IndonesieNU

Banaan of melk? Pisang of susu?

Banaan of melk? Pisang ofsusu?

19-10-2014 | Artikel
Gebakken hersens is gerecht 396 uit Beb Vuyk's Groot Indonesisch Kookboek uit 1973. Een gerecht dat Pauline Chavannes (39) graag zou willen proberen te maken. 'Ik ga nog problemen krijgen met dit recept. Ik ben gek op hersens, maar lukt het me om "veilige" hersenen te krijgen van rund, kalf of schaap?', vraagt de bedenker van receptenblog pisangsusu.com zich af. 
Op pisangsusu.com maakt Pauline regelmatig klassieke Indische/Indonesische gerechten uit het Groot Indonesisch Kookboek van Beb Vuyk. Het boek lag bij haar moeder en oma in de keuken. Voor Pauline was het dus een logisch idee om de recepten die erin stonden uit te proberen. 'Het is van toen, van nu en de recepten zijn heel Hollands, vaak net zo een mix als ik zelf ben.'

Paulines Nederlandse moeder leerde Indisch koken van haar schoonmoeder (Paulines oma) die nog maar net in Nederland was na de oorlog, toen Indië Indonesië was geworden. 'Mijn Indische oma maakte onder andere recepten uit het Groot Indonesisch Kookboek van Beb Vuyk.'

Pauline Chavannes

Pauline is geboren in een echt 'mix gezin' met twee soorten eten op tafel en verhalen uit de tropen. Haar vader is geboren in Nederlands-Indië. Hij ontmoette haar moeder, die uit Wormerveer komt, toen hij in 1954 in Nederland kwam.


     Pisang goreng met tjendol


'Over dat verre land waar mijn vader zoveel had meegemaakt, vertelde hij vaak hoe zijn dag er daar uit zag. Met mooi weer in korte mouwen op de motor. Om vier uur, na siësta, pisang goreng met tjendol en tot diep in de nacht eten bestellen op de veranda. Ik wist dat ik er heen wilde en de tropen echt wilde ontdekken, niet afgeschrikt door de verhalen over slangen en wilde apen', aldus Pauline tegenover Indonesiënu. 

En Pauline ging uiteindelijk naar Indonesië, toen ze 18 was, samen met haar ouders. Daarna is ze een paar keer teruggeweest: 'Ik was altijd bang, dat als pa dood zou gaan, ik mijn verbinding met Indonesië ook kwijt zou raken. Hij is dit jaar overleden. En ik denk dat ik daarom met dit blog begonnen ben. Zodat ik hem herinner en hij dichtbij is.'

Sayur lodeh Pisangsusu

In het Groot Indonesisch Kookboek van Beb Vuyk staan 578 gerechten. Paulines doel is om al die 578 recepten uit te proberen: 'Ik maak foto's, schrijf uitleg en pas ze toe op nu.' Daarbij gebruikt ze soms de staafmixer in plaats van de cobek (vijzel). En ze proeft natuurlijk alles. Tot nu toe vindt Pauline dat niets eigenlijk is tegengevallen. 'Alhoewel ik soms vind dat het wat zouter mag.'


     Voor iedereen na te maken


Pauline past de recepten niet aan. Ze vindt het juist een sport om het te doen als toen. Maar in de praktijk is dat niet altijd even makkelijk: 'Ik ga geen tamarinde puur kopen en zeven bijvoorbeeld. Wel eens gedaan. Doet voor mij niet meer met de asem-smaak. Ik gebruik tamarinde die al schoongemaakt is uit een potje.'

De gerechten moeten volgens Pauline wel haalbaar zijn en voor iedereen na te maken. Ze vindt dus dat ze best wel iets mag afwijken. 'De bedoeling is dat ik met Pisangsusu, mensen die houden van dit eten, enthousiast krijg en laat zien dat het niet moeilijk is om het zelf te maken. Je moet je alleen even bekendmaken met de verschillende kruiden.'


     Waarom Pisangsusu?


'Pisangsusu. Waarom deze naam?', vroegen wij Pauline. 'Het lekkerste fruit dat er bestaat toch? Toen ik voor het eerst in Jakarta een pisang susu proefde, draaide mijn idee over bananen helemaal om. Ik kende wel bakbananen, dat deze heel anders smaken dan de 'gewone', maar pisang susu…. Dat is het helemaal. Echte romige melkbanaantjes, perfect als je je wat flauw voelt door de hitte.'

Op de vraag of Pauline meer van pisang (banaan) of van susu (melk) houdt, antwoordt ze: 'Er zit een dubbele betekenis in. Misschien verwijst pisang wel naar Indonesië en susu naar Holland. Oef moeilijk kiezen zeg. Misschien eindig ik wel in pisang, maar voor nu is het toch echt voor een tijd susu.'


     175: Opor van Vlees


Pauline is nu 1,5 maand bezig met Pisangsusu en heeft nog lang niet alle recepten geproefd. Waar ze heel erg van genoten heeft tot nu toe is gerecht 175: Opor van Vlees. Een lekker gerecht voor in de winter, vindt ze: 'Je herkent er duidelijk een hachee in. De Hollandse aardappel zit er al door en de ananas maakt het zo sappig en exotisch. Echt erg lekker. Rijst is eigenlijk niet meer nodig. Het komt dichtbij een stamppot - maar dat mag Beb niet horen.'

Opor van Vlees Pisangsusu

Pauline heeft ook al een paar speciale gerechten op het oog die ze de komende tijd graag zou willen maken, zoals gerecht 231: Zeepaling met kruiden (rembang). 'Het is zeepaling met santan [kokosmelk, Red.] en die combi lijkt me verrukkelijk.'

Of gerecht 312: Zwartzuur van Kip. 'De naam is zo spannend. Het is kip met zoete ketjap, kaneel (!) en 6 kruidnagels en azijn. Deze wil ik proberen met Kerst - of juist Sinterklaas.'

Gerecht 396: Gebakken Hersens (Gorengan Otak). 'Ik ga nog problemen krijgen met dit recept. Ik ben gek op hersens, maar lukt het me om "veilige" hersenen te krijgen van rund, kalf of schaap?' En gerecht 397, Gebakken long (Gorengan Paroe). 'Ik weet niet of ik deze lekker ga vinden.'

Pauline Chavannes woont met haar man en dochter in Haarlem. Ze heeft een eigen web-bedrijfje, bouwt sites, geeft advies voor optimalisatie, schrijft en fotografeert. Pauline is van oorsprong mediapsycholoog en journalist. 

Foto's: Pauline Chavannes/pisangsusu.com

Gerelateerde artikelen