IndonesieNU

Sunda Kelapa, haven met kleurrijke schoeners

Sunda Kelapa, haven metkleurrijke schoeners

02-08-2013 | Ervaar Jakarta
De zon schijnt op volle kracht. De hitte lijkt de havenarbeiders niet te deren. Ze dragen balen met rijst de Buginese schoeners in zonder vermoeidheidstekenen te vertonen. Sunda Kelapa, de haven van Batavia, toen en nu een bedrijvige plek.
Jakarta, Sunda Kelapa

De haven Sunda Kelapa speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. In het verleden streden verschillende koninkrijken in de archipel, Portugezen en Nederlanders om de macht over het gebied.

Sunda Kelapa (kokos van Sunda) was tot de 16e eeuw de belangrijkste haven van het Koninkrijk Soenda. In 1522 ontwikkelde Sunda Kelapa zich tot een Portugese handelsplaats. Vanaf 1619 werd de haven gebruikt voor VOC-doeleinden.

Tot nu toe is de haven nog steeds in gebruik. Dat kun je ook wel zien, want er is volop bedrijvigheid. Grote trucks rijden op en neer. Havenarbeiders laden en lossen de scheepsvracht. 

Jakarta, Sunda Kelapa
 
Ofschoon er zo'n drukte heerst, stralen de Buginese schoeners toch een zekere rust uit. Het is bijzonder om te zien dat deze kleurrijke, houten boten nog steeds worden gebruikt om vracht te vervoeren binnen de Indonesische archipel.

Jakarta, Sunda Kelapa

's Middags kan het er in Sunda Kelapa behoorlijk warm zijn. Bezoek de haven indien mogelijk 's morgens vroeg om de brandende middagzon te vermijden. 

Jakarta, Sunda Kelapa

Wil je een tochtje door de haven maken en de schoeners van dichtbij aanschouwen? Vissers brengen je op een klein, houten bootje, langs de kleurrijke Buginese schoeners. Wel even over de prijs onderhandelen.

Jakarta, Sunda Kelapa

Sunda Kelapa, voor sommigen een stukje Hollands glorie, maar voor anderen echter vergane glorie. Het is niet de romantische plek zoals op zoveel foto's te zien is. Het is er, met name 's middags, erg warm en stoffig. Maar ja, dit is een haven. Een haven in volle bedrijvigheid. 

Voor Indonesiënu is Sunda Kelapa een haven met een geschiedenis. Hier ligt namelijk de oorsprong van Batavia en het huidige Jakarta, de hoofdstad van Indonesië. Haven Sunda Kelapa maakt deel uit van Kota Tua Jakarta.

Foto's: Indonesiënu

Gerelateerde artikelen

Ervaar Jakarta

Ervaar Jakarta

01-06-2014 | Rubriek
Op het gebied van cultuur, nachtleven, eten en winkelen heeft Jakarta zeer veel te bieden. In de rubriek 'Jakar...
Meer »
Ervaar Indonesië in 1 dag!

Ervaar Indonesië in 1 dag!

15-01-2014 | Ervaar Jakarta
Indonesië ervaren in 1 dag? Dat kan in de Indonesische hoofdstad Jakarta en wel in Taman Mini Indonesia Indah (TMII...
Meer »
5 topattracties in Jakarta

5 topattracties in Jakarta

18-03-2013 | Ervaar Jakarta
Laat Jakarta niet alleen maar een transitstad zijn voor je verdere reis door Indonesië. De Indonesische hoofdstad h...
Meer »
De mangrovebossen van Jakarta

De mangrovebossen van Jakarta

10-08-2015 | Ervaar Jakarta
Als je aan Jakarta denkt, denk je misschien aan een grote, drukke stad met hoge wolkenkrabbers, moderne winkelcentra, en...
Meer »
De Chinese wijk in Tangerang

De Chinese wijk in Tangerang

23-02-2015 | Ervaar Jakarta
Chinees schrift prijkt op de voorgevels van huizen aan weerszijden van de zijstraat die wij zijn ingeslagen. In een aant...
Meer »
Dit is Oud-Batavia

Dit is Oud-Batavia

27-05-2013 | Ervaar Jakarta
Batavia kennen we allemaal wel: de hoofdstad van het voormalige Nederlands-Indië. Oud-Batavia is echter nog niet zo...
Meer »