IndonesieNU

Prambanan, indrukwekkend werelderfgoed

Prambanan, indrukwekkendwerelderfgoed

02-10-2013 | Ervaar Yogyakarta
Er valt veel te beleven en te ontdekken in Yogyakarta en omgeving. Met name op het gebied van kunst en cultuur kunnen bezoekers er hun hart ophalen. Het hindoeïstische tempelcomplex Prambanan is volgens Indonesiënu een must-see attractie wanneer je in Yogyakarta bent. 
De Prambanan, gebouwd aan het einde van de 9de eeuw, is een van de grootste hindoeïstische tempelcomplexen ter wereld. Naar verluidt is het complex gebouwd in opdracht van koning Rikai Pikatan, als reactie op de boeddhistische Borobudur.

Na een machtswisseling in het midden van de 10de eeuw, werd het heiligdom verlaten en door de natuur overwoekerd. Een krachtige aardbeving in de 16de eeuw heeft grote schade aangericht.
 

     Restauratiewerkzaamheden


Na eeuwen van verwaarlozing werd de Prambanan herontdekt door de Nederlander C.A. Lons. In 1733 schreef hij over de slechte staat waarin het tempelcomplex zich bevond.

De eerste restauratiewerkzaamheden aan de Prambanan vonden plaats in 1830 en duren tot op heden nog steeds voort. Het hindoeïstische heiligdom staat sinds 1991 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. 

Yogyakarta, Prambanan

De Prambanan heeft een centrale binnenplaats met 3 hoofdtempels. De zuidelijke tempel is gewijd aan de hindoegod Brahma, de middelste aan Shiva en de noordelijke tempel aan Vishnu.

Yogyakarta, Prambanan

Naar verluidt werd het as van een overleden koning of belangrijk persoon in een stenen kist bewaard samen met verschillende objecten die het aardse leven symboliseren. De kist werd vervolgens in het onderste deel van de tempel begraven. Daarboven werd een beeld van een hindoeïstische god gebouwd; de overledene was een reïncarnatie van die god.

Archeologen vonden tijdens graafwerkzaamheden een kist in de Shiva-tempel. De kist lag op een berg houtskool, aarde en dierlijke beenderen. In de kist zaten verschillende objecten zoals muntstukken, juwelen, waardevolle metalen en as. Ook vonden archeologen gouden platen met inscripties van Varuna, de god van de zee, en Parvata, de god van de bergen.


     Openluchtvoorstelling Ramayana-ballet


Het Ramayana-ballet is een dansvoorstelling waarin Javaanse dans, drama en muziek versmelten tot een prachtig geheel. De voorstelling is gebaseerd op het hindoeïstische Ramayana heldenepos. De Ramayana vertelt het verhaal van prins Rama die probeert zijn ontvoerde vrouw Sita, weer terug te krijgen.

Yogyakarta Prambanan

De Prambanan is een populaire plek om deze bijzondere dansvoorstelling te bewonderen. Met op de achtergrond de Prambanan, is het bijwonen van het Ramayana ballet werkelijk een unieke ervaring.

De openluchtvoorstellingen vinden 's avonds plaats van 19.30-21.30 uur en zijn afhankelijk van de weersomstandigheden. Voor exacte data en tijden, klik op de volgende link: data openluchtvoorstellingen Ramayana-ballet.

Yogyakarta, Prambanan

De Prambanan ligt ongeveer 17 kilometer ten oosten van Yogyakarta, op de weg naar Solo.


     Praktische informatie


De makkelijkste manier om bij het tempelcomplex te komen, is per auto (huurauto). Vraag het hotel waar je verblijft om meer informatie. Lokale toeristenbureaus organiseren ook groepstoers met een minibus. Of ga met de taxi.

Toegangskaartjes zijn ter plekke verkrijgbaar.

 

Adres Candi Prambanan:

Jalan Raya Jogja, - Solo Km 16 Prambanan, Sleman, Yogyakarta 55571 

 

Je kunt een bezoek aan de Prambanan ook combineren met een uitstapje naar het Ratu Boko-paleis. Een busje vervoert toeristen vanaf de Prambanan naar Ratu Boko, een reis van ongeveer 20 minuten. 
 

Yogyakarta, Prambanan

De Prambanan ligt in een prachtige omgeving, temidden van groene rijstvelden en pittoreske dorpjes. Volgens Indonesiënu een echte aanrader!

Foto's: Indonesiënu

Gerelateerde artikelen

Volcano-tour naar de Merapi

Volcano-tour naar de Merapi

26-07-2013 | Ervaar Yogyakarta
De Merapi is 1 van de 16 meest gevaarlijke vulkanen ter wereld. Toch weerhoudt het explosieve karakter van de vulkaan kl...
Meer »
Met de becak door Yogyakarta

Met de becak door Yogyakarta

09-12-2014 | Ervaar Yogyakarta
Een heel leuke manier om Yogyakarta te verkennen is met de becak (fietstaxi). Samen met al het andere verkeer – bu...
Meer »
De kraton van Yogyakarta

De kraton van Yogyakarta

05-12-2014 | Ervaar Yogyakarta
Een elegante dame van middelbare leeftijd, gekleed in Javaanse klederdracht, met haar haar mooi opgestoken in een wrong,...
Meer »
5 topattracties Yogyakarta

5 topattracties Yogyakarta

12-11-2013 | Ervaar Yogyakarta
De provincie Yogyakarta ligt in Midden-Java en heeft de status van een bijzonder district: Daerah Istimewa Yogyakarta. D...
Meer »
Yogyakarta, gudeg-stad

Yogyakarta, gudeg-stad

11-08-2013 | Culinair
Wanneer je in Yogyakarta bent, bezoek dan eens Kampung Wijilan. Hier vind je de beste gudeg in town. Gudeg – een t...
Meer »