IndonesieNU

Indonesiƫ viert het Suikerfeest

Indonesiƫ viert hetSuikerfeest

08-08-2013 | Selamat Hari Raya Idul Fitri
Idul Fitri, het Suikerfeest, is het grootste en belangrijkste feest in Indonesië. De Indonesische Centrale Bank meldt dat de totale transacties in deze heilige maand 103,1 biljoen rupiah bedragen (ongeveer 7 miljard euro). 30 miljoen Indonesiërs vieren het Suikerfeest bij hun familie in hun geboortedorp. Deze jaarlijkse traditie staat beter bekend als mudik. Hotels in toeristische gebieden zoals op Bali, in Yogyakarta en Bandung zitten vol met lokale toeristen. Alle Indonesische functionarissen, van de president tot lagere ambtenaren, stellen hun woning open om bezoekers - de 'gewone burger' - te verwelkomen. 
Maar de Ramadan is ook de maand van ongelukken en andere ongemakken. Jaarlijks overlijden Indonesische mudik-gangers tijdens de reis naar hun geboortedorp. Dit jaar zijn er bij de mudik-gangers - voor het merendeel motorbestuurders - ruim 230 doden gevallen. Verkeersopstoppingen, files en het grote aantal gemotoriseerde voertuigen op de Indonesische wegen zorgen voor een toename van de luchtvervuiling van 15%. Een fikse prijsstijging van voedingsmiddelen is ook een welbekend verschijnsel tijdens de Ramadan. Zo betalen Indonesiërs dit jaar voor een kilo rundvlees 120.000 rupiah (+/- € 9,5). Normaal kost een kilo rundvlees 80.000 rupiah (+/-€ 6). De prijs van pepers - een belangrijk ingrediënt in Indonesische gerechten - steeg dit jaar met 25%. 


     Veiligheidssituatie tijdens de Ramadan


Ook de veiligheidssituatie tijdens de Ramadan is alarmerend te noemen. De politie van Jakarta maakt op de eerste dag van het Suikerfeest melding van 10 massale vechtpartijen tussen groepen jongeren. Vechtpartijen aan het einde van de Ramadan zijn een jaarlijks terugkerend verschijnsel. Vechtpartijen zijn als het ware een inluiding van een nieuw begin na een maand vasten en het zich onthouden van slechte daden.

Tijdens Idul Fitri zet de politie extra personeel in op belangrijke locaties zoals gebedshuizen. 

Boeddhistische bedeplaatsen, waaronder het boeddhistische heiligdom de Borobudur, worden streng bewaakt na de kleine bomaanslag op de Ekayana-tempel in de Indonesische hoofdstad Jakarta. In een schriftelijke boodschap meldt de dader dat deaanslag een vergelding is voor het geweld tegen de Rohingnya-moslims in Myanmar. 

Ook een katolieke school in Jakarta is het doelwit geworden van een aanslag. Een nog onbekende dader gooide een molotov-cocktail het schoolgebouw in. Het is nog niet duidelijk of er een verband is tussen de aanslag op de Ekayana-tempel en de katolieke school. 

Niet alleen gebedshuizen zijn het doelwit van aanslagen. Ook de politie zelf heeft het flink te verduren tijdens de Ramadan. Twee politieagenten zijn neergeschoten door een nog onbekende dader op 2 verschillende locaties en tijdstippen in Jakarta. De eerste politieagent heeft het incident overleefd. Zijn collega is aan zijn verwondingen overleden. Ofschoon de Ramadan niet altijd van een leien dakje verloopt, blijven Indonesiërs positief ingesteld en vieren deze 'Dag van de Overwinning' met volle overgave. Toeristische trekpleisters worden druk bezocht en veel tijd gaat op aan familiebezoek en gezamenlijk eten. Typische Indonesische gerechten die tijdens het Suikerfeest worden opgediend zijn: rendang, opor ayam, sayur lodeh en ketupat.


     Indonesisch Suikerfeest in Nederland


Ook in Nederland kun je de sfeer van het Indonesische Suikerfeest proeven. Het Indonesische Suikerfeest is anders dan het Suikerfeest zoals dat gevierd wordt in Arabische landen en landen in het Midden-Oosten. De Indonesische Ambassade in Den Haag viert vandaag van 12.30 - 15.30 uur Idul Fitri in de ambassadeurswoning aan de Kerkeboslaan 2, 2243 CM, Wassenaar. Bezoekers kunnen hier genieten van Indonesische hapjes en gerechten. 

Indonesiënu wenst allen die het vieren een fijn Suikerfeest.
Selamat Idul Fitri!


Gerelateerde artikelen

Idul Fitri in Indonesiƫ

Idul Fitri in Indonesiƫ

05-07-2016 | Artikel
Idul Fitri – het einde van de vastenmaand, is het grootste en belangrijkste feest in Indonesië. De dag begint...
Meer »