IndonesieNU

Ter dood veroordeelde Britse oma verliest hoger beroep

Ter dood veroordeelde Britseoma verliest hoger beroep

30-08-2013 | Lindsay Sandiford zit vast op Bali
De Britse drugssmokkelaarster Lindsay Sandiford, die op Bali in hoger beroep is gegaan tegen de doodstraf, heeft haar proces verloren. De 57-jarige vrouw zal naar alle waarschijnlijkheid een herzieningsverzoek indienen. Als dat niet lukt, kan ze alleen nog hopen op een presidentieel pardon, schrijft The Guardian.
Sandiford werd januari dit jaar ter dood veroordeeld voor cocaïnesmokkel. In mei vorig jaar werd zij op de luchthaven van Bali gearresteerd met bijna 4,8 kilo cocaïne in haar baggage.

Volgens de aanklagers zou de Britse de spil zijn in een drugsbende, waarbij 3 andere Britten betrokken zijn. Tegen Sandiford werd 15 jaar cel geëist, maar de rechtbank in Denpasar besliste anders en heeft de 57-jarige ter dood veroordeeld.

Gisteren (29/08) heeft Sandiford haar hoger beroep verloren. Verwacht wordt dat zij een herzieningsverzoek zal indienen bij dezelfde rechtbank. Wanneer het verzoek wordt afgewezen, kan ze alleen nog hopen op een presidentieel pardon.

Sandiford, oma en moeder van 2 zonen van 22 en 24 jaar oud, beweert dat ze door anderen was gedwongen de drugs te smokkelen. Als ze weigerde, dreigden ze haar kinderen te vermoorden.

De Britse zit vast in de Kerobokan-gevangenis op Bali. Daar deelt ze een kleine cel met nog 12 andere gedetineerden. Naar verluidt lijdt Sandiford aan een zware depressie.

Indonesië heeft een erg streng drugsbeleid. In Indonesië wachten momenteel meer dan 114 gevangenen in de dodencel op hun executie. Minstens 40 van hen zijn buitenlanders. Het merendeel van hen zit vast voor drugsgerelateerde zaken, zo staat vermeld in het rapport van Lowy Institute for International Policy. Ook 3 Nederlanders wachten in de dodencel. De Nederlanders zijn wegens drugssmokkel ter dood veroordeeld.

Sinds 1998 zijn 5 buitenlanders geëxecuteerd in het land, allemaal voor drugsgerelateerde zaken. De laatste executie in Indonesië vond mei dit jaar plaats. Toen werden 3 veroordeelde Indonesische moordenaars door een vuurpeloton doodgeschoten

Foto: Kirby Urner

Gerelateerde artikelen

Indonesië 'lumayan' gelukkig

Indonesië 'lumayan' gelukkig

09-09-2013 | Lijst van gelukkige landen volgens VN
'Wat vond je van de nieuwe film?' - Lumayan. 'Wat vond je van het feest?' - Lumayan. 'Wat vond je va...
Meer »
Munir-museum in Malang

Munir-museum in Malang

09-12-2013 | Omah Munir, museum ter ere van Munir Said Thalib
In Malang is zondag 8 december een museum geopend - Omah Munir - ter ere van wijlen Munir Said Thalib. De vooraanstaande...
Meer »
Indonesië bouwt 'Guantanamo Bay'

Indonesië bouwt 'Guantanamo Bay'

06-09-2013 | Detentiecentrum voor terroristen in Sentul, Bogor
Indonesië krijgt een speciaal detentiecentrum voor terroristen. Het centrum komt te liggen in Sentul, Bogor (West-J...
Meer »
Première The Act of Killing

Première The Act of Killing

15-05-2013 | Vanaf 23 mei te zien in in de Nederlandse filmtheaters
'The Act of Killing', is een film over Indonesië die verschillende prijzen in de wacht heeft gesleept. De f...
Meer »
Lichtpuntje weduwen Zuid-Sulawesi

Lichtpuntje weduwen Zuid-Sulawesi

24-04-2013 | Timmermans wil nieuwe onderhandelingen
Update: Minister Timmermans heeft vandaag, 26 april, de kwestie Zuid-Celebes in de ministerraad besproken. De ministerra...
Meer »