IndonesieNU

Dapur Babah: Chinees, Javaans en een vleugje Nederlands

Dapur Babah: Chinees, Javaansen een vleugje Nederlands

26-05-2014 | Ervaar Jakarta
Chinees, Javaans en een vleugje Nederlands. Deze drie elementen bepalen de sfeer in dit unieke peranakan restaurant. Indonesiënu is op bezoek bij Dapur Babah, in Centraal-Jakarta.


Restaurant Dapur Babah ligt aan de Jalan Veteran, nabij het Merdeka-plein, in het oude gedeelte van Jakarta. In deze brede straat liggen veel andere, met name Chinese restaurants.

De autorit naar Dapur Babah is al een hele ervaring op zich. Wij reden onder meer langs het Nationaal Monument van Indonesië (Monas), de Istiqlal-moskee en het presidentieel paleis (Istana Merdeka).

Dapur Babah

Het is net alsof je een kruidenierswinkel binnenstapt in de film ‘Kruimeltje’. De houten vloer kraakt wanneer wij de deur achter ons sluiten. Op een brede, houten toonbank staan grote glazen stopflessen met daarin Janhagel, ananaskoekjes en kaaskoekjes. Achterin ‘de winkel’ staat op een lage tafel chinees servies.

Dapur Babah is gezeteld in een gebouw uit de beginjaren ’40 van de vorige eeuw. Het gebouw deed toentertijd dienst als kledingboetiek van de Chinese kleermaker Hap Liong. Zijn naambordje hangt nog steeds aan de muur.

dapur babah

In 2004 werd deze oude boetiekwinkel door Tugu Hotels & Restaurants Group omgebouwd tot peranakan restaurant. Met peranakan worden Chinezen aangeduid die geboren en getogen waren in Nederlands-Indië en in het latere Indonesië.


     Mix tussen Chinese en Javaanse keuken in Nederlands-Indië


De Chinese cultuur raakte in Nederlands-Indië vermengd met de Javaanse maar ook met de Nederlandse cultuur. Deze vermenging van culturen vind je ook terug in het eten.

Dapur Babah is gespecialiseerd in de peranakan keuken. De gerechten zijn een mix tussen de Chinese en de Javaanse keuken in de Nederlandse koloniale periode. 

dapur babah

We nemen een kijkje in het restaurant. De lichtinval in de ontvangstruimte voor in het restaurant, zien we in de andere delen van Dapur Babah niet meer terug. In het gedempte licht zien we houten meubilair, houten vloeren, rode gordijnen en weelderig opgemaakte tafels. 


     De VOC-kamer


Net zoals in het Tugu Kunstkring Paleis in Menteng [Lees ook: Wegdromen in de weelde van Tugu Kunstkring Paleis], zijn er verschillende ruimtes waar je van je maaltijd kunt genieten. Elke ruimte heeft een eigen thema.

Zo is er de VOC-kamer met aan de wand een gevelsteen met daarop het logo van de VOC; de Tao Bar waar de pilaren gemaakt zijn van palmboomstammen; en Angela’s Room, een ruimte speciaal gewijd aan de favoriete concubine van suikerbaron Oei Tiong Ham die op Java leefde in de 19e eeuw.

dapur babah

Ook oud-president Megawati Soekarnoputri is een vaak geziene gast van Dapur Babah. Het restaurant heeft een ruimte speciaal aan haar gewijd, namelijk de Megawati Room. De kamer ademt een elegante en romantische Javaanse sfeer. Een lange tafel kijkt uit op het tuinterras: Babah Garden.


     Kookworkshops in Babah Garden


Het halfopen tuinterras is geïnspireerd op een 19e eeuwse keuken van de familie Oei. Aan de wand staat een enorm beeld dat de godin van de keuken voor moet stellen. Ook zien we allerlei keukengerei uit die tijd. 

In Babah Garden worden op afspraak ook kookworkshops gegeven. 

dapur babah

We nemen plaats aan een rond tafeltje dichtbij de Megawati Room en vragen de serveerster, die gekleed is een witte kebaya en een batik kain, naar de specialiteiten op de menukaart. Zij raadt ons aan Angsle Malang te proberen.

Angsle Malang is een specialiteit uit Malang, een dessert met als hoofdingrediënt kokosmelk. In het soepje van warme kokosmelk zien we een ‘puzzel’ bestaande uit stukjes wit brood, witte ketan (kleefrijst) en putu mayang (een traditionele zoetigheid gemaakt van rijstmeel).

dapur babah

Wat een smaaksensatie! De Angsle Malang is het levende bewijs dat een warm dessert ook in de tropen goed kan smaken. De smaken, die bestaan uit een combinatie van zoet en een beetje zout, zijn perfect op elkaar afgestemd. Alleen al voor dit zeer smakelijke dessert zijn wij bereid weer terug te keren naar Dapur Babah. 


     Praktische informatie


Dapur Babah Élite
Adresgegevens: Jalan Veteran I / 18 – 19, Jakarta Pusat
Telefoon: +62 21 7060 2256/+62 21 385 5653
Website: www.tuguhotels.com/restaurants/jakarta/dapurbabahelite
Email: kunstkring@tuguhotels.com
 

dapur babah
 

Foto's: IndonesiëNU

Gerelateerde artikelen

Ervaar Hotel Tugu Malang

Ervaar Hotel Tugu Malang

02-04-2015 | Advertorial
Je bent nog niet in Malang geweest als je nog niet in Hotel Tugu Malang hebt overnacht. In dit zeer unieke en gerieflijk...
Meer »
Pakketreis: Het serene Blitar

Pakketreis: Het serene Blitar

11-03-2015 | Individuele tour Oost-Java
4 dagen/3 nachten Blitar voor € 163,- per persoon. Overnacht in Blitar in een uniek boetiekhotel van internationale...
Meer »
Ervaar Hotel Tugu Blitar

Ervaar Hotel Tugu Blitar

28-07-2014 | Advertorial
In het centrum van het rustige en gerieflijke stadje Blitar, staat het idyllische Hotel Tugu Blitar. In dit gebouw uit 1...
Meer »
Ervaar Blitar op de fiets

Ervaar Blitar op de fiets

27-07-2014 | Advertorial
Voel de wind door je haren. Zie de groene rijstvelden langs je voorbijtrekken. Snuif de zoete geur van Javaanse suiker o...
Meer »
Ervaar Malang op de fiets

Ervaar Malang op de fiets

03-07-2014 | Advertorial
Een van de manieren om Malang (Oost-Java) van dichtbij te ervaren, is door middel van een fietstocht. Een gids leidt je ...
Meer »
Enjoy what? Jakarta?

Enjoy what? Jakarta?

13-11-2013 | Enjoy Jakarta in Amsterdam
Dinsdag 12 november organiseerde de toeristische dienst van Jakarta het evenement 'Enjoy Jakarta' in het luxe en...
Meer »
Kom shoppen in Jakarta!

Kom shoppen in Jakarta!

03-05-2013 | toename winkelruimte in de Indonesische hoofdstad
Goed nieuws voor de shopaholics onder ons. Jakarta heeft er 313.500 vierkante meter aan winkelruimte bij. Dit komt onder...
Meer »
5 populaire tahu-gerechten

5 populaire tahu-gerechten

15-09-2015 | Culinair
Tofoe, in het Indonesisch tahu, is een eiwitrijk sojaproduct. Tahu wordt net als tempe veel gebruikt als vleesvervanger....
Meer »
Van Arabica tot Robusta

Van Arabica tot Robusta

30-07-2014 | Ervaar Indonesië
Indonesië is een van de grootste koffieproducerende landen ter wereld. Door de gunstige geografische ligging is het...
Meer »
Patatje Joppie in Jakarta

Patatje Joppie in Jakarta

30-04-2014 | Advertorial
Als je al een langere tijd in Indonesië zit, verlang je af en toe ook naar Hollandse/westerse kost. Zo kan een pata...
Meer »
Nasi bungkus, verpakte rijst

Nasi bungkus, verpakte rijst

07-02-2017 | Culinair
Indonesiërs hebben niet altijd zin of tijd om gerechten, die zij in eenvoudige eetgelegenheden als warung makan of ...
Meer »
5 populaire tempe-gerechten

5 populaire tempe-gerechten

08-09-2015 | Culinair
Tempe is een typisch Indonesisch voedselproduct. Het is gezond en wij vinden het erg lekker. Tempe is gemaakt van sojabo...
Meer »
Hoe kies je een rijpe durian?

Hoe kies je een rijpe durian?

09-03-2015 | Culinair
Dit artikel is speciaal voor durian-liefhebbers. De volgende vijf tips kunnen als leidraad dienen voor het kiezen van ee...
Meer »
Lekkere loempia's in Semarang

Lekkere loempia's in Semarang

27-09-2013 | Ervaar Midden-Java
Semarang, de hoofdstad van de provincie Midden-Java, wordt ook wel de loempia-stad van Indonesië genoemd. Volgens I...
Meer »
Yogyakarta, gudeg-stad

Yogyakarta, gudeg-stad

11-08-2013 | Culinair
Wanneer je in Yogyakarta bent, bezoek dan eens Kampung Wijilan. Hier vind je de beste gudeg in town. Gudeg – een t...
Meer »