IndonesieNU

Salak, de vrucht met de geschubde schil

Salak, de vrucht met degeschubde schil

15-07-2014 | Ervaar Indonesiƫ
Salak (Salacca zalacca) is een vrucht gehuld in een bruine schil met schubben. In gepelde toestand heeft de salak een crème-achtige kleur. De vrucht heeft een licht zoetzure smaak, is knapperig en komt van nature voor in Indonesië. Indonesië is tegelijkertijd ook de grootste producent van salak.
De salak behoort tot de palmachtigen. De boomachtige plant waaraan de vrucht groeit kan ongeveer zes meter hoog worden.

salak boom

De vruchten groeien dicht bij de grond in clusters aan de basis van de plant. Aan een tros kunnen wel 15 vruchten hangen. Maar dat kunnen er ook meer zijn. 

salak indonesie

Er bestaan verschillende soorten salak. De bekendste zijn misschien wel de salak pondoh uit Yogyakarta, en de salak Bali uit, jawel - de naam zegt het al - Bali.

De salak pondoh wordt verbouwd op de hellingen van de vulkaan Merapi [Lees ook: Volcano-tour naar de Merapi]. De belangrijkste productiecentra van deze vrucht is het subdistrict Turi, in Sleman, Yogyakarta. De salak pondoh vind je tegenwoordig ook in gebieden op Midden-Java als Wonosobo, Banjarnegara en Banyumas. 

salak

Je 'opent' de salak door deze in je hand te nemen en erin te knijpen. Dat doe je aan het uiteinde van de vrucht. De schil opent zich en je kunt de salak verder pellen. 

In gepelde toestand heeft de salak een crème-achtige kleur en is knapperig. De vrucht bestaat uit 1 tot 3 delen. Binnenin elk deel zit een grote, donkere pit. 

salak indonesie 

De schil van de salak heeft wel wat weg van een slangenhuid. De vrucht wordt daarom ook wel slangenvrucht genoemd. 

salak indonesie

De salak zit boordevol vezels en is daarom goed voor de stofwisseling en stoelgang. Ook bevat de vrucht beta-caroteen wat goed is voor de ogen. 
 
Foto's: IndonesiëNU

Gerelateerde artikelen

100 verschillende soorten soto

100 verschillende soorten soto

06-06-2014 | Pekan Produktif Kreatif Indonesia
Wel 100 verschillende soorten soto werden er opgediend tijdens Pekan Produk Kreatif Indonesia – de Week voor Creat...
Meer »
Voeding en hygiƫne

Voeding en hygiƫne

31-01-2014 | Praktische informatie
Zin in iets lekkers? Dan ben je in Indonesië aan het juiste adres. Grote eters, kleine eters, iedereen komt in dit ...
Meer »
Koken op zijn Indonesisch

Koken op zijn Indonesisch

16-11-2013 | Indonesische Kookwedstrijd 2013
Het koken met Indonesische ingrediënten en Indonesische kooktechnieken is een hele uitdaging. De deelnemers aan de ...
Meer »
Bandung heeft een Zombie-CafƩ

Bandung heeft een Zombie-CafƩ

18-09-2013 | Met Zombie-gerechten en drankjes
De West-Javaanse stad Bandung heeft sinds kort een zombie-café. Het café is gevestigd in een gebouw, waar ...
Meer »
Geef mij maar Nasi Goreng

Geef mij maar Nasi Goreng

26-07-2013 | Meest besproken Aziatische gerecht op Twitter
Onderzoeksbureau Prapancha Research heeft onderzocht welke Aziatische gerechten er het meest besproken worden op Twitter...
Meer »
Drinken in de tropen

Drinken in de tropen

31-01-2014 | Praktische informatie
Gezien de tropische temperaturen in Indonesië, is het belangrijk voldoende water te drinken, minimaal 1,5 liter per...
Meer »
Ook Jakarta in de ban van de cronut

Ook Jakarta in de ban van de cronut

15-11-2013 | Verkooppunten cronuts in Jakarta
Cronut; in New York staan ze er uren voor in de rij. De populaire lekkernij uit Amerika is sinds kort ook in Indonesi&eu...
Meer »