IndonesieNU

Standbeeld Garuda Wisnu Kencana op Bali officieel ingehuldigd

Standbeeld Garuda WisnuKencana op Bali officieelingehuldigd

24-09-2018 | Nieuws
De Indonesische president Joko 'Jokowi' Widodo heeft op zaterdag (22/9/2018) het standbeeld Garuda Wisnu Kencana (GWK) in het gelijknamige cultureel park in Ungasan, Badung (Zuid-Bali), officieel ingehuldigd. De president noemt GWK een nationaal meesterwerk. 
Het 121 hoge meter standbeeld, ontworpen door de Balinese beeldhouwer I Nyoman Nuarta, is het derde hoogste standbeeld ter wereld, nog hoger dan het Vrijheidsbeeld in New York. Niet alleen Bali mag trots zijn op dit meesterwerk, maar heel Indonesië, aldus president Jokowi. 

De president zegt verder dat GWK het bewijs is dat Indonesië niet alleen beschikt over erfgoed van beschavingen uit het verleden, zoals de tempelcomplexen Borobudur en Prambanan, maar dat het land, ook in het huidige tijdperk, in staat is een meesterwerk te creëren waarop het trots op mag zijn. 
 

I Nyoman Nuarta kwam in 1989 met het idee om een icoon te ontwerpen die buitenlandse toeristen naar Indonesië kon trekken. Zijn plan werd vier jaar later door de toenmalige president van Indonesië, wijlen Soeharto, goedgekeurd. In 1997 werd de eerste steen gelegd, maar als gevolg van de economische crisis in 1997 heeft de bouw van het standbeeld jarenlang stilgestaan. In 2013 werd de bouw van GWK weer voortgezet. 

Alle delen waaruit het standbeeld bestaat, zijn in Bandung (West-Java) vervaardigd omdat de kunstenaars die betrokken zijn bij dit gigantische project in Bandung wonen. Het lichaam van Wisnu bestaat uit 754 delen die elk een afmeting hebben van 3 x 4 meter. Alleen het hoofd van de hindoegod bestaat uit één deel. Alle delen werden vanuit Bandung met behulp van 500 vrachtwagens naar Bali vervoerd. 

Het standbeeld stelt de hindoegod Wisnu voor zittend op de mythische vogel Garuda.

Foto's: Villa Sinar Cinta, Amed

Gerelateerde artikelen

Luchthaven Bali weer open

Luchthaven Bali weer open

29-06-2018 | Nieuws
I Gusti Ngurah Rai International Airport op Bali is om 14.30 uur lokale tijd weer open voor vliegverkeer. De luchthaven ...
Meer »
Luchthaven Bali weer open

Luchthaven Bali weer open

29-11-2017 | Nieuws
Na twee dagen gesloten te zijn geweest, is I Gusti Ngurah Rai International Airport weer open voor het vliegverkeer.&nbs...
Meer »
In luxe verblijven op Bali?

In luxe verblijven op Bali?

11-11-2017 | Advertorial
Op zoek naar luxe accommodatie op Bali? Neem dan een kijkje op de website van Bali Vakantie Verhuur. Bali Vakantie ...
Meer »
Obama houdt vakantie op Bali

Obama houdt vakantie op Bali

23-06-2017 | Nieuws
Voormalig president van de VS Barack Obama opent begin juli 2017 het Congres van de Indonesische Diaspora dat plaatsvind...
Meer »