IndonesieNU

5 topattracties in Jakarta

5 topattracties in Jakarta

18-03-2013 | Ervaar Jakarta
Laat Jakarta niet alleen maar een transitstad zijn voor je verdere reis door Indonesië. De Indonesische hoofdstad heeft veel interessante bezienswaardigheden. Indonesiënu heeft 5 topattracties in Jakarta voor je geselecteerd die zeker een bezoek waard zijn.

1. Kota Tua

Kota Tua Jakarta ademt de sfeer van het oude stadsdeel van Singapore. Het enige verschil is dat Kota Tua Jakarta 20 keer ongeordender is. Dat maakt dit stadsdeel misschien wel authentieker. Een aantal oude gebouwen is reeds gerenoveerd, maar het merendeel verkeert in een erbarmelijke staat. Kortom, een echte oude stad.

Old Town Jakarta 

Kota Tua Jakarta weerspiegelt ook de unieke sfeer van de bruisende stad der verwarring: mobiele eetkraampjes her en der*, een grote verscheidenheid aan koopwaar, harde muziek, kleurrijke vlaggetjes overal opgehangen (alsof het eeuwig feest is), vies, druk en vol mensen. Niet alleen de locals komen hier, ook buitenlandse toeristen vertoeven hier graag. Zie de video.

De sfeer in het oude stadsdeel van Jakarta is werkelijk uniek. Het is een walhalla voor fotografen: oude gebouwen, gebouwen die op instorten staan, graffiti op de muren en unieke activiteiten van de lokale bewoners.

*Sinds december 2012 is het plein voor het Fatahillah museum verboden terrein voor mobiele eetkarretjes (kaki lima). Nu maar afwachten hoelang het gaat duren voordat de kaki lima verkopers zich weer op het terrein begeven en daar hun koopwaar aanbieden.

Kota Tua Jakarta is ook de startplaats voor een bezoek aan de grote musea in de hoofdstad: Museum Sejarah Jakarta (Historisch Museum Jakarta), Museum Wayang, Museum Bank Mandiri en Museum Bahari. 

Bezoek ook eens het treinstation van Jakarta Kota (Batavia Zuid). Ofschoon dit station al meerdere malen gerenoveerd is, waan je je hier in het voormalig Nederlands-Indië.   

Geniet van Kota Tua Jakarta alsof je geniet van hete sambal. In het begin
schrik je misschien van de hete smaak en raak je geïrriteerd, maar langzamerhand begin je ervan te genieten, en smacht je naar meer. Om die reden, plaatst Indonesiënu Kota Tua Jakarta op de eerste plaats van de top 5 attracties in de Indonesische hoofdstad die je beslist moet bezoeken. 
 

2. Pulau Seribu

'Wat is dat? Waar ligt dat?' Het merendeel van de Nederlandse toeristen weet niet wat Pulau Seribu is en waar het ligt. Dat is eigenlijk wel logisch. Buitenlandse toeristen zijn over het algemeen niet bekend met 'De 1000 Eilanden'.

Pulau Seribu is een eilandengroep ten noorden van Jakarta. Elk eiland heeft een schitterend strand. De zee is hier geschikt om te snorkelen en te duiken.

Pulau Seribu is ook een toevluchtsoord voor Jakartanen die de hectische hoofdstad willen ontvluchten.

Om hier te komen, neem je vanuit de Marina Ancol haven in Jakarta een motorboot. Met de snelle boot, kun je het dichtstbijzijnde eiland in 30 minuten bereiken. Het eiland dat het verste weg ligt, bereik je in ongeveer 6 uur. Gebruik je een 'gewone' motorboot, dan duurt de reis wat langer: een reis van ongeveer een dag naar het verste eiland. 
 

3. Malls 

De shoppingmalls in Singapore vallen volgens Indonesiënu in het niet bij de shoppingmalls in Jakarta. Er lijkt maar geen eind te komen aan de bouw van overdekte winkelcentra in de hoofdstad.

Volgens Wikipedia hoort Jakarta in het rijtje thuis van de beste steden om te winkelen. De jaarlijkse Jakarta Great Sale in de maanden juni en juli trekt veel bezoekers met kortingen van tot wel 70 procent. 

 

4. Traditionele markten

Jakarta kent een verscheidenheid aan traditionele markten. Van groenten-, fruit- en vismarkten tot koekjesmarkten. De markten openen 's avonds laat hun deuren en gaan vroeg in de ochtend weer dicht. 

banaan lekker

De traditionele markten worden zelden bezocht door de buitenlandse toerist, terwijl ze volgens ons toch de moeite waard zijn om een bezoek te brengen.

Kijk je naar de bezoekers, kleuren en de verschillende koopwaar, dan kun je zeggen dat de traditionale markten van Jakarta een weerspiegeling zijn van het echte Indonesië. 
 
5.  Monas en Alun-Alun Merdeka 

Oké, de Monas (Nationaal Monument) is niet de Eiffeltoren, maar toch vinden wij het een bezoekje waard. Op de top van de Monas heb je een schitterend uitzicht over de Indonesische hoofdstad.


jakarta monas

Het Merdeka plein is een groene zone in Jakarta. Rondom het plein liggen de Istana Merdeka (Presidentieel Paleis), Nationaal Museum en de Immanuel Kerk (Willemskerk, 1839).


     Overige bezienswaardigheden


Jakarta heeft nog veel meer interessante bezienswaardigheden die een bezoek waard zijn, zoals Taman Mini Indonesia Indah (Indonesische Madurodam), het Nationaal Archief, de visstalletjes in Muara Angke of het Dadap-strand.
 
Foto's: Indonesiënu  

Gerelateerde artikelen

Ervaar Jakarta

Ervaar Jakarta

01-06-2014 | Rubriek
Op het gebied van cultuur, nachtleven, eten en winkelen heeft Jakarta zeer veel te bieden. In de rubriek 'Jakar...
Meer »
Ervaar Indonesië in 1 dag!

Ervaar Indonesië in 1 dag!

15-01-2014 | Ervaar Jakarta
Indonesië ervaren in 1 dag? Dat kan in de Indonesische hoofdstad Jakarta en wel in Taman Mini Indonesia Indah (TMII...
Meer »
Dit is Oud-Batavia

Dit is Oud-Batavia

27-05-2013 | Ervaar Jakarta
Batavia kennen we allemaal wel: de hoofdstad van het voormalige Nederlands-Indië. Oud-Batavia is echter nog niet zo...
Meer »
De mangrovebossen van Jakarta

De mangrovebossen van Jakarta

10-08-2015 | Ervaar Jakarta
Als je aan Jakarta denkt, denk je misschien aan een grote, drukke stad met hoge wolkenkrabbers, moderne winkelcentra, en...
Meer »
De Chinese wijk in Tangerang

De Chinese wijk in Tangerang

23-02-2015 | Ervaar Jakarta
Chinees schrift prijkt op de voorgevels van huizen aan weerszijden van de zijstraat die wij zijn ingeslagen. In een aant...
Meer »