IndonesieNU

Rijden in Indonesië. Durf jij het aan?

Rijden in Indonesië. Durf jijhet aan?

01-02-2015 | Praktische informatie
Als je al eens in Indonesië bent geweest, weet je hoe chaotisch het kan zijn op de wegen. Alles rijdt door elkaar heen. Alsof het land geen verkeersregels kent. Men zegt wel eens: 'Als je in Indonesië kunt rijden, kun je overal rijden.' Indonesiënu is het daar stellig mee eens. Als je in zo'n chaos kunt rijden, zal rijden in een land waar men de verkeersregels nog enigszins naleeft, een eitje voor je zijn.
Op wowshack.com lazen we een interessant artikel over 22 opmerkelijke dingen die je op de Indonesische wegen kunt tegenkomen. Uit deze lijst, kozen wij 5 opmerkelijke dingen uit, die wij zelf het vaakst zijn tegengekomen.
 

1. Bussen stoppen overal

Wees te allen tijde paraat, want de bus of het minibusje (angkot, metromini etc. etc.) voor je kan plotseling remmen. Op de TransJakarta of TransJogja na, stoppen bijna alle andere bussen overal waar ze maar kunnen stoppen. De bestuurders van deze bussen lijken zich niet om het overige wegverkeer te bekommeren.

bus stoppen

Aan de ene kant denken wij, hoe kan het ook anders. Bushaltes zijn er niet voor stadsbussen en minibusjes zoals de angkots en metromini. Ja, en als er geen bushaltes zijn, dan moet je toch andere manieren verzinnen om je passagiers in en uit te laten stappen?
 

2. Pas op overstekende mensen!

Pas op! Overstekende mensen! Houd je voet maar boven de rem. Voetgangers kunnen namelijk op de gekste plaatsen oversteken.

Zijn er dan geen zebrapaden in Indonesië? Die zijn er wel degelijk, zoals net voor een bocht, of meerdere achter elkaar, of zebrapaden waarvan de strepen bijna niet meer zichtbaar zijn. Maar denk maar niet dat automobilisten vaart zullen minderen, laat staan stoppen voor een zebrapad. In Indonesië geldt namelijk het recht van de sterkste én de snelste.

op weg jakarta

Voetgangers weten dat maar al te goed, maar leggen zich er niet bij neer. Door middel van handgebaren 'dwingen' zij het op hen afkomende verkeer te stoppen en hen over te laten steken. 
 

3. Betalen om in de file te zitten

Dit geldt met name voor Jakarta. In de Indonesische hoofdstad betaal je tol om in de file te zitten. Niet altijd hoor, maar wanneer je erin zit, dan kan dat wel eens heel lang duren, met name in de spits.

op weg

Waarom gaan Jakartanen dan toch de tolweg op? Op de normale wegen is de situatie niet veel beter. Plus dat je ook te maken met ander wegverkeer zoals brommers. En dat brengt ons meteen bij het volgende punt:
 

4. Brommer, koning op de weg

Voor automobilisten zijn brommers echt een doorn in het oog. Brommerrijders voelen zich de koning te rijk. Ze geven automobilisten de kans niet ergens af te slaan en irriteren zich wanneer ze de auto voor hen om de een of andere reden niet van links of van rechts kunnen inhalen.

Auto's van links en van rechts inhalen, daar zijn brommerrijders echt een kei in. Waar ze ook goed in zijn, is spookrijden. Dat doen ze wel heel netjes hoor, dat moeten we toegeven. Stapvoets rijden ze aan de kant van de weg, totdat ze bij het punt terecht zijn gekomen waar ze weer op de goede weghelft hun reis kunnen vervolgen. 

Het is als automobilist altijd opletten geblazen, want brommers kunnen zomaar vanuit het niets opduiken.
 

5. Helm dragen is optioneel

In Indonesië moet je verplicht een helm op wanneer je een brommer bestuurt. Dat geldt ook voor de passagiers. Ja, passagiers, want in Indonesië kan een hele familie op de brommer.

Ofschoon een helm verplicht is, zien wij heel vaak mensen op straat rijden zonder helm op, of met helm maar zonder het bandje vast te maken. Jammer dat sommige mensen geen waarde hechten aan hun leven en dat van een ander.

Als automobilist is het erg belangrijk altijd rekening te houden met deze groep brommerrijders. Een ongeluk zit in een klein hoekje.  
 

     Een hele ervaring


Blijf rustig en rijd met je hart, is ons advies aan hen die graag willen ervaren hoe het is om in Indonesië te rijden. Blijf altijd alert en geconcentreerd zodat je goed kunt anticiperen in het verkeer.

Misschien is het beter om de eerste paar in de passagiersstoel plaats te nemen om zo alles op je laten inwerken. 

op weg

Het is toch iets om trots op te zijn wanneer je bij thuiskomst in Nederland aan de thuisblijvers kunt vertellen dat je in Indonesië achter het stuur hebt gezeten, dat je deel hebt uitgemaakt van het chaotische verkeer in het land en er heelhuids van af bent gekomen.

Niet vergeten: In Indonesië rijdt men links en haalt men van links én van rechts in (ook op de tolweg). Zorg ervoor dat je naast je Nederlandse rijbewijs ook een internationaal rijbewijs bij je hebt. 
 
Foto: Indonesiënu

Gerelateerde artikelen

Praktische info

Praktische info

01-06-2014 | Rubriek
In de rubriek 'Praktische info' vind je alle informatie op het gebied van: visa en immigratie, vervoer naar Indo...
Meer »
5 populaire tempe-gerechten

5 populaire tempe-gerechten

08-09-2015 | Culinair
Tempe is een typisch Indonesisch voedselproduct. Het is gezond en wij vinden het erg lekker. Tempe is gemaakt van sojabo...
Meer »
Groen in Indonesië

Groen in Indonesië

03-09-2015 | Artikel
Als wij aan groen denken, denken wij meteen aan gras. In Indonesië dan. Groen is de kleur van de natuur, het leven....
Meer »
5 populaire tahu-gerechten

5 populaire tahu-gerechten

15-09-2015 | Culinair
Tofoe, in het Indonesisch tahu, is een eiwitrijk sojaproduct. Tahu wordt net als tempe veel gebruikt als vleesvervanger....
Meer »
Blauw in Indonesië

Blauw in Indonesië

07-09-2015 | Artikel
Blauw is de kleur van rust en betrouwbaarheid. Het Indonesische woord voor blauw is biru. Biru in Indonesië is de k...
Meer »
Opstaan! Naar school!

Opstaan! Naar school!

31-08-2015 | Artikel
Als je in Indonesië loopt, zie je voor en na schooltijd vaak schoolkinderen met een schooluniform aan. In Nederland...
Meer »
Rood in Indonesië

Rood in Indonesië

17-03-2015 | Artikel
Rood heeft vele betekenissen. Het is de kleur van de liefde, van kracht en energie, maar ook van gevaar. Het Indonesisch...
Meer »
Hoe meer, hoe gezelliger!

Hoe meer, hoe gezelliger!

12-03-2015 | Artikel
Het lijkt of er in Indonesië meer brommers dan auto’s zijn op de weg. Het merendeel van de Indonesiërs k...
Meer »
Hoe kies je een rijpe durian?

Hoe kies je een rijpe durian?

09-03-2015 | Culinair
Dit artikel is speciaal voor durian-liefhebbers. De volgende vijf tips kunnen als leidraad dienen voor het kiezen van ee...
Meer »