IndonesieNU

Zwartmakerij in Indonesische presidentsverkiezingen

Zwartmakerij in Indonesischepresidentsverkiezingen

26-05-2014 | Verkiezingen 2014
De presidentscampagnes zijn nog niet van start gegaan, maar de zwartmakerij is al begonnen. De ene presidentskandidaat zou van Chinese afkomst zijn, terwijl de andere de Jordaanse nationaliteit zou bezitten.
Presidentskandidaten Joko ‘Jokowi’ Widodo en Prabowo Subianto mogen vanaf 4 juni tot en met 5 juli 2014 campagne gaan voeren. Het belooft een spannende race te worden. Waarnemers denken dat de presidentscampagnes vooral gericht zullen zijn op het zwartmaken van de tegenkandidaat. En daar is nu al mee begonnen.


     Chinese afkomst en Jordaanse nationaliteit


Jokowi zou bijvoorbeeld van Chinese afkomst zijn. Op social media gaan foto’s rond van een ‘Chinese’ Jokowi. Hij zou de zoon zijn van een Chinese vader en een Javaanse moeder. In Indonesië zijn anti-Chinese sentimenten nog steeds aanwezig.

Ook wordt Jokowi door tegenstanders verantwoordelijk gehouden voor de miskoop van honderden verroeste Transjakarta-bussen uit China.

Zijn tegenkandidaat Prabowo zou de Jordaanse nationaliteit bezitten. De oud-generaal heeft inderdaad een tijdje in Jordanië gewoond nadat hij uit zijn militaire functie werd ontheven. Volgens de Indonesische wet mag de president geen andere nationaliteit hebben of hebben gehad dan de Indonesische.


     Gouverneur en oud-generaal


De twee kandidaten komen van een heel verschillende achtergrond.

Jokowi, geboren in 1961, begon zijn politieke carrière als burgemeester van Surakarta, Midden-Java, van 2005-2012. Eind 2012 werd hij gekozen tot gouverneur van Jakarta. Jokowi heeft een schoon imago en maakt graag een praatje met de ‘gewone’ mensen. Dit is een van de redenen waarom Jokowi zo populair is bij het volk.

Prabowo Subianto, geboren in 1951, is oud-bevelhebber van de landmacht. Hij wordt vaak geassocieerd met het geweld in Oost-Timor begin jaren '90 van de vorige eeuw. Hij wordt ook verantwoordelijk gehouden voor mensenrechtenschendingen en de ontvoering en verdwijning in 1998 van activisten die voor democratie streden.

Ondanks zijn duistere verleden, ontbreekt het ook Prabowo niet aan populariteit. Aanhangers zeggen dat deze beschuldigingen nooit zijn bewezen en dat Prabowo daarom ook nooit werd berecht.


     Nog maar het begin


Dit is nog maar het begin. De echte strijd moet nog beginnen. De huidige president Susilo Bambang Yudhoyono (SBY) hoopt dat de presidentscampagnes vrij zullen zijn van zwartmakerij. Gekozen worden tot president is volgens SBY niet het einddoel. Het belangrijkste doel is het land te leiden, wat volgens de president geen eenvoudige taak is.

Het is de derde keer sinds 2004 dat een president rechtstreeks door het volk wordt gekozen. SBY is na twee ambtstermijnen niet meer verkiesbaar. Waarnemers zeggen dat de presidentsverkiezingen van dit jaar de spannendste zijn sinds 2004.

Foto: Indonesiënu

Gerelateerde artikelen

Belofte maakt schuld

Belofte maakt schuld

24-07-2014 | Verkiezingen 2014
Als Nederland in 2016 Europees kampioen wordt dan… trakteer ik op een rondje Bir Bintang, maak ik een Indonesisch...
Meer »
Wie is de rijkste van de vier?

Wie is de rijkste van de vier?

02-07-2014 | Financiën bekendgemaakt
De Indonesische presidents- en vicepresidentskandidaten hebben hun financiën openbaar gemaakt. Op de website van de...
Meer »
Het derde presidentsdebat

Het derde presidentsdebat

23-06-2014 | Verkiezingen 2014
Het derde presidentsdebat zondag 22 juni stond in het teken van internationale politiek en nationale veiligheid. Net als...
Meer »
Prabowo populair op Facebook

Prabowo populair op Facebook

16-05-2014 | Onderzoek socialbakers.com
Met meer dan 4,9 miljoen fans op Facebook, staat de Indonesische presidentskandidaat Prabowo Subianto in de top 10 van p...
Meer »
Verliezen is niet erg

Verliezen is niet erg

21-07-2014 | Verkiezingen 2014
De Indonesische kiescommissie (KPU) is druk bezig met het berekenen van de binnengekomen stemmen. Zoals het er nu naar u...
Meer »
De belangrijke data op een rij

De belangrijke data op een rij

16-03-2014 | Verkiezingen 2014
Zondag 16 maart 2014 zijn in Indonesië de campagnes voor de parlementsverkiezingen officieel van start gegaan. De p...
Meer »
Stemmen kopen? Geen probleem!

Stemmen kopen? Geen probleem!

13-12-2013 | Verkiezingen 2014
Meer dan 40 procent van de Indonesische kiezers vindt het aanvaardbaar dat politici stemmen kopen in de aanloop van de v...
Meer »
Omstreden ex-generaal in Den Haag

Omstreden ex-generaal in Den Haag

31-10-2013 | Prabowo Subianto ontmoet Indonesische gemeenschap
Politicus Prabowo Subianto, 1 van de favorieten bij de Indonesische verkiezingen van 2014, bezocht woensdag (30/10) Nede...
Meer »