IndonesieNU

Rinjani-vulkaan veroorzaakt klimaatverandering 13e eeuw

Rinjani-vulkaan veroorzaaktklimaatverandering 13e eeuw

02-10-2013 | Wetenschappers vinden sterk en overtuigend bewijs
Wetenschappers denken de vulkaan te hebben gevonden die verantwoordelijk is voor een krachtige eruptie in de 13e eeuw. De uitbarsting van de Samalas-vulkaan – nu bekend als Gunung Rinjani - op het eiland Lombok zou in 1257  tot grote klimaatveranderingen hebben geleid en zelfs op de Noord-en Zuidpool zijn sporen hebben achtergelaten. Dat meldt de BBC.
Teksten uit die tijd maken melding van een plotselinge afkoeling van de aarde en mislukte oogsten. In PNAS journal wijst een internationaal team van wetenschappers de vulkaan Samalas aan als 'schuldige'.


     Grote klimaatveranderingen


De wetenschappers hebben o.a zwavel- en stofsporen in het poolijs vergeleken met verzamelde data uit Lombok. Ook onderzochten ze gesteente dat uit de vulkaan werd gespuwd.

De wetenschappers zeggen sterk en overtuigend bewijs te hebben gevonden dat het de Samalas-vulkaan was die in de 13e eeuw is uitgebarsten en grote klimaatveranderingen heeft veroorzaakt, aldus Prof. Clive Oppenheimer van Cambridge University.

Eerder linkten onderzoekers de grote eruptie in 1257, en de daarbij behorende klimaatveranderingen, aan vulkanen in Mexico, Equador en Nieuw-Zeeland; de verzamelde data bleken echter niet met deze vulkanen overeen te komen.


Zware regenval en overstromingen


Het onderzoek dat de wetenschappers op Lombok hebben uitgevoerd, laat zien dat de Samalas-vulkaan 40 kubieke meter gesteente en as heeft uitgespuwd. Ook schoot de Samalas vulkanisch as tenminste 40 km de lucht in.

De enorme eruptie in 1257 heeft significante gevolgen gehad op het klimaat. Teksten uit die tijd maken melding van verschrikkelijk weer in de zomer van 1258. Het was koud en het regende constant wat weer leidde tot overstromingen.

Wetenschappers hebben in London recent een massagraf gevonden waarin de resten van duizenden mensen lagen begraven. Onderzoek heeft uitgewezen dat deze mensen in 1258 om het leven kwamen. Wetenschappers denken dat deze mensen stierven in het jaar na de uitbarsting van de Samalas en dat er een verband is met de wereldwijde invloed die de eruptie van de vulkaan had. 

Onderzoekers geloven dat de uitbarsting van de Samalas tenminste even groot was als die van de Krakatau in 1883.

Bron: BBC
Foto: Rosino

Gerelateerde artikelen

2020 West-Papua warmer dan ooit

2020 West-Papua warmer dan ooit

10-10-2013 | Wetenschappelijk onderzoek Universiteit van Hawaii
De aarde zal de komende 50 jaar gevaarlijk veel opwarmen, schrijft Daily Mail. Manokwari, de hoofdstad van de Indonesisc...
Meer »
Vulkaan Merapi maakt muziek

Vulkaan Merapi maakt muziek

31-08-2013 | Mountain Operated Synthesizer
Hij barst niet alleen uit, hij maakt ook muziek. Australische en Indonesische kunstenaars hebben een muziekinstrument ge...
Meer »
Is jouw Kopi Luwak echt of nep?

Is jouw Kopi Luwak echt of nep?

25-08-2013 | Labtest herkent uitgepoepte koffiebonen
Kopi luwak of civetkoffie is de duurste koffie ter wereld. Voor een zakje bonen van 250 gram, betaal je al gauw 49 euro....
Meer »
Mini kikker gevonden op Bali

Mini kikker gevonden op Bali

17-06-2013 | Microhyla orientalis
Onderzoekers hebben op Bali een nieuwe kikkersoort geïdentificeerd en het mini kikkertje Microhyla orientalis genoe...
Meer »
Bijzondere vondsten in Oost-Java

Bijzondere vondsten in Oost-Java

15-11-2013 | Bromo Tengger Semeru Nationaal Park
Wetenschappers hebben tijdens hun expeditie naar het Bromo Tengger Semeru Nationaal Park in Oost-Java bijzondere vondste...
Meer »
Kunyit kan depressie bestrijden

Kunyit kan depressie bestrijden

29-09-2013 | De heilzame werking van kurkuma
Soto ayam (een soort kippensoep) is 1 van onze favoriete gerechten. De gele kleur van soto ayam komt van kunyi...
Meer »