IndonesieNU

Reis langs de valleien, vulkanen en geheimen van Flores

Reis langs de valleien,vulkanen en geheimen vanFlores

15-10-2017 | Advertorial
Het eiland Flores werd door de Portugese kolonisten 'bloem' genoemd door de weelderige bloei van planten en bomen. Daarvoor werd het als 'slangeneiland' getypeerd vanwege de kronkelige slingerwegen. De hoofdwegen zijn recent volledig nieuw geasfalteerd en dat draagt enorm bij aan het plezier om het gebied te verkennen. In meerdere opzichten is Flores uniek en deze reportage toont een paar hoogtepunten die je op de route van Ende tot en met Labuan Bajo beslist moet zien. - Door Ita Amahorseija.
Deze reis boeken? 


De drie kleurige meren van de Kelimutu vulkaan

De Kelimutu vulkaan is slechts een van de 14 actieve vulkanen op Flores, maar het is wel de meest bekende en de meest bezochte vulkaan van het eiland. Er zijn drie meren in de vulkaan. Hoewel ze alle drie worden gevoed door dezelfde gasbron en chemicaliën, heeft elk meer een unieke kleur.
 
Twee van de drie kratermeren van de Kelimutu vulkaan.

Het meer met de minste zuurstof is groen, gevolgd door het meer met een turquoise kleur. Het meer met de meeste zuurstof lijkt zwart en is incidenteel donkerrood afhankelijk van veranderingen in de chemische processen.
 
kelimutu kratermeer flores
Een aapje op de voorgrond van het 'zwarte' kratermeer van de Kelimutu.

De vulkaan ligt in een groot nationaal park en is door de aanleg van een verharde weg en betonnen traptreden goed bereikbaar. De meeste mensen bezoeken de Kelimutu vóór zonsopgang, maar door het wolkendek is het niet altijd zeker of men de meren voldoende helder kan zien. Ook een wolkenvrije zonsopgang is niet gegarandeerd. Aan het eind van de middag is er meer kans op vrij zicht op de meren en kan men genieten van de zonsondergang.


Levendige marktlieden

Om in alle vroegte de Kelimutu te bezoeken, is het aan te bevelen om in het plaatsje Moni te overnachten.
 
markt op flores vrouwen van moni
Marktvrouwen op de markt van Moni.

Na een bezoek aan de vulkaanmeren is het de moeite waard om in Moni of in andere dorpen naar de lokale markt te gaan. Je kunt hier terecht voor vers fruit, groenten, kruiden en vis. Een mooie gelegenheid om marktlieden te ontmoeten en kleurrijke foto's te maken.


Avontuurlijke rotskloof en slingerwegen

De wegen van Flores leiden door prachtige valleien in het bergachtige landschap. 
 
hangbrug flores
Avontuurlijke hangbrug over de rivier.

In een mooie rotskloof lonkt het avontuur als men over een van de hangbruggen loopt over een brede rivier.
 
floresweg flores
De Floresweg is een van de vele slingerwegen op Flores. Bijna alle hoofdwegen zijn net nieuw geasfalteerd.

Een plakkaat op een rotsblok langs de Floresweg herinnert aan de Nederlandse koloniale tijd toen de zogenoemde weg op 31 augustus 1925 werd geopend.


Huis van Soekarno als banneling

De sporen van de koloniale periode zijn ook terug te vinden in de kustplaats Ende. Hier staat het huis waar Soekarno woonde toen hij door het Nederlandse bestuur in 1933 werd verbannen vanwege zijn opstand tegen het bewind.
 
huis soekarno flores
In het huis in Ende waar Soekarno in 1933 door het Nederlandse koloniale bewind naar toe werd verbannen.

Soekarno zou later in 1945 de eerste president van de Republiek Indonesia worden na het uitroepen van de onafhankelijkheid.


Het blauwe stenenstrand

Uniek aan de kust van Flores is het blauwe stenenstrand 'Batu Biru'. Hier zijn ontelbare stenen in verschillende groottes te vinden. Veelal vrouwen zijn hier elke dag bezig om de stenen te sorteren op grootte voor export naar Japan.
 
stenen strand flores
Batu Biru met op de voorgrond een vrouw die elke dag stenen sorteert voor export naar Japan. Rechts op de achtergrond de actieve vulkaan Iya.

Langs dit strand kan je genieten van verse vis van de grill, terwijl je uitkijkt op twee vulkanen op het schiereiland van Flores.


Warmwater bron in Mengeruda

Door de vulkanen zijn er op Flores meerdere warmwaterbronnen te vinden.
 
warmwaterbron mengeruda
Warmwaterbron in Mengeruda.

De hotspring van Soa is mooi gelegen in een groen begroeid natuurpark. Na de vroege ochtendtrekking naar de Kelimutu vulkaan is het heerlijk om hier te relaxen.
 

Matriarchale dorpen in Bajawa

De koele bergplaats Bajawa vormt de uitvalsbasis voor een nieuwe dag met een bijzondere trekking tussen authentieke dorpjes met als centraal dorp Gurusina. Hier is sprake van een matriarchaat bij het Ngada volk, waarbij vrouwen de erfelijke familielijn bepalen.
 
traditioneel dorp flores
Traditioneel dorp Gurusina.

De opzet van het dorp wordt gevormd door mannelijke en vrouwelijke totems in het midden. Elk huis wordt beschermd door het symbool van een pop als wachter op het dak. De navelstreng van ieder nieuw geboren kind wordt hier bewaard en na overlijden worden de familieleden op het erf begraven als men terugkeert naar de geboortegrond.

Een rondleiding door een plaatselijke gids van het Ngada-volk maakt de ontmoeting met de dorpelingen nog boeiender.
 
eucalyptus flores
Eucalyptusboom. Van deze boom wordt eucalyptusolie (minyak kayuh putih) gemaakt, een bekend huismiddel bij spierpijn en verkoudheid.
kemirinoten
De Kemiriboom valt het meest op in het uitgestrekte landschap van Flores. 

De wandeltocht over de weelderig begroeide hellingen met prachtige vergezichten voert langs diverse boomsoorten, waaronder de eucalyptus, de kemirinotenboom, de cashewnootboom, cacaostruiken en mahonie- en teakbomen.


Vulkanenlandschap

Van de 14 vulkanen heeft de Inerie vulkaan, ook wel 'big mama' genoemd, de meest spitse top.
 
inerie vulkaan flores
Inerie vulkaan.

De vulkaan is vanuit de bergplaats Bajawa goed te zien plus in de wijde omtrek van de stad.


Van de Bajawa bergen naar de bergen in Ruteng

Via nieuwe slingerwegen gaat de route verder naar de stad Ruteng. Ruteng ligt op 1200 meter hoogte en is de uitvalsbasis voor bijzondere plekken in het Manggarai gebied. In de stad is een bijzondere markt waar van alles te koop is waaronder levende kippen en verse tabak.
 
spinnenweb rijstvelden
Spinnenweb rijstvelden in Cancar, Flores.

Het gebied rond de stad wordt gevormd door mooie uitgestrekte terras rijstvelden. Het meest uniek zijn echter de spinnenweb rijstvelden bij Cancar.


Spiegelgrot Labuan Bajo

Deze grot in Labuan Bajo is bekend door een bijzondere lichtinval waardoor er een spiegelbeeld ontstaat in de grot.
 
spiegelgrot flores
Spiegelgrot in Labuan Bajo.

Verder zijn er in een ondergronds gangenstelsel fossielen te zien van een vis en een schildpad.


Reuzenvaranen op Rinca eiland

De wereldberoemde Komodo reuzenvaranen zijn op 2 uur varen van de havenstad Labuan Bajo te zien. Dit is op het dichtbij gelegen eiland Rinca. Onder leiding van een ranger krijg je een heuse fotoshoot met twee varanen die geduldig voor de ranger poseren. Daarna kun je kiezen voor een korte, middellange of lange trekking.
 
komodovaraan
Komodovaranen.

Met wat geluk zie je enkele varanen langs het pad of in een boom liggen. Als ze eieren hebben gelegd dan blijven ze op een plek liggen.

Het meest spannende avontuur is als je met de ranger achter een lopende varaan aan kunt lopen. Dit met de nodige voorzichtigheid en afstand, want een confrontatie met een Komodo varaan kan een dodelijke afloop hebben.


Genieten van de zeetocht

Na de trip naar Rinca vaart de boot naar een plek waar je kunt snorkelen.
 
lunch flores
Lunch aan boord. Door de crew gekookt.

Hier word je aan boord verwend met een heerlijke maaltijd, vers gekookt door de bemanning. Men is het gewend om gasten aan boord te hebben, zeker als je voor een meerdaagse trip aan boord overnacht.


     Deze reis ook maken?


Deze Flores rondreis is gemaakt met Indotracks.nl. Een georganiseerde rondreis met privé chauffeur is aan te bevelen zodat je in korte tijd veel kanten van Flores kunt ontdekken. De lokale gidsen geven een extra toegevoegde waarde door hun kennis en levendige verhalen. Informatie over deze reis? Bezoek de website van Indotracks.nl  

Foto's: Ita Amahorseija

Gerelateerde artikelen

Fort Rotterdam in Makassar

Fort Rotterdam in Makassar

01-02-2018 | Ervaar Sulawesi
Een van de iconen van Makassar, de provinciehoofdstad van Zuid-Sulawesi, is Fort Rotterdam. Het Nederlandse fort, dat zi...
Meer »
Natuur in Bandung

Natuur in Bandung

17-07-2017 | Ervaar West-Java
Bandung is een geweldige stad om een aantal dagen te verblijven. Er is van alles te doen. Je kunt er culinair genieten, ...
Meer »
Idul Fitri in Indonesië

Idul Fitri in Indonesië

05-07-2016 | Artikel
Idul Fitri – het einde van de vastenmaand, is het grootste en belangrijkste feest in Indonesië. De dag begint...
Meer »
Sinterklaas op de Molukken

Sinterklaas op de Molukken

05-12-2016 | Ervaar Molukken
Sinterklaas brengt op zijn verjaardag ook een bezoek aan de kinderen van Ambon (de Molukken). Niet op zijn witte schimme...
Meer »
5 populaire tahu-gerechten

5 populaire tahu-gerechten

15-09-2015 | Culinair
Tofoe, in het Indonesisch tahu, is een eiwitrijk sojaproduct. Tahu wordt net als tempe veel gebruikt als vleesvervanger....
Meer »