IndonesieNU

Situatie neergestoken veiligheidsminister stabiel

Situatie neergestokenveiligheidsminister stabiel

11-10-2019 | Nieuws
De situatie van de neergestoken coördinerend minister voor Politieke, Juridische en Veiligheidszaken, Wiranto, is stabiel. Wiranto werd tijdens een bezoek in de provincie Banten op het eiland Java aangevallen door een man met een mes. De dader is direct na het incident gearresteerd. 
Wiranto was op donderdag (10/10/2019) op bezoek in Pandeglang ten westen van de Indonesische hoofdstad Jakarta om er een nieuw gebouw te openen. Toen hij uit zijn auto stapte werd hij belaagd door een man die op hem instak.

De politie heeft ook een vrouw opgepakt. Volgens de politie waren de twee een stel. De daders hadden scherpe voorwerpen bij zich, waaronder messen en een schaar. De twee zouden banden hebben met Jamaah Ansharut Daulah, een Indonesische terreurgroep gelieerd aan Islamitische Staat (IS). Het is nog niet duidelijk wat het motief is van de dader. 

De minister is aan zijn verwondingen geopereerd - volgens de doktoren had hij twee diepe steekwonden - en maakt het goed. De situatie van Wiranto is stabiel. Bij de aanval raakte ook een lijfwacht van de minister gewond. Ook hij maakt het inmiddels goed. 
 

     Mensenrechtenschendingen


De 72-jarige Wiranto bekleedt sinds 2016 het ambt van coördinerend minister voor Politiek, Juridische en Veiligheidszaken in het kabinet van president Joko 'Jokowi' Widodo. De benoeming van Wiranto stuitte op veel kritiek van mensenrechtenorganisaties.

Een onderzoeksteam van de Verenigde Naties stelde hem verantwoordelijk voor mensenrechtenschendingen in Oost-Timor. Daar vonden in 1999 bloedige gevechten plaats nadat een meerderheid van de bevolking tijdens een referendum voor onafhankelijkheid van Oost-Timor had gekozen. Zo'n 1000 mensen kwamen om. Wiranto was toentertijd legerchef.

Gerelateerde artikelen