IndonesieNU

Tana Toraja, het Land van de Toraja

Tana Toraja, het Land van deToraja

04-03-2018 | Ervaar Sulawesi
Een populaire bestemming in de provincie Zuid-Sulawesi is Tana Toraja. Weliswaar niet zo makkelijk te bereiken, maar toch een gebied dat je volgens Indonesiënu.nl zeker een keer moet bezoeken tijdens je vakantie in Indonesië. Tana Toraja, the place to be voor cultuur en natuur.
Tana Toraja, het land van de Toraja (de etnische bevolkinggroep in het gebied) ligt 2880 meter boven zeeniveau, in een heuvelachtig gebied met uitgestrekte rijstvelden. De meeste toeristen verblijven 3 tot 4 dagen in Tana Toraja en overnachten in Rantepao, de hoofdstad van het regentschap Noord-Toraja. Rantepao is de perfecte uitvalsbasis voor dagtrips in de omgeving. 

De meeste hotels in Rantepao hebben geen airconditioning. Dat is eigenlijk ook niet nodig, omdat het er 's avonds best fris is.
 
zuid-sulawesi tana toraja rijstveld
Een van de vele rijstvelden in Tana Toraja.

In Tana Toraja draait het leven om de dood [Lees ook: Tana Toraja, waar het leven draait om de dood]. Uitvaartrituelen zijn heel belangrijk voor de Toraja. Hoe rijker de overledene, hoe uitgebreider de rituelen. De rituelen duren meerdere dagen. Er worden onder meer dansen uitgevoerd, en buffels en varkens geslacht. Dit alles kost zeer veel geld. De Toraja beginnen dan ook al vroeg met het sparen voor de uitvaart.

Toeristen zijn van harte welkom om een of meerdere rituelen bij te wonen.   
 
zuid-sulawesi tana toraja varkens geslacht
Varkens worden geslacht als onderdeel van de uitvaartrituelen.

Populaire bezienswaardigheden in Tana Toraja zijn het dorpje Kete Kesu met traditionele huizen van de Toraja of Tongkonan [Lees ook: Kete Kesu, traditioneel dorp in Tana Toraja]; Lemo waar rotsgraven en Tau-Tau (levensgrote houten poppen die de overledenen moeten voorstellen) te zien zijn [Lees ook: De rotsgraven van Lemo, Tana Toraja]; Londa, waar ook rotsgraven te zien zijn en een donkere grot waar menselijke schedels en beenderen worden bewaard [Lees ook: Menselijke schedels en beenderen in Londa, Tana Toraja]. 
 
zuid-sulawesi tana toraja kete kesu
Kete Kesu met Tongkonan.
zuid-sulawesi tana toraja lemo tau tau
Levensgrote poppen (Tau-Tau) in Lemo. 
zuid-sulawesi tana toraja schedels londa
Menselijke schedels in een grot in Londa. 

Andere attracties in Tana Toraja die je kunt bezoeken, zijn de veemarkt waar buffels en varkens worden verkocht voor de offerslacht; Bori Parinding, een ceremoniële site met bijzondere megalieten en rotsgraven; en het 23 meter hoge Christusbeeld op de heuvel Buntu Burake [Bekijk de video: Christusbeeld Tana Toraja in 90 seconden].
 
zuid-sulawesi tana toraja veemarkt buffels
De veemarkt in Rantepao. 
zuid-sulawesi toraja bori parinding megalieten
Metershoge megalieten in Bori Parinding.
buntu burake christusbeeld zuid-sulawesi toraja
Het Christusbeeld in Buntu Burake.

Een andere mooie bezienswaardigheid is het hoger gelegen Batutumonga, waar je onder het genot van een kopje Kopi Toraja (koffie uit Toraja) en een lokale snack kunt genieten van het schitterende uitzicht over uitgestrekte rijstvelden. 
 
zuid-sulawesi tana toraja batutumonga rijstvelden
De rijstvelden bij Batutumonga.

Tana Toraja ligt zo'n 315 kilometer ten noorden van de provinciehoofdstad van Zuid-Sulawesi, Makassar [Lees ook: Makassar, toegangspoort tot Oost-Indonesië]. De meeste toeristen die het gebied willen bezoeken, nemen de ochtendbus vanuit Makassar of huren een auto met chauffeur.

De reis duurt zo'n acht tot negen uur, afhankelijk van de verkeers- en weerssituatie. Een lange trip dus, maar zeker de moeite waard want de reis naar Tana Toraja is allesbehalve saai, zeker wanneer je overdag reist. Er is van alles te zien. 
 
zuid sulawesi tana toraja onderweg bootje
Onderweg van Makassar naar Tana Toraja. Tussenstop nabij de stad Pare-Pare.
zuid sulawesi tana toraja onderweg ikan teri
Ikan teri, kleine gedroogde zoute visjes langs de kant van de weg. 

Wanneer je een auto met chauffeur huurt, kun je de chauffeur vragen af en toe een rustpauze in te lassen zodat je even je benen kunt strekken en kunt genieten van het uitzicht. Een populaire tussenstop is het uitkijkpunt bij Gunung Nona (berg) op ongeveer 2,5 uur rijden van Tana Toraja. 
 
zuid sulawesi gunung nona tana toraja
Prachtig uitzicht op Gunung Nona. 

Foto's: Indonesiënu.nl

Gerelateerde artikelen

Fort Rotterdam in Makassar

Fort Rotterdam in Makassar

01-02-2018 | Ervaar Sulawesi
Een van de iconen van Makassar, de provinciehoofdstad van Zuid-Sulawesi, is Fort Rotterdam. Het Nederlandse fort, dat zi...
Meer »