IndonesieNU

Politie schiet 6 terroristen dood

Politie schiet 6 terroristendood

01-01-2014 | Nabij Jakarta
De Indonesische antiterreurpolitie heeft zes vermoedelijke militanten doodgeschoten. Een man is opgepakt. De operatie gebeurde in de nacht van dinsdag op woensdag in een woning nabij de Indonesische hoofdstad Jakarta. Dat meldt The Jakarta Post
De antiterreuroperatie, die maar liefst negen uur duurde, begon dinsdagavond en eindigde de volgende ochtend. De verdachten weigerden zich over te geven. Zij schoten op de politie en gebruikten zelfgemaakte explosieven. Een politieagent zou in het vuurgevecht gewond zijn geraakt. 

Detik.com schrijft dat het moeilijk was onderscheid te maken tussen het geluid van vuurschoten en dat van vuurwerk. Buurtbewoners waren namelijk bezig met de viering van nieuwjaar met veel vuurwerk en trompetgeschal. 


     Financieren van terroristische activiteiten


De mannen zouden deel uit maken van een grotere organisatie die betrokken is geweest bij verschillende roofovervallen. De buit daarvan zou zijn gebruikt voor het financiëren van terroristische activiteiten, voornamelijk gericht op de politie.

De militanten worden ook gelinkt aan een terreurbeweging geleid door Santoso, die in Indonesië op de lijst van meest gezochte personen staat. De terreurgroep zou betrokken zijn geweest bij terroristische activiteiten in Poso (Centraal Sulawesi) die tussen 1998 en 2000 het leven hebben gekost aan tenminste 1000 mensen. 

Ook zijn er sterke aanwijzingen dat de mannen betrokken zijn geweest bij moorden op politiemensen. In de woning waar de mannen zich verschansten vond de politie tenminste 6 zelfgemaakte explosieven.


     Verijdelde aanslag op ambassade Myanmar


De politie is aan het onderzoeken of de mannen die zijn omgekomen in de operatie gelinkt kunnen worden aan een complot voor een aanslag op de ambassade van Myanmar mei vorig jaar in Jakarta. 

In augustus ontplofte een klein explosief bij de boeddhistische Ekayana-tempel in de Indonesische hoofdstad Jakarta. In een schriftelijke boodschap meldt de dader dat de aanslag een vergelding is voor het geweld tegen de Rohingnya-moslims in Myanmar. 

Foto: screenshot YouTube

Gerelateerde artikelen

Jakarta onveilig voor vrouwen

Jakarta onveilig voor vrouwen

01-04-2014 | Onderzoek Indonesia Police Watch
Het geweld tegen vrouwen neemt toe in Jakarta. Dat blijkt uit onderzoek van Indonesia Police Watch (IPW), de toezichthou...
Meer »