouden kunnen vinden. Zaterdagmorgen, 27 april, vertrokken wij vol goede moed richting het noorden des lands, op zoek naar een stukje Indonesië in Nederland. 
Om 13:00 arriveerden wij bij het Treslinghuis aan de Klaprooslaan in Groningen. Bij de ingang werden wij door een groepje Indonesische studenten begroet met: 'Selamat siang', goedemiddag. Écht Indonesisch dus.

Van 13:00 tot 16:00 uur kunnen bezoekers Indonesische hapjes en souveniers kopen op een Indonesische bazaar, waarvan de entree gratis is. Geïnteresseerden kunnen verscheidene workshops volgen, van batikken tot Indonesisch koken. 

Indonesian cooking

De opkomst is groot. De zaal die geschikt is voor 180 personen is gezellig vol. De bezoekers bestaan uit Indonesische en internationale studenten, mensen met een Indonesische achtergrond, en Nederlanders. 

Indonesian Day 2013

In de zaal staan 3 lange tafels in U-vorm opstelling. Op 1 tafel ligt een klein assortiment aan Indonesische souveniers. De tafels met de Indonesische hapjes krijgen meer bekijks.

indonesian food, sosis solo

Voor een bedrag van ongeveer 6 euro kun je genieten van onder andere nasi gudeg (traditioneel gerecht uit Yogyakarta), nasi kari ayam (kipgerecht) en siomay (een soort gestoomde dimsum met pindasaus). Ook zijn er kleinere snacks te koop zoals sosis solo (loempia met gehaktvulling) en chocolade brownies. Ja, je leest het goed... brownies! Niet echt Indonesisch, zul je denken. Of misschien wel? Ze zijn namelijk bereid door Indonesische handen.

De bezoekers van de bazaar worden ook getrakteerd op zang, dans en angklung optredens. 

Om 16:00 uur komt er een einde aan het eerste deel van de Indonesian Day. De zaal krijgt een nieuwe opstelling voor het diner dat om 18:00 uur begint. 


     9-gangen diner


Om 18:00 worden wij naar 'Toraja' gebracht, zo heet de tafel waar wij aan mogen schuiven. Toraja is een gebied gelegen in Zuid-Sulawesi. Op de tafels liggen batikkleden en Indonesische ornamenten. De bediening wordt verzorgd door Indonesische studenten, gekleed in prachtige kledij. Een stukje Indonesisch paradijs in het noorden van Nederland. 

Zuid-Sulawesi, Toraja

Eregasten van de avond zijn de Indonesische ambassadeur Retno Marsudi en de Voorzitter van het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen, Prof. Dr. Sibrand Poppema. 

Retno Marsudi, Indonesische ambassadrice
Retno Marsudi (rechts ) en S. Poppema (midden) eregasten van de avond.

Als starter kregen we wedang uwuh (gemberdrankje uit Yogyakarta), peyek (dunne gefrituurde koekjes) en grontol (gekookte maiskorrels met daarop geraspte kokos) opgediend. 

Indonesian food, grontol

Tijd voor de soep: soto banjar uit Zuid-Kalimantan, rijk aan specerijen.

En daarop volgend het hoofdgerecht, bestaande uit nasi uduk (witte rijst gekookt in kokosmelk), rendang (rundvleesgerecht uit West-Sumatra), kering tempe (zoet tempe-gerecht), sate lilit (gerecht uit Bali, gemaakt van een mengsel van vis of kip gekruid met verschillende specerijen) en gudangan (groentengerecht uit Java, maar ook populair op Sumatra en Bali). 

kering tempe, sate lilit
Kering tempe en sate lilit

En als nagerecht: es dawet (drankje van ketandruppels met kokosmelk en Javaanse suiker) en klappertaart (traditioneel dessert uit Manado, Noord-Sulawesi, met als voornaamste ingrediënt kokosvlees). 

Indonesian food klappertaart

Tijdens het diner, worden we getrakteerd op zang en dans voorstellingen uitgevoerd door de Indonesische studentenvereniging in Nederland PPI. 

Het eten smaakte heerlijk, de optredens waren een lust voor het oog.

Indonesian Day 2013

Al met al een kleinschalig maar zeer gezellig evenement. Wij hebben de afgelopen jaren verschillende Indonesische/Indische evenementen bezocht die probeerden het Indonesische/Indische aspect naar voren te brengen.

Dat is, volgens ons, niet altijd even goed gelukt.

Dit geldt niet voor de Indonesian Day 2013. Oké, de Indonesian Day 2013 kun je niet en moet je volgens ons ook niet vergelijken met 1 van de vele pasar malams die Nederland kent. Dat is ook nooit de bedoeling geweest van de organisatoren van het evenement.  

Het doel is namelijk om het Nederlandse en het internationale publiek bekend te maken met de Indonesiche cultuur aan de hand van verschillende optredens, workshops en natuurlijk het eten. En daar zijn de organisatoren glansrijk in geslaagd!

Ook onze zoektocht naar het échte Indonesië is geslaagd. Het stukje Indonesië dat ons beloofd werd, hebben wij zaterdag 27 april gevonden, namelijk op de Indonesian Day 2013 in Groningen. Indonesiënu.nl vindt de Indonesian Day een absolute aanrader om te bezoeken. 

Zie hier het videoverslag.
 
De Indonesian Day is een jaarlijks terugkerend evenement in Groningen. 

Gerelateerde artikelen

Pesta Rakyat 2014

Pesta Rakyat 2014

01-09-2014 | Nieuws
Ter gelegenheid van de viering van de 69e onafhankelijkheidsdag van de Republiek van Indonesië, geeft de Indonesisc...
Meer »
Winactie Angklung Eindhoven 2014

Winactie Angklung Eindhoven 2014

29-05-2014 | Angklung Eindhoven Goes to Cinema
Liefhebbers van angklung-muziek opgelet! Voor het derde opeenvolgende jaar geeft angklung ensemble 'Angklung Eind...
Meer »
Enjoy what? Jakarta?

Enjoy what? Jakarta?

13-11-2013 | Enjoy Jakarta in Amsterdam
Dinsdag 12 november organiseerde de toeristische dienst van Jakarta het evenement 'Enjoy Jakarta' in het luxe en...
Meer »
INYS brengt jongeren bij elkaar

INYS brengt jongeren bij elkaar

17-10-2013 | Indonesia Nederland Youth Society
Zaterdag 19 oktober vindt de officiële inauguratie van de Indonesia Nederland Youth Society (INYS) plaats. Wat is d...
Meer »
Forten in Indonesië

Forten in Indonesië

08-10-2013 | Tentoonstelling Tropenmuseum
Het Tropenmuseum presenteert een tentoonstelling over bijzondere historische monumenten/bouwwerken in Indonesië: ho...
Meer »
Indonesian Day 2013

Indonesian Day 2013

19-04-2013 | zaterdag 27 april 2013 in Groningen
In 1 dag meer te weten komen over de verschillende culturen in Indonesië? Dat kan op de Indonesian Day 2013, zaterd...
Meer »
Indonesische dagen bij Albert Heijn

Indonesische dagen bij Albert Heijn

09-03-2014 | AH in het teken van de Aziatische keuken
De komende dagen staat supermarktketen Albert Heijn in het teken van de Aziatische keuken. Indonesisch eten is daar natu...
Meer »