IndonesieNU

Opnieuw gebedshuis aangevallen in Yogyakarta

Opnieuw gebedshuis aangevallenin Yogyakarta

02-06-2014 | Sleman, Yogyakarta
Opnieuw is in Sleman, Yogyakarta, een gebedsdienst verstoord door geweld. Zondag (1/6) hebben tientallen mensen schade aangericht aan een gebouw dat door de pinkstergemeenschap gebruikt wordt voor gebedsdiensten. Dat melden verschillende Indonesische media.
Het gebouw dat eigendom is van een dominee, werd zondagmorgen rond 09.00 uur omringd door een groep omwonenden. Op dat moment was net de zondagsdienst aan de gang.

'Zij protesteerden omdat het gebouw geen vergunning heeft voor het houden van gebedsdiensten. Sinds 2012, hebben lokale autoriteiten het gebouw verzegeld', vertelt een ooggetuige aan Kompas.

De kerkgangers verlieten na het protest het gebouw. Hetzelfde deden de boze omwonenden. Maar niet veel later keerden zij terug en begonnen het gebouw met stenen te bekogelen. Bij het horen van de oproep tot het islamitische gebed, verlieten zij het erf weer.


     Oproep om vernielingen te staken


Een uur later kwamen zij echter terug, in het gezelschap van nog meer mensen. Weer bekogelden zij het gebouw met stenen. Ook sloegen zij met hamers op de muren.

Leger en politie die het gebouw bewaakten deden volgens Kompas niet veel om de boze menigte tegen te houden. Zij riepen hen alleen op om de vernielingen te staken. 


     Geen vergunning


Tegenover The Jakarta Post vertelt Turmudzi, bestuurslid van de islamatische studiegroep Majelis Ta'lim Al Huda, dat lokale bewoners, samen met leden van het Islamitische Jihad Front (FJI) en het Islamitische Gemeenschapsforum (FJI) verantwoordelijk waren voor deze protestactie: 'De reden dat wij het gebouw aanvielen heeft niets te maken met de kerkdienst maar met het feit dat het gebouw geen vergunning daarvoor heeft.'

Volgens een woordvoerder van de lokale autoriteiten heeft het gebouw inderdaad geen vergunning om kerkdiensten te houden. Het kerkbestuur zou namelijk handtekeningen van omwonenden hebben vervalst om de vergunning te verkrijgen. Het inzamelen van handtekeningen van omwonenden is een van de vereisten om een vergunning te krijgen. Het is in Indonesië zeer moeilijk om een vergunning te krijgen voor het houden van kerkdiensten. 

The Jakarta Post heeft de dominee gevraagd om een reactie, maar hij is echter nog niet bereikbaar voor commentaar. 

Niet veel eerder vond er in Sleman ook al een aanval plaats op een woning die door de christelijke gemeenschap gebruikt werd voor gebedsdiensten [Lees ook: Gebedsdienst in Yogyakarta met geweld verstoord].

Foto: Google Maps

Gerelateerde artikelen

Jakarta onveilig voor vrouwen

Jakarta onveilig voor vrouwen

01-04-2014 | Onderzoek Indonesia Police Watch
Het geweld tegen vrouwen neemt toe in Jakarta. Dat blijkt uit onderzoek van Indonesia Police Watch (IPW), de toezichthou...
Meer »