IndonesieNU

Kleurrijke pagode in Semarang

Kleurrijke pagode in Semarang

17-07-2014 | Ervaar Midden-Java
Tree voor tree lopen wij de trap op. Hoe hoger wij komen, hoe sterker de geur van brandend wierook. Een kleurrijk bouwwerk doemt voor ons op. Indonesiënu neemt je mee naar Pagoda Avalokitesvara in Semarang, Midden Java.
Met een hoogte van 45 meter is Pagoda Avalokitesvara de hoogste pagode in Indonesië. Door de prachtige locatie, is de pagode op het boeddhistische tempelcomplex Vihara Buddhagaya Watugong een populaire plek voor fotosessies. 

Pagoda Avalokitesvara

De pagode ligt op ongeveer 45 minuten rijden van het stadscentrum van Semarang, aan de grens met Ungaran. Bij het oprijden van het erf, zien we een oud vrouwtje, gekleed in een kebaya met panterprint, druk in de weer met haar sapu lidi. Met deze Indonesische rieten bezem houdt zij het erf schoon.

Wij parkeren onze auto op de parkeerplaats en lopen richting de pagode. De hoge bomen geven een aangename beschutting tegen de hete middagzon. Ook het oude vrouwtje met de sapu lidi weet dat maar al te goed. Zij heeft inmiddels plaatsgenomen in de schaduw van een Bodhi-boom.

Pagoda Avalokitesvara

De bouw van de pagode is in 2005 van start gegaan en het jaar daarop werd het bouwwerk officieel geopend.

We lopen de trap op naar de pagode. Hoe hoger wij komen, hoe sterker de geur van brandend wierook. De rook prikt in onze ogen. Her en der branden kaarsjes. In een box kunnen bezoekers een vrijwillige gift doen.

Pagoda Avalokitesvara

De pagode telt, inclusief de begane grond, zeven verdiepingen. Op de begane grond zien we een levensgroot beeld van de godin Dewi Kwan Im. Beelden van deze godin zien we ook op de tweede tot en met de zesde verdieping. Hier vinden wij op elke etage vier beelden van Dewi Kwan Im, uitkijkend naar het noorden, het oosten, het zuiden en het westen; de achterliggende gedachte is dat de godin op deze manier haar liefde kan uitstralen naar alle windrichtingen. 

Op de bovenste verdieping staat het beeld van Amitaba, de belangrijkste leermeester van alle goden en mensen. 

Semarang pagoda

Het boeddhistische tempelcomplex Vihara Buddhagaya Watugong beslaat een oppervlakte van 2,25 hectare. Naar verluidt is dit het eerste boeddhistische tempelcomplex op Java na de val van het koninkrijk van Majapahit.

De boeddhistische leer zou hier zijn overgebracht door de monnik Narada, uit Sri Lanka. Narada kwam in 1934 naar Indonesië en bracht twee Bodhi-bomen - heilige boom voor boeddhisten - met zich mee. De twee bomen werden geplant bij het boeddhistische tempelcomplex Borobudur [Lees ook: De Borobudur, wereldwonder op Java]. In 1955 werd een van deze twee bomen vervoerd naar en geplant in Vihara Buddhagaya in Semarang waar hij nu nog staat. 

Semarang pagoda


Vihara Buddhagaya Watugong
Jalan Perintis Kemerdekaan
Watugong Semarang
Dagelijks geopend van 07.00 uur - 09.00 uur


Foto's: Indonesiënu

Gerelateerde artikelen

Eten in Kota Lama Semarang

Eten in Kota Lama Semarang

03-01-2014 | Restaurant Ikan Bakar Cianjur
Semarang, de hoofdstad van de provincie Midden-Java heeft op culinair gebied veel te bieden. De havenstad is niet alleen...
Meer »
Het spookt in Lawang Sewu

Het spookt in Lawang Sewu

05-11-2013 | Ervaar Midden-Java
Het schijnt er te spoken. Bezoekers zouden er geesten hebben gehoord én gezien. Het is dan ook niet verwonderlijk...
Meer »
Lekkere loempia's in Semarang

Lekkere loempia's in Semarang

27-09-2013 | Ervaar Midden-Java
Semarang, de hoofdstad van de provincie Midden-Java, wordt ook wel de loempia-stad van Indonesië genoemd. Volgens I...
Meer »
ESTO, bus met een verhaal

ESTO, bus met een verhaal

17-06-2013 | Ervaar Midden-Java
De stad Salatiga, Midden-Java, staat niet alleen bekend om de traditionele snacks als enting-enting gepuk (pindakoekjes)...
Meer »
5 topattracties in Semarang

5 topattracties in Semarang

15-06-2013 | Ervaar Midden-Java
Semarang, de hoofdstad van de provincie Midden-Java, wordt ook wel de loempia-stad van Indonesië genoemd. Volgens I...
Meer »
Selamat pagi Salatiga

Selamat pagi Salatiga

26-03-2013 | Ervaar Midden-Java
Salatiga ligt tussen Semarang en Solo in. In de stad vind je nog talrijke sporen van de Nederlandse aanwezigheid, waaron...
Meer »