IndonesieNU

Typisch Indonesische gewoontes

Typisch Indonesische gewoontes

10-02-2015 | Artikel
Website wowshack.com maakte een lijst van 14 typisch Indonesische gewoontes. Enkele gewoontes die in de lijst staan, vinden wij niet echt typisch Indonesisch. Neuspeuteren in het openbaar gebeurt niet alleen in Indonesië, en sigarettenpeuken liggen ook in Nederland gewoon op straat. Uit de lijst van 14 klassieke gewoontes kozen wij er vijf uit die wij regelmatig zijn tegenkomen in het land.

1. Nasgor is?

Wanneer wij in gesprek zijn met Indonesiërs, merken wij op dat onze Indonesische gesprekpartners best wel vaak acroniemen en afkortingen gebruiken. Een voorbeeld is wiskul, van wisata kuliner (culinair toerisme). Of nasgor van nasi goreng.

nasi goreng

Maar ook winkelcentra krijgen andere benamingen. Bijvoorbeeld Citos, van Cilandak Town Square, of PIM (Pondok Indah Mall), en MOI (Mall of Indonesia). Ken jij nog meer voorbeelden?
 

2. Afval

Indonesiërs nemen het niet zo nauw met afval. Afval wordt gewoon ergens neergekwakt. Langs de kant van de weg, in kanalen en rivieren en in natuurgebieden. In Jakarta zorgt afval dat gedumpt wordt in rivieren voor verstopte pompen en afvoerkanalen, met als gevolg overstromingen.

afval

Gelukkig wordt er door de autoriteiten van alles aan gedaan om mensen bewust te maken van de schade die afval kan aanrichten. Zo moeten automobilisten in Bandung verplicht een afvalbakje meenemen in de auto. Zo niet dan kunnen zij een boete krijgen van 250.000 rupiah.
 

3. Eerst even een selfie

Indonesiërs houden van het maken van selfies. Een selfie in de file, op kantoor, in de lift, een groepsselfie tijdens een van de vele reünies, op het strand en noem maar op.

selfie

Het maken van een selfie gebeurt met een selfie stick, ook wel tongsis genoemd, jawel, alweer een acroniem. Tongsis komt van de woorden tongkat narsis, letterlijk vertaald ‘narcistische stok’.

Indonesiërs, jong en oud, nemen de opvouwbare stok mee op vakantie, op familiebezoek, en naar etentjes met vrienden. Leuk om te weten is dat de selfie-trend, volgens Google, is begonnen in Jakarta [Lees ook: Selfie-trend begonnen in Jakarta
 

4. Regels? Welke?

Indonesiërs nemen het niet zo nauw met de regels. Dat merk je met name in het verkeer. Via de vluchtstrook de andere weggebruikers inhalen, met de brommer of de auto op de busbaan rijden, gebeurt dagelijks [Lees ook: Rijden in Indonesië. Durf jij het aan?].

verkeer

En helaas moeten we het hier opnieuw hebben over afval dat overal achtergelaten wordt. We zien bijvoorbeeld regelmatig automobilisten afval uit de auto gooien. Van sigarettenpeuken tot plastic tassen mét inhoud.
 

5. Dutje doen kan overal

Een middagdutje doen kan overal. Becakrijders doen een dutje in hun fietstaxi. De satpam (bewaker) zit te knikkebollen op zijn stoel. Ojek-rijders (ojek=motortaxi) doen, wanneer zij geen klanten hebben, een tukkie op hun brommer. En ook in de wachtkamer (bij de dokter, op het vliegveld, treinstation etc). zien wij altijd wel induttende Indonesiërs.

hapjes

Maar ook in de supermarkt hebben we ooit meegemaakt dat een medewerker van de drogisterij-afdeling gewoon op een tikar (matje) op de grond lag te slapen. Om een middagdutje te doen, heb je dus geen bed nodig. 
 

Kayu putih

Afkortingen, afval, selfie, regels en dutjes. Vijf typisch Indonesische gewoontes die in de lijst van wowshack.com staan. Toch missen wij een belangrijke gewoonte die niet op de lijst mag ontbreken: kayu putih of eucalyptusolie. Bijna alle Indonesiërs hebben wel een flesje kayu putih in huis. Het is een klassiek huismiddeltje dat bijna overal voor wordt gebruikt: tegen hoofdpijn, buikpijn, verkoudheid en bij muggenbeten.

kayu putih

Ook in de bus, trein en in het vliegtuig gebruiken Indonesiërs kayu putih. Dat doen ze meestal tegen de misselijkheid of masuk angin (kou vatten). Heb jij een flesje kayu putih in huis?
 
Foto: Indonesiënu

Gerelateerde artikelen

5 populaire tempe-gerechten

5 populaire tempe-gerechten

08-09-2015 | Culinair
Tempe is een typisch Indonesisch voedselproduct. Het is gezond en wij vinden het erg lekker. Tempe is gemaakt van sojabo...
Meer »
Groen in Indonesië

Groen in Indonesië

03-09-2015 | Artikel
Als wij aan groen denken, denken wij meteen aan gras. In Indonesië dan. Groen is de kleur van de natuur, het leven....
Meer »
Rood in Indonesië

Rood in Indonesië

17-03-2015 | Artikel
Rood heeft vele betekenissen. Het is de kleur van de liefde, van kracht en energie, maar ook van gevaar. Het Indonesisch...
Meer »
Hoe meer, hoe gezelliger!

Hoe meer, hoe gezelliger!

12-03-2015 | Artikel
Het lijkt of er in Indonesië meer brommers dan auto’s zijn op de weg. Het merendeel van de Indonesiërs k...
Meer »
Hoe kies je een rijpe durian?

Hoe kies je een rijpe durian?

09-03-2015 | Culinair
Dit artikel is speciaal voor durian-liefhebbers. De volgende vijf tips kunnen als leidraad dienen voor het kiezen van ee...
Meer »
5 populaire tahu-gerechten

5 populaire tahu-gerechten

15-09-2015 | Culinair
Tofoe, in het Indonesisch tahu, is een eiwitrijk sojaproduct. Tahu wordt net als tempe veel gebruikt als vleesvervanger....
Meer »
Blauw in Indonesië

Blauw in Indonesië

07-09-2015 | Artikel
Blauw is de kleur van rust en betrouwbaarheid. Het Indonesische woord voor blauw is biru. Biru in Indonesië is de k...
Meer »
Opstaan! Naar school!

Opstaan! Naar school!

31-08-2015 | Artikel
Als je in Indonesië loopt, zie je voor en na schooltijd vaak schoolkinderen met een schooluniform aan. In Nederland...
Meer »