IndonesieNU

Boodschappen doen in de supermarkt

Boodschappen doen in desupermarkt

26-02-2015 | Artikel
Voor toeristen is een bezoek aan een traditionele markt iets wat niet mag ontbreken tijdens hun vakantie in Indonesië. Als je tijd hebt, is het misschien ook wel leuk om een kijkje nemen in een van de vele grote supermarkten die het land telt, zoals Hypermart, Giant, Lotte Mart en Carrefour. Vijf dingen die ons zijn opgevallen tijdens het boodschappen doen in een supermarkt in Indonesië. 

1. Heimwee naar Nederland

Het kan een ieder overkomen. Heimwee. Als je een langere tijd in Indonesië verblijft, kan de heimwee naar Nederland bij tijd en wijle toeslaan. Je verlangt naar het koelere klimaat, familie, vrienden of Hollandse kost. Gelukkig kan een bezoek aan de supermarkt in Indonesië de heimwee enigszins verzachten. 

remia indonesia

Zin in Hollandse mayonnaise, chocolade, kroketten of bitterballen? Het staat allemaal in de schappen. 
 

2. SPG

Ze bieden je van alles aan: de nieuwste drankjes, koekjes, schoonmaakmiddelen en de muggensprays die muggen écht doden en niet alleen verdrijven. De SPG, een afkorting van Sales Promotion Girl, is niet meer uit de Indonesische supermarkten weg te denken. Ze staan in bijna elke gang, en soms ook bij de ingang van de supermarkt, dik opgemaakt en in korte rokjes. Geen interesse in de producten die zij aanbieden? Zeg dan: ‘Tidak. Terima kasih’ (Nee, dank u wel) en loop dan verder.
 

3. De boodschappentas

In Nederland nemen wij altijd onze eigen boodschappentas mee naar de supermarkt.
In Indonesië zie je zelden dat mensen met een eigen boodschappentas komen aanzetten. Boodschappen worden in Indonesië namelijk door de kassamedewerker voor je ingepakt in gratis plastic tasjes. Veel mensen zijn zich jammer genoeg nog niet bewust van de gevolgen van plastic voor het milieu.

plastic
 

4. Bir Bintang

Vanaf medio april 2015 mogen minimarkten in Indonesië, zoals Alfamart, Indomart en Circle K, geen alcoholische dranken meer verkopen. De overheid wil de verkoop van sterke dranken aan banden leggen. Dit ter bescherming van de consument. Ook de populaire drank Bir Bintang moet eraan geloven.

bir bintang heineken

Niet getreurd, want in de grote supermarkten kun je nog steeds terecht voor Bir Bintang en andere merken bier. In Nederland is Bir Bintang alleen verkrijgbaar in de toko.
 

5. Veel winkelmedewerkers

Op de kassamedewerkers na, lijken de overige winkelmedewerkers het niet zo druk te hebben. Er is altijd wel tijd voor een gezellig praatje met elkaar. Het vakkenvullen gaat ook lekker pelan-pelan (rustig). Wat wij ook regelmatig zien is dat winkelmedewerkers op de elektronica-afdeling vol spanning kijken naar een actiefilm op het nieuwste model smart-tv. Soms kijken wij en andere bezoekers gezellig mee. 

supermarkt indonesie
 
Foto's: Indonesiënu

Gerelateerde artikelen

5 populaire tempe-gerechten

5 populaire tempe-gerechten

08-09-2015 | Culinair
Tempe is een typisch Indonesisch voedselproduct. Het is gezond en wij vinden het erg lekker. Tempe is gemaakt van sojabo...
Meer »
Groen in Indonesië

Groen in Indonesië

03-09-2015 | Artikel
Als wij aan groen denken, denken wij meteen aan gras. In Indonesië dan. Groen is de kleur van de natuur, het leven....
Meer »
Rood in Indonesië

Rood in Indonesië

17-03-2015 | Artikel
Rood heeft vele betekenissen. Het is de kleur van de liefde, van kracht en energie, maar ook van gevaar. Het Indonesisch...
Meer »
Hoe meer, hoe gezelliger!

Hoe meer, hoe gezelliger!

12-03-2015 | Artikel
Het lijkt of er in Indonesië meer brommers dan auto’s zijn op de weg. Het merendeel van de Indonesiërs k...
Meer »
Hoe kies je een rijpe durian?

Hoe kies je een rijpe durian?

09-03-2015 | Culinair
Dit artikel is speciaal voor durian-liefhebbers. De volgende vijf tips kunnen als leidraad dienen voor het kiezen van ee...
Meer »
5 populaire tahu-gerechten

5 populaire tahu-gerechten

15-09-2015 | Culinair
Tofoe, in het Indonesisch tahu, is een eiwitrijk sojaproduct. Tahu wordt net als tempe veel gebruikt als vleesvervanger....
Meer »
Blauw in Indonesië

Blauw in Indonesië

07-09-2015 | Artikel
Blauw is de kleur van rust en betrouwbaarheid. Het Indonesische woord voor blauw is biru. Biru in Indonesië is de k...
Meer »
Opstaan! Naar school!

Opstaan! Naar school!

31-08-2015 | Artikel
Als je in Indonesië loopt, zie je voor en na schooltijd vaak schoolkinderen met een schooluniform aan. In Nederland...
Meer »