IndonesieNU

5 topattracties in Semarang

5 topattracties in Semarang

15-06-2013 | Ervaar Midden-Java
Semarang, de hoofdstad van de provincie Midden-Java, wordt ook wel de loempia-stad van Indonesië genoemd. Volgens Indonesiërs kun je hier de lekkerste loempia's van het land krijgen. De lumpia Semarang is dan ook een zeer gewilde lekkernij in Indonesië. Maar Semarang is meer dan alleen loempia's. Hieronder volgen 5 attracties in Semarang, die volgens ons zeker een bezoek waard zijn: 
1. Kampung pecinan (Chinese wijk)
De Chinese gemeenschap in Semarang woonde oorspronkelijk in het gebied genaamd Gedung Batu. Na de mislukte Chinese opstand tegen de Nederlandse overheersing in 1740, verplaatsten de Nederlanders de Chinese inwoners naar wat nu Kampung Pecinan wordt genoemd. Omdat de Chinese wijk dichtbij de Nederlandse kazerne lag, konden de Nederlanders de Chinezen goed in de gaten houden.

klenteng tay kak sie 
Foto: Indonesiënu

De Chinese wijk in Semarang wordt begrensd door Jalan Gang Lombok (jalan = straat) in het noorden, Kali Semarang (kanaal) in het oosten, Jalan Sebandaran in het zuiden en Jalan Beteng in het westen. 

Gang Lombok is een ideaal uitgangspunt om de Chinese wijk te verkennen. In deze straat bevindt zich onder andere de Tay Kak Sie tempel waar taoïstische goden worden vereerd. De tempel, gebouwd in 1746, heeft zijn oorspronkelijke vorm weten te behouden en is zeer goed onderhouden. Prachtig houtsnijwerk siert de dikke toegangsdeuren van de tempel met het blauwe dak. 
 
Naast de tempel vind je het oudste loempia-eethuisje van Semarang: Lumpia Gang Lombok. Volgens inwoners van de stad verkopen ze hier de lekkerste loempia's van Semarang. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het er erg druk kan zijn. De vulling van de loempia's die in het eethuisje worden verkocht, bestaat uit een mix van jonge bamboescheuten, ei en garnalen. 

lunpia semarang
Foto: Indonesiënu
 

Niet ver van Gang Lombok ligt Gang Warung. Van vrijdag t/m zondag wordt hier een culinaire markt gehouden, de Pasar Semawis. De markt is gedurende 3 dagen geopend van 17.00 tot 23.00 uur.  

De makkelijkste manier om deze locatie te bereiken is met de taxi of eigen vervoer. U kunt in bijna elk hotel een auto huren.
 

Adres Kampung Pecinan

Jalan Gang Lombok Nr. 62, Pecinan Semarang


2. Kota Lama (Oude Binnenstad)
Kota Lama is de oude binnenstad uit het voormalige Nederlands-Indië tijdperk. Wandelend door dit gedeelte van Semarang, waan je je in de Tempo Doeloe. Overal om je heen zie je gebouwen uit de Nederlandse koloniale tijd. Zie de video.

gereja blenduk
Foto: Indonesiënu

Het bekendste en meest populaire gebouw in dit stadsgedeelte is Gereja Blenduk, de Nederlandsch Indische Kerk, gebouwd in 1753. De kerk is makkelijk herkenbaar aan het dak dat de vorm heeft van een koepel. In de kerk, gelegen aan de Letnan Jendral Suprapto-straat, worden nog steeds diensten gehouden. 

gereja blenduk
Foto: Indonesiënu

Een ander indrukwekkend gebouw is Marabunta, gelegen aan de Cendrawasih-straat. Het gebouw is omstreeks 1854 gebouwd. Wat het gebouw zo bijzonder maakt, zijn de beelden van 2 grote rode mieren boven op het dak. 

In het gebouw werden in vroegere tijden toneelstukken opgevoerd. Ook de beroemde spionne Mata Hari trad hier op. Een afbeelding van een dansende Mata Hari is in Marabunta vereeuwigd in glas-in-lood. 

Andere bezienswaardige gebouwen in Kota Lama zijn: het treinstation Stasiun Tawang Semarang aan de Jalan Taman Tawang, het postkantoor Kantor Pos Besar Semarang aan de Jalan Pemuda en de sigarettenfabriek Praoe Lajar aan de Jalan Merak. 

De makkelijkste manier om deze locatie te bereiken is met de taxi of eigen vervoer. Je kunt in bijna elk hotel een auto huren. Je kunt de wandeltocht door Kota Lama beginnen vanaf treinstation Tawang Semarang.

 

Adres Kota Lama Semarang

Jalan Taman Tawang Nr. 1, Semarang

 
3. Lawang Sewu
Lawang Sewu, wat in het Javaans '1000 deuren' betekent, werd gebouwd in 1904. Het gebouw dat bekend staat vanwege zijn vele deuren, deed dienst als administratiekantoor van de Nederlands-Indische Spoorweg Maatschappij (NIS). Het gebouw ligt aan de rotonde met het monument Tugu Muda, vroeger het Wilhelminaplein genoemd, buiten de grens van Kota Lama. 

Tijdens de Japanse bezetting (1942 - 1945), werd Lawang Sewu gebruikt door de Japanse troepen. De kelder van het gebouw werd ingericht als gevangenis waar Nederlandse gevangenen werden geëxecuteerd. 

lawang sewu
Foto: Indonesiënu


Tegenwoordig wordt Lawang Sewu gebruikt door de Indonesische spoorwegmaatschappij. Naar verluidt zou het er spoken. Er zouden geesten zijn gezien en geschreeuw zijn gehoord.

De makkelijkste manier om deze locatie te bereiken is met de taxi of eigen vervoer. U kunt in bijna elk hotel een auto huren. Lees ook: Het spookt in Lawang Sewu
 

Adres Lawang Sewu 

Jalan Pemuda, Tugu Pemuda, Semarang


4. Masjid Agung Jawa Tengah (moskee)
Masjid Agung Jawa Tengah, gebouwd in 2001, is de grootste moskee in Centraal-Java. De moskee werd in 2006 officieel geopend door de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono. De architectuur is een mix van Javaanse, islamitische en Romeinse architectuur.
 

Mesjid Agung Jawa Tengah, Semarang, Midden-Java

Foto: JV051Neni

 

De moskee is niet alleen een plek om te bidden. Het is ook een educationeel centrum. Er is een bibliotheek en een museum waar bezoekers informatie kunnen krijgen over de geschiedenis van de islam. 

Vanaf de 99 meter hoge Al Husna toren naast de moskee, heb je een schitterend uitzicht over het terrein van de moskee en de omgeving. Er is (gelukkig) een lift aanwezig.

De makkelijkste manier om deze locatie te bereiken is met de taxi of eigen vervoer. Je kunt in bijna elk hotel een auto huren. 
 
Adres Masjid Agung Jawa Tengah

Jalan Gajah Raya No. 128 Sambirejo, Gayamsari, Semarang. 
 

5. Simpang Lima (plein)
Simpang Lima is een groot plein in het centrum van Semarang en wordt ook wel Lapangan Pancasila genoemd. Vijf straten komen samen bij het plein: Jalan Pahlawan, Jalan Pandanaran, Jalan Ahmad Yani, Jalan Gajah Mada en Jalan A. Dahlan. Op een zondag komt de lokale bevolking op het plein om er te wandelen en te sporten.

Rondom het plein vind je verschillende sterrenhotels, winkelcentra en eetstalletjes. Toeristen die een paar dagen in Semarang willen vertoeven, verblijven meestal in 1 van de vele hotels dichtbij het plein. Je zit hier namelijk dichtbij de winkelcentra en eetgelegenheden. Kortom een strategische locatie. 
 

Uitstapjes in de omgeving van Semarang:

Candi Gedong Songo (+/- 45 km)
Treinstation Ambarawa (+/- 48 km)
Kebun Tlogo, koffie-en rubberplantage (+/- 52 km)
Pagoda Buddhagaya Watugong, hoogste pagode in Indonesië (+/- 23 km)
 

Leadfoto: Indonesiënu

Gerelateerde artikelen

Kleurrijke pagode in Semarang

Kleurrijke pagode in Semarang

17-07-2014 | Ervaar Midden-Java
Tree voor tree lopen wij de trap op. Hoe hoger wij komen, hoe sterker de geur van brandend wierook. Een kleurrijk bouwwe...
Meer »
Eten in Kota Lama Semarang

Eten in Kota Lama Semarang

03-01-2014 | Restaurant Ikan Bakar Cianjur
Semarang, de hoofdstad van de provincie Midden-Java heeft op culinair gebied veel te bieden. De havenstad is niet alleen...
Meer »
Het spookt in Lawang Sewu

Het spookt in Lawang Sewu

05-11-2013 | Ervaar Midden-Java
Het schijnt er te spoken. Bezoekers zouden er geesten hebben gehoord én gezien. Het is dan ook niet verwonderlijk...
Meer »
Lekkere loempia's in Semarang

Lekkere loempia's in Semarang

27-09-2013 | Ervaar Midden-Java
Semarang, de hoofdstad van de provincie Midden-Java, wordt ook wel de loempia-stad van Indonesië genoemd. Volgens I...
Meer »
ESTO, bus met een verhaal

ESTO, bus met een verhaal

17-06-2013 | Ervaar Midden-Java
De stad Salatiga, Midden-Java, staat niet alleen bekend om de traditionele snacks als enting-enting gepuk (pindakoekjes)...
Meer »
Selamat pagi Salatiga

Selamat pagi Salatiga

26-03-2013 | Ervaar Midden-Java
Salatiga ligt tussen Semarang en Solo in. In de stad vind je nog talrijke sporen van de Nederlandse aanwezigheid, waaron...
Meer »