IndonesieNU

Wegdromen in de weelde van Tugu Kunstkring Paleis

Wegdromen in de weelde vanTugu Kunstkring Paleis

20-05-2014 | Ervaar Jakarta
Een prachtig staaltje Nederlandse koloniale architectuur. Een eveneens prachtige Nederlandse naam. IndonesiëNU is op bezoek in Tugu Kunstkring Paleis in de elitewijk Menteng in Jakarta.


‘Nederlanders zijn ontzettend goed in het kiezen van een geschikte locatie om iets neer te zetten’, vertelt persvoorlichter Rosiany T. Chandra, ons. Wij staan op het balkon met een schitterend uitzicht over een groen erf. Achter de hoge bomen raast het verkeer voorbij. Rechtsboven ons zien wij net een trein wegrijden. 

tugu kunstkring paleis

Tugu Kunstkring Paleis heette oorspronkelijk de Bataviaasche Kunstkring en werd geopend op 17 april 1914. De Nederlandsch-Indische Kunstkring was hier gevestigd. Deze had tot doel de kunst in Nederlands-Indië te promoten.

In de loop der jaren veranderde de functie van het gebouw. De Islamitische partij Majelis Islam A’la Indonesia gebruikte het van 1942-1945 als hoofdkantoor. Van 1950-1977 fungeerde het gebouw als immigratiekantoor. De naam ‘Immigrasie Dienst’ prijkt overigens nog steeds op de voorgevel van het witte bouwwerk.


     Tugu Kunstkring Paleis


Ook vestigde zich hier in de beginjaren van de 21e eeuw de beroemde Buddha Bar. Maar door protesten van de boeddhistische gemeenschap in Indonesië, die de naam van de bar beledigend vond, sloot de Buddha Bar niet lang na opening zijn deuren.

tugu kunstkring paleis

In 2011 werd het gebouw herontworpen met het doel het weer terug te brengen naar zijn oorspronkelijke functie, namelijk als kunstkring. Op 17 april 2013 werd het legendarische gebouw van de Bataviaasche Kunstkring heropend onder de naam Tugu Kunstkring Paleis.


     Kunst, ziel en romantiek van Indonesië


Tugu Hotels & Restaurants Group blies nieuw leven in het gebouw door de verschillende ruimtes te vullen met een sfeervol interieur en een uitgebreide kunstcollectie. En dit is ook meteen de missie van Tugu Groep, namelijk ‘de kunst, de ziel en de romantiek van Indonesië’.

tugu kunstkring paleis

Er hangt een heerlijke, subtiele geur van jasmijnthee in het gebouw. Tijdens de rondleiding voelden wij ons als het ware teruggezogen naar een ander tijdperk. De vloeren, de deuren, de hoge plafonds. De Nederlandse architect P.A.J. Moojen heeft alles tot in de puntjes uitgedacht. De mooie locatie, de architectuur. Alles is gewoon perfect op elkaar afgestemd.

De begane grond wordt in gebruik genomen als restaurant. Er zijn verschillende ruimtes waar je van je maaltijd kunt genieten. Elke ruimte heeft een eigen thema. Zo zijn er twee VIP-kamers gewijd aan Multatuli (Eduard Douwes Dekker) en Soekarno, de eerste president van de Indonesische republiek.

tugu kunstkring paleis

De grote eetzaal is gewijd aan ‘Pangeran Diponegoro’. Bij binnenkomst worden we meteen geconfronteerd met een reusachtig schilderij achter in de zaal met als thema ‘de val van Java’.

Het schilderij van 9 x 4 meter groot laat de gevangenneming van Prins Diponegoro zien op 28 maart 1830 in de woning van de resident van Malang nadat hij was verraden door de Nederlandse generaal De Cock.

tugu kunstkring paleis

De bovenste etage doet dienst als exhibitieruimte. In de Bataviaasche Kunstkring konden gasten op deze etage dansvoorstellingen, filmvertoningen en kunstexhibities bijwonen. Ook konden zij er luisteren naar kamermuziek, poëzie voordrachten en boekpresentaties. Ze konden er lezingen bijwonen of gewoon een praatje maken met andere gasten.


     Kunst in hartje Jakarta


Schilderijen van meesterschilders als Vincent van Gogh, Pablo Picasso en Paul Gauguin werden hier tentoongesteld. 

Tegenwoordig is deze verdieping een unieke plek om te genieten van kunst in hartje Jakarta.

tugu kunstkring paleis

Wanneer wij op de menukaart kijken, zien wij daar onder meer Indonesische, Aziatische en Westerse gerechten staan, waaronder Nederlandse gerechten zoals erwtensoep. ‘Het is een mix. De Indonesische keuken heeft invloeden van buitenaf ondergaan en dat vind je terug in onze gerechten’, legt Rosianty T. Chandra uit.

Een heel bijzondere ervaring is de Betawi Rijsttafel, die geserveerd wordt op een zeer unieke manier. In traditionele klederdracht geklede dansers brengen tientallen typische Betawi-gerechten al dansend en onder begeleiding van traditionele Betawi muziek – de Ondel-Ondel Betawi – bij de gasten aan tafel.


     Handgemalen koffie uit Oost-Java


Jammer dat wij deze unieke Betawi Rijsttafel aan ons voorbij moeten laten gaan. Om van deze prachtige show te kunnen genieten, dien je vooraf te reserveren voor een (kleine) groep bestaande uit minimaal 6 personen. 

We besluiten dan maar plaats te nemen in de ‘Bread and Coffee Corner’ waar we genieten van een kopje koffie. Met dit heerlijke kopje handgemalen koffie uit Oost-Java, sluiten wij ons bezoek aan Tugu Kunstkring Paleis in Menteng, Jakarta af. Het is weer tijd om te ontwaken uit de prachtige droom die ons heel even heeft meegevoerd naar Nederlands-Indië.  

     Praktische informatie 


Tugu Kunstkring Paleis
Adresgegevens: Jalan Teuku Umar 1, Menteng, Jakarta Pusat
Telefoon: +62 21 3900 899
Website: www.tuguhotels.com/restaurants/jakarta/kunstkring
Email: kunstkring@tuguhotels.com
 

tugu kunstkring paleis
 

Foto's: IndonesiëNU

Gerelateerde artikelen

Ervaar Hotel Tugu Malang

Ervaar Hotel Tugu Malang

02-04-2015 | Advertorial
Je bent nog niet in Malang geweest als je nog niet in Hotel Tugu Malang hebt overnacht. In dit zeer unieke en gerieflijk...
Meer »
Pakketreis: Het serene Blitar

Pakketreis: Het serene Blitar

11-03-2015 | Individuele tour Oost-Java
4 dagen/3 nachten Blitar voor € 163,- per persoon. Overnacht in Blitar in een uniek boetiekhotel van internationale...
Meer »
Ervaar Hotel Tugu Blitar

Ervaar Hotel Tugu Blitar

28-07-2014 | Advertorial
In het centrum van het rustige en gerieflijke stadje Blitar, staat het idyllische Hotel Tugu Blitar. In dit gebouw uit 1...
Meer »
Ervaar Blitar op de fiets

Ervaar Blitar op de fiets

27-07-2014 | Advertorial
Voel de wind door je haren. Zie de groene rijstvelden langs je voorbijtrekken. Snuif de zoete geur van Javaanse suiker o...
Meer »
Ervaar Malang op de fiets

Ervaar Malang op de fiets

03-07-2014 | Advertorial
Een van de manieren om Malang (Oost-Java) van dichtbij te ervaren, is door middel van een fietstocht. Een gids leidt je ...
Meer »
Enjoy what? Jakarta?

Enjoy what? Jakarta?

13-11-2013 | Enjoy Jakarta in Amsterdam
Dinsdag 12 november organiseerde de toeristische dienst van Jakarta het evenement 'Enjoy Jakarta' in het luxe en...
Meer »
Kom shoppen in Jakarta!

Kom shoppen in Jakarta!

03-05-2013 | toename winkelruimte in de Indonesische hoofdstad
Goed nieuws voor de shopaholics onder ons. Jakarta heeft er 313.500 vierkante meter aan winkelruimte bij. Dit komt onder...
Meer »
Patatje Joppie in Jakarta

Patatje Joppie in Jakarta

30-04-2014 | Advertorial
Als je al een langere tijd in Indonesië zit, verlang je af en toe ook naar Hollandse/westerse kost. Zo kan een pata...
Meer »