IndonesieNU

5 topattracties Yogyakarta

5 topattracties Yogyakarta

12-11-2013 | Ervaar Yogyakarta
De provincie Yogyakarta ligt in Midden-Java en heeft de status van een bijzonder district: Daerah Istimewa Yogyakarta. De hoofdstad van deze provincie draagt dezelfde naam. Wij hebben 5 topattracties in Yogyakarta voor je geselecteerd, die volgens ons zeker een bezoek waard zijn. 
1. Borobudur
De Borobodur is 1 van de meest bezochte toeristische attracties in Indonesië. Dat is niet verwonderlijk. 's Werelds grootste boeddhistische tempel straalt iets magisch uit. Sinds 1991 staat dit heiligdom op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.Borobudur ligt in de provincie Midden-Java, dichtbij de grens van Yogyakarta. Het tempelcomplex is het makkelijkst te bereiken vanuit Yogyakarta.

De Borobodur is gebouwd op een heuvel in de vorm van een trapachtige piramide. Het bouwwerk is gemaakt van grote blokken steen.

Het heiligdom bestaat uit 9 etages die de boeddhistische kosmos vertegenwoordigen; de onderste 6 zijn vierkant, de bovenste 3 rond. De reliëfs op de panelen op de onderste vierkante terrassen van het heiligdom vertellen het levensverhaal van Boeddha. 

Meer weten over de Borobudur? Lees: De Borobudur, wereldwonder op Java2. Prambanan
De Prambanan, gebouwd aan het einde van de 9e eeuw, is 1 van de grootste hindoeïstische tempelcomplexen ter wereld. Naar verluidt is het complex gebouwd in opdracht van koning Rikai Pikatan, als antwoord op de boeddhistische Borobudur.

Na een machtswisseling in het midden van de 10e eeuw, werd het heiligdom verlaten en door de natuur overwoekerd. Een krachtige aardbeving in de 16e eeuw heeft grote schade aangericht.

Yogyakarta Prambanan

Na eeuwen van verwaarlozing werd de Prambanan herontdekt door de Nederlander C.A. Lons. In 1733 schreef hij over de slechte staat waarin het tempelcomplex zich bevond.

De eerste restauratiewerkzaamheden aan de Prambanan vonden plaats in 1830 en duren tot op heden nog steeds voort. Het hindoeïstische heiligdom staat sinds 1991 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. 

Meer weten over de Prambanan? Lees: Prambanan, indrukwekkend werelderfgoed

3. Kraton
Kraton is het paleis van de sultan van Yogyakarta. Het paleis ligt recht tegenover de Merapi-vulkaan in het noorden. Dit grote complex weerspiegelt de Javaanse kosmos. Elk detail - van de binnenplaats tot de bomen - heeft een speciale symbolische betekenis gerelateerd aan het verfijnde Javaanse wereldbeeld. 

Kraton Yogyakarta (c) Gaelen

Vandaag de dag wordt het paleis nog steeds gebruikt als residentie van de sultan en voor belangrijke ceremoniële en culturele activiteiten. In de namiddag, na sluitingstijd, besprenkelt een groepje vrouwen in traditionele gewaden de pilaren van de kraton, om het paleis te 'reinigen' van kwade geesten. 

De kraton, volgens Indonesiënu een must-see attractie in Yogyakarta. 


4. Gudeg Wijilan
Wanneer je in Yogyakarta bent, bezoek dan eens Kampung Wijilan. Hier vind je de beste gudeg in town. Gudeg – een traditioneel gerecht met als hoofdingrediënt jonge jackfruit – is 1 van dé iconen van Yogyakarta.

Een bezoek aan Yogyakarta is volgens IndonesiëNU dan ook niet compleet zonder dit rijksmakende gerecht te hebben geproefd.

Yogyakarta gudeg Kampung Wijilan

Gudeg heeft als hoofdingrediënt jonge jackfruit, die onder andere gekookt wordt in kokosmelk en palmsuiker totdat het kookvocht is verdwenen; een proces dat wel 24 uur kan duren. Na het lange kookproces krijgt de gudeg een donkerbruine kleur.

Meer weten over gudeg in Kampung Wijilan? Lees: Yogyakarta, gudeg-stad

5. Merapi 
De Merapi is 1 van de 16 meest gevaarlijke vulkanen ter wereld. De laatste uitbarsting was op 26 oktober 2010. Tenminste 240 mensen zijn daarbij om het leven gekomen. Toch weerhoudt het explosieve karakter van de vulkaan klimmers er niet van de berg te bedwingen.

Sinds een paar jaar bieden verschillende toeristenbureaus zogenaamde volcano tours aan. Vanuit het basiskamp Ngrangkah brengt een jeep met chauffeur je langs plekken waar de Merapi in 2010 grote schade heeft aangericht.

Volcano tour Yogyakarta Merapi

Je kunt al voor 250.000 rupiah een volcano-tour boeken van ongeveer 1,5 uur. Een zeer indrukwekkende tocht en volgens Indonesiënu een echte aanrader. De tocht van 1,5 uur is ook geschikt voor families die met kleine kinderen reizen.

Meer weten over de Merapi Volcano Tour? Lees: Volcano-Tour naar de Merapi

Uiteraard zijn er nog veel meer bijzondere attracties in Yogyakarta, zoals: 
  • Jalan Malioboro, beroemde toeristische winkelstraat, waar je op matjes op de grond kunt eten
  • Strand aan de zuidkust
  • Kota Gede, zilverdorp
  • Imogiri, begraafplaats sultansfamilie

Pantai Ngrenean (c) Syarafina

Foto: Alle foto's van Indonesiënu, m.u.v. foto Kraton van Gaelen; foto strand zuidkust van Syarafina.

Gerelateerde artikelen

Volcano-tour naar de Merapi

Volcano-tour naar de Merapi

26-07-2013 | Ervaar Yogyakarta
De Merapi is 1 van de 16 meest gevaarlijke vulkanen ter wereld. Toch weerhoudt het explosieve karakter van de vulkaan kl...
Meer »
Met de becak door Yogyakarta

Met de becak door Yogyakarta

09-12-2014 | Ervaar Yogyakarta
Een heel leuke manier om Yogyakarta te verkennen is met de becak (fietstaxi). Samen met al het andere verkeer – bu...
Meer »
De kraton van Yogyakarta

De kraton van Yogyakarta

05-12-2014 | Ervaar Yogyakarta
Een elegante dame van middelbare leeftijd, gekleed in Javaanse klederdracht, met haar haar mooi opgestoken in een wrong,...
Meer »
Yogyakarta, gudeg-stad

Yogyakarta, gudeg-stad

11-08-2013 | Culinair
Wanneer je in Yogyakarta bent, bezoek dan eens Kampung Wijilan. Hier vind je de beste gudeg in town. Gudeg – een t...
Meer »