IndonesieNU

Rood in Indonesië

Rood in Indonesië

17-03-2015 | Artikel
Rood heeft vele betekenissen. Het is de kleur van de liefde, van kracht en energie, maar ook van gevaar. Het Indonesische woord voor rood is merah. Merah in Indonesië is…

1. Het rood van de rood-witte vlag

De vlag van Indonesië is een tweekleurige vlag met twee gelijke horizontale banden. De vlag is in gebruik sinds 17 augustus 1945. Dat is de dag die de Indonesische overheid als onafhankelijkheidsdag beschouwt.

De rode kleur staat voor moed en de witte kleur voor reinheid.

Indonesische vlag


2. Het rood van kretek

Het eerste wat buitenlandse toeristen opvalt wanneer zij in Indonesië arriveren, is de geur die in de lucht hangt. Een geur die echt bij Indonesië hoort. Deze geur komt van kretek, typisch Indonesische sigaretten. Populaire merken zijn Djarum en Sampoerna, beiden met de kleur rood in de verpakking.

kretek
 

3. Het rode fort in Gombong

Fort Van der Wijck ligt in het Midden-Javaanse stadje Gombong. Het Nederlandse fort ligt ongeveer 17 kilometer van de zuidkust en speelde een belangrijke rol tijdens de Java-Oorlog (1826-1830). Fort van der Wijck is een achthoekig fort met rode muren. De muren van het fort waren oorspronkelijk niet rood van kleur maar wit. Bij de renovatie in 1999 werden de witte muren rood geschilderd. Het is niet duidelijk wat de achterliggende reden hiervan was.

Mede door de internationaal erkende martial arts-film 'The Raid 2: Berandal', waarvan enkele scènes binnen de muren van het fort zijn opgenomen, trekt Fort van der Wijck dagelijks vele bezoekers trekt. 

Fort van der Wijck Gombong
 

4. De kleur van hete sambal

Indonesiërs houden over het algemeen van pittig eten. Hoe heter, hoe beter. In diverse eetgelegenheden staan de potjes rode sambal op de tafel al klaar om gegeten te worden. Bij de bekende fastfoodrestaurants in Indonesië krijg je bij je frietjes, in plaats van mayonnaise, een bakje hete rode chilisaus.


 

5. De rode ster van Bir Bintang

Bir bintang wordt het lekkerste bier van Indonesië genoemd. Het merk is onderdeel van Heineken. Hoewel volgens bierliefhebbers de smaken verschillen, is een ding hetzelfde: de rode ster op het bieretiket.

Bir bintang Heineken
 
Foto's: Indonesiënu

Gerelateerde artikelen

5 populaire tempe-gerechten

5 populaire tempe-gerechten

08-09-2015 | Culinair
Tempe is een typisch Indonesisch voedselproduct. Het is gezond en wij vinden het erg lekker. Tempe is gemaakt van sojabo...
Meer »
Groen in Indonesië

Groen in Indonesië

03-09-2015 | Artikel
Als wij aan groen denken, denken wij meteen aan gras. In Indonesië dan. Groen is de kleur van de natuur, het leven....
Meer »
5 populaire tahu-gerechten

5 populaire tahu-gerechten

15-09-2015 | Culinair
Tofoe, in het Indonesisch tahu, is een eiwitrijk sojaproduct. Tahu wordt net als tempe veel gebruikt als vleesvervanger....
Meer »
Blauw in Indonesië

Blauw in Indonesië

07-09-2015 | Artikel
Blauw is de kleur van rust en betrouwbaarheid. Het Indonesische woord voor blauw is biru. Biru in Indonesië is de k...
Meer »
Opstaan! Naar school!

Opstaan! Naar school!

31-08-2015 | Artikel
Als je in Indonesië loopt, zie je voor en na schooltijd vaak schoolkinderen met een schooluniform aan. In Nederland...
Meer »
Hoe meer, hoe gezelliger!

Hoe meer, hoe gezelliger!

12-03-2015 | Artikel
Het lijkt of er in Indonesië meer brommers dan auto’s zijn op de weg. Het merendeel van de Indonesiërs k...
Meer »
Hoe kies je een rijpe durian?

Hoe kies je een rijpe durian?

09-03-2015 | Culinair
Dit artikel is speciaal voor durian-liefhebbers. De volgende vijf tips kunnen als leidraad dienen voor het kiezen van ee...
Meer »