IndonesieNU

Pelabuhan Ratu, de haven van de koningin

Pelabuhan Ratu, de haven vande koningin

20-06-2014 | Ervaar West-Java
Een uitgestrekt strand waar met name lokale toeristen te vinden zijn. Verschillende eenvoudige eetgelegenheden met visgerechten op het menu. Enkele lokale surfers die de hoge golven proberen te bedwingen. Indonesiënu neemt je mee naar Pelabuhan Ratu, West-Java.
pelabuhan ratu

Om het drukke verkeer te mijden en sneller van het strand te genieten, besluiten wij de alternatieve route te nemen van Jakarta naar Pelabuhan Ratu. De weg is kronkelig. Er lijkt geen einde aan te komen. De ene bocht volgt kort na de andere.

De weg voert langs een immens grote palmolieplantage. Grote trucks volbeladen met de rijpe vruchten van de oliepalm rijden op de kronkelige weg. De laatste paar kilometers voor aankomst in Pelabuhan Ratu maakt de palmolieplantage plaats voor een stuk oerbos. De bomen aan weerszijden van de weg, geven een aangename beschutting.

pelabuhan ratu

Pelabuhan Ratu is een subdistrict in Sukabumi, West-Java. De stad en het bijbehorende strand zijn vanuit Jakarta in ongeveer 3,5 uur te bereiken (via de alternatieve route).

Pelabuhan Ratu betekent De Haven van de Koningin. Volgens legendes behoort het zuidelijke kustgebied van de eilanden Java en Bali toe aan de wonderschone Godin van de Zuidzee: Nyai Roro Kidul. 

Naar verluidt zou zij zwemmers de diepte van de zee insleuren. Zij zou daarbij azen op mensen die groene kleding dragen. Groen is namelijk haar lievelingskleur.

pelabuhan ratu

Het komt inderdaad vaak voor dat zwemmers in de zee verdrinken en niet meer worden teruggevonden. Volgens lokale bewoners is dat te wijten aan de godin van de Zuidzee.

Dat zwemmers in zee verdwijnen kan natuurlijk ook heel goed het gevolg zijn van de sterke stroming. De getijdestromingen zijn zeer verraderlijk. Mensen wordt afgeraden in de zee te zwemmen.

pelabuhan ratu

Tot op de dag van vandaag brengen lokale bewoners offers aan Nyai Roro Kidul en voeren rituelen uit om de godin gunstig te stemmen. In het beroemde Inna Samudra Beach Hotel is er zelfs een kamer gewijd aan de godin van de Zuidzee (kamer 308). Bezoekers komen er om te mediteren en offers te brengen.

Indonesiënu heeft de kamer ook van binnen mogen gezien. 'Private room' staat er op de deur. Binnen ruikt het naar wierook. Tegen de muur dichtbij het raam staat een klein altaar met kaarsjes. Aan de muur hangt een groot schilderij van de godin van de Zuidzee. Groen is de overheersende kleur in de kamer: groene kussens in de stoelen en groene kleden aan de wand.

Wij mochten helaas geen foto’s maken. Maar op het internet zijn er verschillende foto’s te vinden van gasten die in het geheim een kiekje hebben gemaakt van de kamer van Nyai Roro Kidul.

pelabuhan ratu

Gebouwd in 1962 uit een Japans herstelfonds is het Inna Samudra Beach Hotel het oudste hotel in Pelabuhan Ratu. Het hotel doet retro aan. Onder meer de stoelen en de lampen dateren nog uit de 70-er jaren. Zo zijn de standaard-kamers nog in de oorspronkelijke staat behouden. De deluxe-kamers en suites zijn inmiddels gerenoveerd. 

pelabuhan ratu

In Pelabuhan Ratu kun je een heerlijke strandwandeling maken, genieten van het eten in een van de vele eetgelegenheden langs het strand of surfen. Andere attracties die een bezoek waard zijn, zijn de lokale vismarkt; de vleermuizengrot Gua Lalay waar de vleermuizen rond 17.00 uur massaal de grot uit vliegen; Karang Hawu, een rotsachtig strand met hoge kliffen, gelegen op zo'n 3 kilometer van Pelabuhan Ratu; de warmwaterbronnen van Cipanas, gelegen op zo'n 9 kilometer van Pelabuhan Ratu.


     Hoe er te komen?


Vanuit Jakarta duurt een rit met de auto ongeveer 3,5 uur (via de alternatieve route). Het is ook mogelijk per bus te reizen. Vanuit Jakarta neem je de bus naar Bogor waar je overstapt op de bus naar Pelabuhan Ratu. 

pelabuhan ratu

Foto's: Indonesiënu

Gerelateerde artikelen

Natuur in Bandung

Natuur in Bandung

17-07-2017 | Ervaar West-Java
Bandung is een geweldige stad om een aantal dagen te verblijven. Er is van alles te doen. Je kunt er culinair genieten, ...
Meer »
Kampung Naga, een oase van rust

Kampung Naga, een oase van rust

10-09-2014 | Ervaar West-Java
Geen elektriciteit, geen internet en andere moderne gemakken van deze tijd. Wij kunnen en willen eigenlijk niet meer zon...
Meer »
De aapjes van Curug Omas

De aapjes van Curug Omas

21-04-2014 | Ervaar West-Java
Het oorverdovende geluid van de waterval komt ons tegemoet. Vanaf een hoge brug zien we van dichtbij hoe het water vanaf...
Meer »
5 topattracties in Bandung

5 topattracties in Bandung

25-07-2017 | Ervaar West-Java
Bandung wordt ook wel 'het Parijs van Java' genoemd. Er zijn nog veel sporen van de vroegere Nederlandse aanwezigheid te...
Meer »
5 topbestemmingen West-Java

5 topbestemmingen West-Java

19-05-2016 | Ervaar West-Java
West-Java staat bekend om de wonderschone natuur. Groene rijstvelden, watervallen, rivieren en bergen sieren het landsch...
Meer »
Bandung, het Parijs van Java

Bandung, het Parijs van Java

15-03-2016 | Ervaar West-Java
Bandung, ook wel 'het Parijs van Java' genoemd, is een van de vele steden in de Indonesische archipel waar nog v...
Meer »
De krater van Kamojang

De krater van Kamojang

04-02-2015 | Ervaar West-Java
De bochtige weg leidt bergopwaarts. Het uitzicht is adembenemend. Af en toe haalt een groepje middelbare scholieren op b...
Meer »
Op zoek naar Dago Theehuis

Op zoek naar Dago Theehuis

22-05-2014 | Ervaar West-Java
'Vroeger, in de Nederlandse koloniale periode, was dit een heel bijzondere plek', vertelt Gun Gun, een bewaker b...
Meer »
Een Nederlandse grot in Bandung

Een Nederlandse grot in Bandung

16-05-2014 | Ervaar West-Java
Het is zoals het in een grot hoort te zijn. Pikdonker. Gelukkig konden wij een zaklamp huren. Een beetje licht in de dui...
Meer »
Op fietsavontuur in Dago

Op fietsavontuur in Dago

22-04-2014 | Ervaar West-Java
Auto’s, minibusjes, brommers en andere voertuigen voor, achter en naast je. Fietsen in Indonesië is een hele ...
Meer »
Groene oase in hartje Bogor

Groene oase in hartje Bogor

07-04-2014 | Ervaar West-Java
Veel groen, hoge schaduwrijke bomen, enorme waterlelies en schitterende orchideeën. We zijn in Kebun Raya Bogor, de...
Meer »