IndonesieNU

Pasar Baru, oudste winkelgebied in Jakarta

Pasar Baru, oudstewinkelgebied in Jakarta

03-02-2015 | Ervaar Jakarta
Onoverdekt. Een breed voetgangersgebied met aan weerszijden winkels in Europese en Chinese stijl. Het heeft wel iets weg van een winkelstraat ergens in Europa, maar dan vele malen drukker en natuurlijk ook vele malen warmer. Indonesiënu is in Pasar Baru, het oudste winkelgebied in Jakarta. 
Passer Baroe, de toenmalige benaming van Pasar Baru, is gebouwd in 1820 in wat toen nog Batavia was. Deze naam staat tot nu toe nog steeds op de toegangspoort tot het winkelgebied.

Passer Baroe was een geliefde winkelplek bij de elite bevolking, gezien de gunstige ligging nabij Rijswijk, het huidige Jalan Veteran, een wijk waar de rijken van Batavia woonden. 

pasar baru
Foto: Tropenmuseum, part of the National Museum of World Cultures

De bouw van Passer Baroe zou te maken hebben met het einde van Kota Tua in het noorden als woongebied. De smalle steegjes en de slecht onderhouden kanalen hebben de Nederlanders er toe doen besluiten hun heil elders te zoeken. Ze vertrokken naar een gebied in het zuiden van Batavia. Hier bouwden zij een nieuw woongebied - Weltevreden - dat onder meer bestaat uit Passer Baroe en het gebied rondom Istana Rijswijk, het huidige Istana Merdeka of het Presidentieel Paleis.

Passer Baroe was oorspronkelijk een eenvoudige markt, waar inlandse handelaren groenten en fruit verkochten en Chinese handelaren huishoudelijke artikelen. Met de komst van een gebouw der kunsten in 1814 - een eenvoudig bamboe onderkomen, gebouwd door de Engelsen - begon Passer Baroe uit te bloeien tot een levendig handelscentrum voor de bewoners van Weltevreden en omgeving. Des te meer toen in 1821 het gebouw der kunsten werd vervangen door een permanent gebouw: het huidige Gedung Kesenian Jakarta.

pasar baru

Het waren de Chinese handelaren die in 1877 voor het eerst permanente winkels openden. Dat verklaart ook waarom zo veel winkels in Pasar Baru gekenmerkt worden door Chinese architectuur. Vanaf de jaren '30 van de 20e eeuw vestigden zich ook Indiase en Japanse handelaren in Passer Baroe. 

De winkels in het gebied bij Noordwijk en Rijswijk (het huidige Jalan H. Juanda en Jalan Veteran) waren voornamelijk in het bezit van de Europeanen. Ook aan de Jalan Pos, tegenover Passer Baroe, stonden veel Europese winkels en een klein aantal Chinese winkels. 

pasar baru

Veel oude gebouwen in Pasar Baru zijn met de grond gelijk gemaakt en vervangen door nieuwe, moderne gebouwen. De legendarische Toko De Zon hoorde daar ook bij. Het gebouw is vervangen door een gebouw met meerdere verdiepingen en wordt sinds eind jaren '50 van de vorige eeuw in gebruik genomen door het bekende Indonesische warenhuis Matahari. De vestiging in Pasar Baru is de oudste vestiging van de warenhuisketen.

passer baroe
Pasar Baru begin 20e eeuw. Foto: Collectie Tropenmuseum (Wikipedia)

Na de onafhankelijkheid zocht Indonesië aansluiting bij de ontwikkelingen van de moderne tijd. Met name de grote steden begonnen mee te groeien met de moderne ontwikkelingen. Grote overdekte winkelcentra en supermarkten schoten als paddestoelen uit de grond. Pasar Baru raakte langzaamaan in de vergetelheid. Het oudste winkelgebied in Jakara kon niet opbotsen tegen de vele grote, populaire malls die Jakarta telt.

Om het oudste winkelcentrum in Jakarta van de ondergang te redden, besloot het stadsbestuur van Jakarta in het jaar 2000 Pasar Baru aan te wijzen als internationaal winkelgebied. 

pasar baru

In Pasar Baru vind je over het algemeen veel stoffen-, kleding-, en schoenenwinkels. Maar ook voor kleine souvenirs en traditionele Indonesische snacks kun je hier terecht, zoals siomay, verschillende heerlijke koekjes en es podeng (Indonesisch ijs met onder meer stukjes advocaat, hagelslag en kokos).  

Deze traditionele hapjes zijn verkrijgbaar bij de mobiele eetkarretjes aan de kant van de weg. 

pasar baru

Afkoeling zoeken na het winkelen, kan bij Restaurant Tropik, een van de langstbestaande restaurants in het gebied (opgericht in de jaren '50 van de 20e eeuw). Het restaurant, dat beschikking heeft over airconditioning, staat bekend om het zelfgemaakte ijs en de heerlijke mie. 

pasar baru

Gerelateerde artikelen

5 topattracties in Jakarta

5 topattracties in Jakarta

18-03-2013 | Ervaar Jakarta
Laat Jakarta niet alleen maar een transitstad zijn voor je verdere reis door Indonesië. De Indonesische hoofdstad h...
Meer »
De mangrovebossen van Jakarta

De mangrovebossen van Jakarta

10-08-2015 | Ervaar Jakarta
Als je aan Jakarta denkt, denk je misschien aan een grote, drukke stad met hoge wolkenkrabbers, moderne winkelcentra, en...
Meer »
De Chinese wijk in Tangerang

De Chinese wijk in Tangerang

23-02-2015 | Ervaar Jakarta
Chinees schrift prijkt op de voorgevels van huizen aan weerszijden van de zijstraat die wij zijn ingeslagen. In een aant...
Meer »
Ervaar Jakarta

Ervaar Jakarta

01-06-2014 | Rubriek
Op het gebied van cultuur, nachtleven, eten en winkelen heeft Jakarta zeer veel te bieden. In de rubriek 'Jakar...
Meer »
Ervaar Indonesië in 1 dag!

Ervaar Indonesië in 1 dag!

15-01-2014 | Ervaar Jakarta
Indonesië ervaren in 1 dag? Dat kan in de Indonesische hoofdstad Jakarta en wel in Taman Mini Indonesia Indah (TMII...
Meer »
Dit is Oud-Batavia

Dit is Oud-Batavia

27-05-2013 | Ervaar Jakarta
Batavia kennen we allemaal wel: de hoofdstad van het voormalige Nederlands-Indië. Oud-Batavia is echter nog niet zo...
Meer »