IndonesieNU

Opstaan! Naar school!

Opstaan! Naar school!

31-08-2015 | Artikel
Als je in Indonesië loopt, zie je voor en na schooltijd vaak schoolkinderen met een schooluniform aan. In Nederland dragen wij geen schooluniform. Indonesiënu zet vijf dingen voor je op een rij die anders zijn op Indonesische basisscholen.

1. Uniform

Leerlingen die onderwijs krijgen op een staatsschool dragen een schooluniform. Dat is verplicht. Basisschoolleerlingen dragen bijvoorbeeld een rood-witte uniform.

Ook leerlingen die op particuliere scholen onderwijs volgen, dragen een uniform. Al doen niet alle particuliere scholen daar aan mee. Wat voor uniform de leerlingen dragen, hangt af van op welke school zij zitten.

De achterliggende gedachte van het dragen van een uniform is om het verschil tussen arm en rijk minder zichtbaar te maken. Ook kunnen particuliere scholen aan het uniform zien of leerlingen die zich op het schoolterrein begeven, een leerling van hun school is of niet.

kinderen school


2. Kort haar

Er volgens de laatste mode bij lopen, dat kan op Indonesische scholen niet. Jongens moeten hun haar kort dragen, de nagels moeten kort en meisjes mogen bijvoorbeeld geen nagellak op. Ook op het schooluniform wordt gelet. Te korte rokjes zijn bijvoorbeeld uit den boze. 
 

3. Batik

De overheid wil het gebruik van lokale producten stimuleren. Batik hoort daar ook bij. In Indonesië is het gebruikelijk dat ambtenaren op vrijdag batik kleding dragen. Op veel scholen dragen leerkrachten en/of leerlingen op vastgestelde dagen in de week ook batik kleding (een batik overhemd/blouse of jurk). 


4. Rijst als lunch

Een broodje kaas vind je zelden terug in de broodtrommels van scholieren in Indonesië. Een lunchpakket bestaat in Indonesië veelal uit rijst, groenten, vlees of vis.

school trommel

Werkende ouders die het druk hebben, laten soms de lunch bezorgen door bijvoorbeeld de KFC of McDonalds. Op sommige scholen zijn bezorgers van deze bekende fastfood-ketens veel geziene gasten. Maar er zijn ook scholen die de voorkeur geven aan een gezonde snack of lunch. Daar zijn snacks die MSG (mononatriumglutamaat) bevatten, verboden eetwaar.

Ook hebben veel scholen een kantine waar kinderen terecht kunnen voor een uitgebreide lunch. 


5. Volkslied

In Indonesië zingen leerlingen en leraren aan het begin van de schoolweek het volkslied. Leerlingen verzamelen zich op het schoolplein en zingen naast het volkslied ook andere nationale liederen. Ook de Indonesische rood-witte vlag wordt daarbij gehesen.

school indonesie
 
Foto's: Indonesiënu

Gerelateerde artikelen

5 populaire tempe-gerechten

5 populaire tempe-gerechten

08-09-2015 | Culinair
Tempe is een typisch Indonesisch voedselproduct. Het is gezond en wij vinden het erg lekker. Tempe is gemaakt van sojabo...
Meer »
Groen in Indonesië

Groen in Indonesië

03-09-2015 | Artikel
Als wij aan groen denken, denken wij meteen aan gras. In Indonesië dan. Groen is de kleur van de natuur, het leven....
Meer »
5 populaire tahu-gerechten

5 populaire tahu-gerechten

15-09-2015 | Culinair
Tofoe, in het Indonesisch tahu, is een eiwitrijk sojaproduct. Tahu wordt net als tempe veel gebruikt als vleesvervanger....
Meer »
Blauw in Indonesië

Blauw in Indonesië

07-09-2015 | Artikel
Blauw is de kleur van rust en betrouwbaarheid. Het Indonesische woord voor blauw is biru. Biru in Indonesië is de k...
Meer »
Rood in Indonesië

Rood in Indonesië

17-03-2015 | Artikel
Rood heeft vele betekenissen. Het is de kleur van de liefde, van kracht en energie, maar ook van gevaar. Het Indonesisch...
Meer »
Hoe meer, hoe gezelliger!

Hoe meer, hoe gezelliger!

12-03-2015 | Artikel
Het lijkt of er in Indonesië meer brommers dan auto’s zijn op de weg. Het merendeel van de Indonesiërs k...
Meer »
Hoe kies je een rijpe durian?

Hoe kies je een rijpe durian?

09-03-2015 | Culinair
Dit artikel is speciaal voor durian-liefhebbers. De volgende vijf tips kunnen als leidraad dienen voor het kiezen van ee...
Meer »