IndonesieNU

Het adembenemende Toba-meer

Het adembenemende Toba-meer

07-08-2015 | Ervaar Sumatra
Danau Toba – het Toba-meer – is een plek waar je komt om te relaxen en te genieten van een van de mooiste landschappen in Indonesië. Omgeven door schilderachtige bergen en gelegen op 900 meter boven de zeespiegel, is het Toba-meer een verfrissende ontsnapping aan de hitte, de luchtvochtigheid en de vervuiling van lager gelegen steden.
Het Toba-meer in Noord-Sumatra is een immens vulkanisch meer. Met een oppervlakte van 1145 vierkante kilometer en een diepte van 450 meter, is het Toba-meer het grootste meer in Zuidoost-Azië en een van de diepste meren ter wereld.

Toba-meer

Vanuit Samosir, een eiland in het midden van het meer, heb je een prachtig uitzicht over Danau Toba en de omgeving. De in mist gehulde bergen in de verte maken het plaatje helemaal compleet.

De vriendelijke Batak-bevolking spreekt graag een woordje Engels met toeristen. Maak eens een praatje met hen, zodat zij hun Engels in de praktijk kunnen brengen. Hoewel de meerderheid van de Batak-bevolking Christen is, leven oude tradities en overtuigingen nog steeds voort. 

Aan het Toba-meer vind je een aantal visvijvers waar zoetwatervis wordt gekweekt, onder meer tilapia. Deze vis wordt onder andere naar Nederland geëxporteerd. 

Toba-meer

Terong Belanda, wat letterlijk 'Nederlandse aubergine' betekent is een vrucht die veel wordt verkocht in Noord-Sumatra. Naar verluidt draagt de vrucht deze naam omdat Nederlanders in 1941 Terong Belanda in Indonesië zouden hebben geïntroduceerd.

De hoge ligging en het koele klimaat maken van het gebied rondom het Toba-meer een geschikte plek om Terong Belanda te verbouwen. Tip van IndonesiëNU: Probeer ook eens de Terong Belanda-juice.

Danau Toba terong Belanda

Ook een aanrader voor een bezoek is Taman Eden, de Tuin van Eden, in Parapat. Hier kun je een boom planten als onderdeel van een vergroeningsproject van de overheid.

Danau Toba taman eden 
toba meer
 

     Accommodatie


Accommodatie is beschikbaar op het vaste land in Parapat, een dorp en gelijknamig schiereiland in een baai van het Toba-meer. Parapat is een geliefd toeristenoord voor Indonesiërs. Het dorp is ook populair bij vakantiegangers vanuit met name Singapore en Maleisië.

Westerse toeristen, waaronder Nederlanders, doen Parapat voornamelijk aan als tussenstop naar Samosir, waar ook veel overnachtingsmogelijkheden zijn, met name in Tuktuk.

Danau Toba

Sommige hotels bieden ook avontuurlijke excursies aan. Zo kun je abseilen van steile wanden of over het meer varen in een vissersbootje of op een zelfgemaakt bamboe vlot.


     Hoe er te komen


Danau Toba ligt op zo'n 178 kilometer van Medan, de hoofdstad van de provincie Noord-Sumatra. Een ritje met de auto of met het openbaar vervoer (bus) vanuit Medan naar Parapat duurt ongeveer 4-5 uur.

toba meer

Voor een bezoek aan het eiland Samosir neem je de veerboot vanuit Parapat. De veerboot vertrekt ieder 1,5 uur tussen 09.00-17.00 uur en legt aan in Tomok of Tuk Tuk. 
 
Foto's: Indonesiënu

Gerelateerde artikelen