IndonesieNU

Pasar Beringharjo, oudste markt van Yogyakarta

Pasar Beringharjo, oudstemarkt van Yogyakarta

22-01-2015 | Ervaar Yogyakarta
De geur van verse en gedroogde kruiden en specerijen, koffiebonen, de typerende wasgeur van batik stoffen en natuurlijk de doordringende geur van kretek (kruidnagel) sigaretten. De oudste markt van Yogyakarta verwelkomt toeristen met een mengelmoes van geuren en kleuren. 
Batik kleding, handnijverheidsproducten, Javaanse snacks en nog veel meer. Het is een en al levendigheid op deze indrukwekkende overdekte markt gelegen aan de populaire winkelstraat Jalan Malioboro

pasar beringharjo

Op een doordeweekse dag is, is het relatief rustig op de markt. Marktverkopers maken een gezellig praatje met elkaar, een Javaanse vrouw draagt haar grijze haren in een wrong terwijl ze geniet van haar lunch die bestaat uit rijst en eenvoudige bijgerechten, weer een andere marktverkoper leest de krant. 

pasar beringharjo

Op de plek waar Pasar Beringharjo nu gevestigd is, lag oorspronkelijk een waringin-bos. Niet lang na de bouw van het paleis van de sultan (kraton) in 1758, werd dit gebied door de bewoners van Yogyakarta en omgeving gebruikt als centrum van economische activiteiten.

pasar beringharjo

Meer dan honderd jaar later, in 1925, gaf de kraton van Yogyakarta een Nederlandse betonmaatschappij opdracht voor de bouw van een permanente overdekte marktplaats. In datzelfde jaar ging deze markt verder onder de naam Pasar Beringharjo. Pasar betekent markt, Beringharjo komt van Beringin (waringin) en Harjo (die welzijn moge brengen). 

pasar beringharjo

Het bouwwerk vormt een mix van Nederlands koloniale architectuur en traditioneel Javaanse architectuur. Boven de hoofdingang, die pal aan de Jalan Malioboro ligt, hangt een wit bord waarop in Latijns en in Javaans schrift Pasar Beringharjo staat geschreven. 

pasar beringharjo

Op de markt mag onderhandeld worden. De marktverkopers verwachten dat kopers dat ook doen. Spreek van te voren een voor beide partijen gunstige prijs af.
 

Pasar Beringharjo
Jalan Jenderal Ahmad Yani 16
(Bijna aan het einde van Jalan Malioboro, nabij Fort Vredeburg)
Openingstijden: Dagelijks van 06.00 - 17.00 uur
 

Foto's: Indonesiënu

Gerelateerde artikelen

Met de becak door Yogyakarta

Met de becak door Yogyakarta

09-12-2014 | Ervaar Yogyakarta
Een heel leuke manier om Yogyakarta te verkennen is met de becak (fietstaxi). Samen met al het andere verkeer – bu...
Meer »
De kraton van Yogyakarta

De kraton van Yogyakarta

05-12-2014 | Ervaar Yogyakarta
Een elegante dame van middelbare leeftijd, gekleed in Javaanse klederdracht, met haar haar mooi opgestoken in een wrong,...
Meer »
5 topattracties Yogyakarta

5 topattracties Yogyakarta

12-11-2013 | Ervaar Yogyakarta
De provincie Yogyakarta ligt in Midden-Java en heeft de status van een bijzonder district: Daerah Istimewa Yogyakarta. D...
Meer »
Volcano-tour naar de Merapi

Volcano-tour naar de Merapi

26-07-2013 | Ervaar Yogyakarta
De Merapi is 1 van de 16 meest gevaarlijke vulkanen ter wereld. Toch weerhoudt het explosieve karakter van de vulkaan kl...
Meer »
Yogyakarta, gudeg-stad

Yogyakarta, gudeg-stad

11-08-2013 | Culinair
Wanneer je in Yogyakarta bent, bezoek dan eens Kampung Wijilan. Hier vind je de beste gudeg in town. Gudeg – een t...
Meer »