IndonesieNU

The Indonesia Channel, een kijkje achter de schermen

The Indonesia Channel, eenkijkje achter de schermen

15-09-2014 | Artikel
Sinds begin september 2014 is The Indonesia Channel (TIC) - een 24-uurs Engelstalig kanaal over Indonesië - op de Nederlandse televisie te zien en wel in de Digitale TV Starter van UPC op kanaal 412. Alle programma's zijn in Indonesië gemaakt en worden via dit land uitgezonden over de hele wereld. Indonesiënu bezocht het hoofdkantoor van TIC in het Mega Kuningan-district in Jakarta. 
Het is middag. De verkeersdrukte in Jakarta bereikt zijn hoogtepunt. Auto's, bussen, brommers en ander verkeer gaan met elkaar de strijd aan om het beste plekje op de weg te bemachtigen. Het geloei van claxons en het geronkel van motoren is overal te horen. Overal, maar niet in de ruimte waar wij zitten. Wat wij horen, is het geluid van de airconditioning die een aangename, koele bries door de kamer waait. 


     Hot Indonesia


Deze ruimte zagen wij de afgelopen dagen regelmatig op ons televisiescherm verschijnen. Een ruimte die wel wat weg heeft van een vergaderzaal, compleet met een televisie met plat beeldscherm, een kast en een Balinees schilderij. In deze ruimte wordt het programma Hot Indonesia opgenomen, een talkshow over actuele en veelbesproken onderwerpen in Indonesië. Hot Indonesia is een van de acht vlaggenschipprogramma's van The Indonesia Channel. 

the indonesia channel dalton tanonaka
The Indonesia Channel-CEO Dalton Tanonaka

'Het zijn acht nieuwe en unieke programma's', vertelt TIC-CEO, Dalton Tanonaka, aan Indonesiënu. 'De programma's zijn speciaal voor TIC-kijkers gemaakt en hebben als thema het contemporaire Indonesië.'

En inderdaad, de contemporaire benadering is duidelijk in de vlaggenschipprogramma's van TIC terug te zien. De wijze waarop de opnames zijn gemaakt, het presenteerwerk en de inhoud van de programma's geven kijkers een beeld van het Indonesië van nu: een modern, dynamisch en glamoreus land. 


     Het Indonesië van nu


De acht programma's van TIC zijn: Hot Indonesia, een talkshow over actuele en veelbesproken onderwerpen in Indonesië; Executive Golf waarin tijdens een spelletje golf wordt gesproken met zakenmensen en bekende Indonesiërs; Passion for Fashion, een modeprogramma over de laatste modetrends in Indonesië; The Best of Bali, een programma over de leukste plekjes op het eiland Bali; IPop, een muziekprogramma over moderne popmuziek in Indonesië; ASEAN Today over nieuws en actualiteiten in de regio Zuidoost-Azië; Yoga Bliss, een yoga-programma dat is opgenomen op de mooiste plekken in Indonesië; en natuurlijk het nieuws- en actualiteitenprogramma Today's Indonesia.

Dat de programma's als thema het contemporaire Indonesië hebben, is niet zonder reden. The Indonesia Channel wil laten zien dat Indonesië een modern en ontwikkeld land is. Maar dat betekent niet dat programma's over het Nederlands cultureel erfgoed geen plekje kunnen krijgen in de programmering. 'Wij staan open voor alle ideeën. Wij kunnen niet iedereen behagen, maar wij zouden graag van onze kijkers willen weten wat zij vinden van onze programma's', aldus Dalton Tanonaka. 

the indonesia channel

Het kantoor van The Indonesia Channel is niet zo groot, en neemt maar een derde deel van een etage in beslag. Vergeleken met het gebouw waar de NOS of RTL gezeteld is, is het kantoor van TIC zeer klein te noemen.


     Van alle gemakken voorzien


Desondanks is het van alle gemakken voorzien: een studio met een groen scherm; een ruimte voor de opnames van talkshows; een videobewerkingsstudio; en ondersteunende ruimtes. Wat ontbreekt is de zogenaamde Master Control Room, het schakelpunt van videoverbindingen.

'Dat klopt, wij hebben geen Master Control Room. De Master Control wordt uitgevoerd door een bedrijf in Singapore. Wij sturen ons opnamemateriaal vanuit Jakarta naar Singapore. En daar zorgt men voor de juiste samenstelling van de programma's. Vervolgens vinden onze programma's hun weg naar Nederland', vertelt TIC-directeur John Ovrutsky die verantwoordelijk is voor de wereldwijde programmadistributie.

the indonesia channel nederland
John Ovrutsky

Ovrutsky legt uit dat TIC niet alleen geïnteresseerd is in de programmadistributie in Nederland, maar ook in Hongkong en de VS.

De uitzendingen van TIC zijn ook te volgen via internet en er is een speciale app voor Android en Apple iOS. Met andere woorden, de programma's van TIC zijn dus over de hele wereld te bekijken. En dat is meteen ook het concept van TIC, namelijk TV anywhere everywhere: televisie die op elk moment en waar dan ook bekeken kan worden. 


     Nederland belangrijk


'Voor Nederland hebben wij twee doelgroepen voor ogen: de Indonesische gemeenschap en anderen die een speciale interesse hebben voor Indonesië', vertelt Ovrutsky ons.

Hij benadrukt dat Nederland een heel belangrijk land is, vanwege de historische banden. Veel Nederlanders hebben een band met Indonesië. Om die reden sluit TIC niet uit dat het Engelstalige kanaal in de toekomst zijn uitzendbereik ook uitbreidt via andere kabelproviders in Nederland zoals Ziggo. 

the indonesia channel nederland
John Ovrutsky kijkt mee over de schouder van een van zijn werknemers.

Indonesiënu was eigenlijk wel benieuwd of TIC-programma's straks ook in het Nederlands worden ondertiteld. Wij hebben namelijk al wat klachten gehoord van kijkers die de gesprekken in het Engels niet zo goed kunnen volgen. 


     Nederlandse ondertiteling?


Ovrutsky denkt even na: 'Wij denken van niet, omdat Nederlanders over het algemeen wel Engels kunnen verstaan. Dus ik denk dat programma's zonder Nederlandse ondertiteling geen probleem zullen vormen.'

Maar, voegt hij er snel aan toe, mocht er uiteindelijk toch een dringende vraag naar zijn, dan kunnen wij hier uiteraard natuurlijk over nadenken. Voorlopig heeft TIC nog geen plannen om de programma's te voorzien van een Nederlandse ondertiteling. 

the indonesia channel nederland

TIC zendt momenteel acht uur per dag uit en de programma's worden de hele dag herhaald. Naast eigen producties, zendt TIC ook twee andere programma's uit, namelijk Indocinema (Indonesische films) en Archipelago (reisprogramma over Indonesië).

Door de herhaling van uitzendingen kunnen kijkers hun favoriete programma bekijken wanneer het hun goed uitkomt. TIC benadrukt dat de programma's, met name Today's Indonesia, dagelijks worden gemaakt en dus heel actueel zijn voor het Nederlandse publiek. 


     Uitbreiden en evalueren


De komende tijd zal TIC het aantal programma's uitbreiden en de bestaande programma's evalueren. 

Dalton Tanonaka: 'Wij zenden nu al zo'n drie maanden uit. We zullen het een en ander aanpassen, de bestaande programma's voortzetten en het aantal programma's uitbreiden. Onze kijkers in Nederland zijn heel belangrijk voor ons. Dus kijk naar ons. Mocht u op- of aanmerkingen hebben, dan horen wij dat graag van u. Laat ons uw ideeën en voorstellen weten. Wij hebben uw input hard nodig.'

The Indonesia Channel is te bekijken via kanaal 412 van de Digitale Starter van UPC, via het internet www.theindonesiachannel.com, de app voor Android (te downloaden via Google Playstore) en de app voor iOS (te downloaden via de Apple app store). 

the indonesia channel nederland

Foto's: Indonesiënu

Gerelateerde artikelen