IndonesieNU

Ratu Boko-paleis in Yogyakarta

Ratu Boko-paleis in Yogyakarta

12-10-2013 | Ervaar Yogyakarta
De Borobudur en de Prambanan zijn toeristische trekpleisters. De Ratu Boko is echter nog vrij onbekend bij toeristen. Tijd voor Indonesiënu om aandacht te besteden aan dit paleiscomplex in Yogyakarta
Op een heuvel, nabij de Prambanan en met uitzicht op de vulkaan Merapi, liggen de resten van wat eens een groot paleis moet zijn geweest: Ratu Boko. Het paleis is genoemd naar Boko, een koning uit een plaatselijke legende. Aannemelijker is dat de eigenaar van het paleis een lokale vorst is geweest.

Yogyakarta, Ratu Boko

Bij de ingang van het complex koop je een toegangskaartje. Daar krijg je ook een sarong die je om je middel moet bevestigen. Via een lang pad loop je vervolgens naar het paleiscomplex. Aan de linkerkant heb je een prachtig uitzicht over Yogyakarta. Aan het eind van het pad is de toegangspoort duidelijk zichtbaar.

De belangrijkste overblijfselen van Ratu Boko zijn de toegangspoort, de Pembakaran-tempel – waar vermoedelijk lijken werden verbrand -  en de pendopo (paviljoen). Van deze overblijfselen is de toegangspoort het best bewaard gebleven.

Yogyakarta, Ratu Boko

Over de geschiedenis van Ratu Boko is niet veel bekend. Wat er al bekend is over dit paleiscomplex komt van inscripties en legendes. De oudste inscriptie die op het paleiscomplex gevonden is, dateert van 792 na Christus. De locatie werd in die tijd Abhayagiri Wihara genoemd, wat 'vreedzaam boeddhistisch klooster betekent'. 

Ofschoon Abhayagiri Wihara vreedzaam boeddhistisch klooster’ betekent, zijn er op deze archeologische locatie ook overblijfselen van hindoeïstische tempeltjes te vinden.

Archeologen denken dat het paleiscomplex gebouwd is door Rakai Panangkaran – een vorst van de Sailendra Dynastie. Hij bouwde het paleis nadat hij was afgetreden als vorst. Hij zou zijn afgetreden omdat hij innerlijke rust wilde vinden en zich wilde concentreren op religieuze zaken. 

Yogyakarta, Ratu Boko

In 1790 vond de Nederlander Van Boeckholtz overblijfselen uit de oudheid. 100 jaar later was het de Nederlandse onderzoeker FDK Bosch die een onderzoek naar het paleiscomplex liet doen. Sindsdien staat het paleiscomplex beter bekend als Keraton Ratu Boko, oftewel het Paleis van Ratu Boko.

Yogyakarta, Ratu Boko

Ratu Boko ligt op een heuvel, ongeveer 3 kilometer ten zuiden van de Prambanan-tempel. Vanaf het panorama-terras kun je in de verte de Prambanan zien.

     Praktische informatie


De makkelijkste manier om bij het tempelcomplex te geraken is om een auto te huren met chauffeur. Vraag het hotel waar je verblijft om meer informatie. Lokale toeristenbureaus organiseren ook groepstoers met een minibus. Of ga met de taxi.

Toegangskaartjes zijn ter plekke verkrijgbaar.

Adres Ratu Boko:

Jalan Raya Jogja-Solo, Prambanan, Yogyakarta


Toegangsprijzen: 

Volwassenen 123.500 rupiah p.p 
Kinderen (0-6 jaar) 66.500 p.p 
Studenten (studentenpas) 60.000 rupiah p.p 
 

Lokale toeristen betalen 25.000 rupiah per persoon en kinderen 10.000 rupiah. 

Ratu Boko Prambanan

Wanneer je eerst de Prambanan bezoekt, kun je daar een combi-ticket kopen voor de Prambanan en Ratu Boko. Een busje vervoert toeristen vanaf de Prambanan naar Ratu Boko, een reis van ongeveer 20 minuten.
 

Prijzen Prambanan + Ratu Boko

260.000 rupiah p.p
130.000 rupiah p.p
incl. vervoer en flesje water
 

Let op: Prijswijzigingen voorbehouden

Foto's: Indonesiënu

Gerelateerde artikelen

Volcano-tour naar de Merapi

Volcano-tour naar de Merapi

26-07-2013 | Ervaar Yogyakarta
De Merapi is 1 van de 16 meest gevaarlijke vulkanen ter wereld. Toch weerhoudt het explosieve karakter van de vulkaan kl...
Meer »
Met de becak door Yogyakarta

Met de becak door Yogyakarta

09-12-2014 | Ervaar Yogyakarta
Een heel leuke manier om Yogyakarta te verkennen is met de becak (fietstaxi). Samen met al het andere verkeer – bu...
Meer »
De kraton van Yogyakarta

De kraton van Yogyakarta

05-12-2014 | Ervaar Yogyakarta
Een elegante dame van middelbare leeftijd, gekleed in Javaanse klederdracht, met haar haar mooi opgestoken in een wrong,...
Meer »
5 topattracties Yogyakarta

5 topattracties Yogyakarta

12-11-2013 | Ervaar Yogyakarta
De provincie Yogyakarta ligt in Midden-Java en heeft de status van een bijzonder district: Daerah Istimewa Yogyakarta. D...
Meer »
Yogyakarta, gudeg-stad

Yogyakarta, gudeg-stad

11-08-2013 | Culinair
Wanneer je in Yogyakarta bent, bezoek dan eens Kampung Wijilan. Hier vind je de beste gudeg in town. Gudeg – een t...
Meer »