IndonesieNU

Rutte ontmoet SBY

Rutte ontmoet SBY

20-11-2013 | Meer uitgebreide en diepgaande bilaterale betrekkingen
Mark Rutte heeft woensdagmiddag 20 november een ontmoeting gehad met de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono. Bij aankomst op het presidentieel paleis werd de premier verwelkomd met 19 kanonschoten, gevolgd door de nationale volksliederen van beide landen. 
Teuku Faizasyah, woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, zei eerder dat het bezoek van Rutte aan Indonesië belangrijk is voor de bilaterale betrekkingen tussen beide landen. Hij verwacht dat er tijdens het bezoek nieuwe stappen worden genomen die kunnen leiden tot meer uitgebreide en diepgaande bilaterale betrekkingen op verschillende gebieden. 


     Visproductie vergroten


De eerste nieuwe stap is alvast gezet. Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken heeft samen met de Indonesische minister van Visserij Sharif Cicip Sutardjo een overeenkomst ondertekend om de visproductie voor Indonesische, kleine vissers te vergroten.

Zo'n 30% van de visvangst in Indonesië gaat verloren door onvoldoende kennis van onder meer behandeling van vis, opslag, distributie en markttoegang. In totaal dragen Nederland en Indonesië €9 miljoen bij om via verduurzaming van de visserijsector meer voedselzekerheid te creëren en tegelijkertijd ondervoeding tegen te gaan.


     Daar kunnen wij alleen maar van dromen


Ondertussen prees de Nederlandse premier de snel groeiende bilaterale samenwerking tussen Indonesië en Nederland. Rutte zei dat Nederland de grootste Europese investeerder is in Indonesië. 'Vorig jaar nam de wederzijdse handel - tegen de trend in - met 18 procent toe', aldus de premier in zijn toespraak op de Nederlandse ambassade in Jakarta. 

Rutte had ook bewondering voor de groeitempo van de Indonesische economie. Het land maakt een snelle economische groei door van 5-6 procent per jaar. 'Dat is een cijfer waar wij in Europa alleen maar van kunnen dromen. Uw land is de 16e grootste economie ter wereld. In 2030 zou het wel eens de 7e grootste economie ter wereld kunnen worden', aldus de premier. 

Bron: Antara, Rijksoverheid.nl
Foto: Indonesiënu

Gerelateerde artikelen

Dit doet Indonesië voor Rutte

Dit doet Indonesië voor Rutte

20-11-2013 | Selamat datang Mark Rutte
Indonesië wil dat het bezoek van Rutte aan Jakarta perfect verloopt. Aan alle details wordt gedacht. Zelfs palmbome...
Meer »
Dit doet Rutte in Indonesië

Dit doet Rutte in Indonesië

12-11-2013 | 20 t/m 22 november 2013
Minister-president Mark Rutte wil met zijn handelsmissie naar Indonesië de banden met het land versterken. Minister...
Meer »
Mark Rutte: 'Ik benijd Indonesië'

Mark Rutte: 'Ik benijd Indonesië'

22-08-2013 | Rutte bewondert economisch succes Indonesië
'Ik benijd Indonesië', dat zei Minister-President Mark Rutte woensdag (21/08) op een receptie ter gelegenhe...
Meer »