IndonesieNU

Veiligheidssituatie rond bekendmaking verkiezingsuitslag

Veiligheidssituatie rondbekendmakingverkiezingsuitslag

21-07-2014 | FAQ
Gewapende soldaten springen uit helikopters. Gepantserde voertuigen staan paraat. Legereenheden rennen het gebouw van de Nationale Kiescommissie (KPU) in Centraal-Jakarta binnen. Niet lang daarna rennen zij naar buiten terwijl ze enkele KPU-leden en de stembus in veiligheid brengen. Dit is slechts een militaire oefening in de aanloop van de bekendmaking van de uitslag van de presidentsverkiezingen. Zou het er echt zo aan toe gaan dinsdag 22 juli 2014? Waar moeten Nederlanders in Indonesië rekening mee houden? Hieronder een aantal frequent gestelde vragen die betrekking hebben op de bekendmaking van de verkiezingingsuitslag.

1. Wat gebeurt er op 22 juli 2014?


Volgens het schema van de Nationale Kiescommissie, zal de verkiezingsuitslag op 22 juli 2014 bekend worden gemaakt. Op die dag weten we dus wie Indonesië de komende vijf jaar mag leiden. Er doen echter ook berichten de ronde dat de KPU de uitslag vanavond al bekendmaakt, namelijk op maandag 21 juli 2014. 

2. Hoe is het gesteld met de veiligheidssituatie in Indonesië in de aanloop naar en na de bekendmaking van de verkiezingsuitslag op 22 juli 2014?


Het is over het algemeen veilig in Indonesië. Indonesische veiligheidstroepen zijn in de hoogste staat van paraatheid gebracht. Dit betekent niet dat er op elk moment onrust kan uitbreken in het land. De veiligheidstroepen zijn in de hoogste staat van paraatheid gebracht opdat het leger en de politie in topconditie zijn en mogelijke gevaarlijke situaties makkelijk het hoofd kunnen bieden. 

3. Bestaat er een risico dat er onrust uitbreekt in Jakarta of in andere gebieden in Indonesië?


Volgens sociaal-politieke waarnemers in Indonesië is de kans klein dat er onrust uitbreekt in het land. Een aantal groepen aanhangers van presidentskandidaat Prabowo Subianto heeft gezegd actie te zullen voeren op 22 juli 2014. Presidentskandidaat Jokowi heeft zijn aanhangers opgeroepen niet de straat op te gaan. Groepen die zich voordoen als aanhangers van Jokowi hebben mensen opgeroepen toch te demonstreren op 22 juli. Jokowi heeft echter bekendgemaakt dat hij deze groepen niet kent en roept zijn aanhangers op die dag niet te demonstreren.

4. Wat als er onrust uitbreekt?


Hoewel de kans op onrust zeer klein is, is het belangrijk alert te blijven. Mochten er ongeregeldheden uitbreken, dan is het verstandig niet de deur uit te gaan. Indonesiërs houden over het algemeen van rust en zullen er alles aan doen om gezamenlijk de veiligheid te bewaken. Met name de veiligheid van buitenlanders staat bij hen hoog in het vaandel. Belangrijk is om te allen tijde je gezond verstand te gebruiken en de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten te houden. Vermijd grote menigten en demonstraties. Het telefoonnummer van de Nederlandse ambassade in Jakarta is: +62-21-5248200. Noodgevallen buiten kantooruren: 0815-13101741 Vanuit het buitenland: (+62) 815-13101741.

5. Moet ik mijn reis naar Indonesië annuleren?


Dat is niet nodig. Indonesië is een zeer groot land. De afgelopen 10 jaar heeft Indonesië zich bewezen als een politiek stabiel en veilig land. Toeristische locaties in Indonesië, waaronder Bali, ondervinden weinig hinder van ongeregeldheden. Wel kan het zo zijn dat het openbaar vervoer tussen steden hinder kan ondervinden van eventuele ongeregeldheden.


6. Wie is de winnaar van de presidentsverkiezingen in Indonesië?


Volgens verscheidene berichten in de Indonesische media, is Jokowi de winnaar van de presidentsverkiezingen. Lees ook: Wie wordt de nieuwe president van Indonesië?

Foto: Indonesiënu

Gerelateerde artikelen

Belofte maakt schuld

Belofte maakt schuld

24-07-2014 | Verkiezingen 2014
Als Nederland in 2016 Europees kampioen wordt dan… trakteer ik op een rondje Bir Bintang, maak ik een Indonesisch...
Meer »
Prabowo populair op Facebook

Prabowo populair op Facebook

16-05-2014 | Onderzoek socialbakers.com
Met meer dan 4,9 miljoen fans op Facebook, staat de Indonesische presidentskandidaat Prabowo Subianto in de top 10 van p...
Meer »
Verliezen is niet erg

Verliezen is niet erg

21-07-2014 | Verkiezingen 2014
De Indonesische kiescommissie (KPU) is druk bezig met het berekenen van de binnengekomen stemmen. Zoals het er nu naar u...
Meer »
Wie is de rijkste van de vier?

Wie is de rijkste van de vier?

02-07-2014 | Financiën bekendgemaakt
De Indonesische presidents- en vicepresidentskandidaten hebben hun financiën openbaar gemaakt. Op de website van de...
Meer »
Het derde presidentsdebat

Het derde presidentsdebat

23-06-2014 | Verkiezingen 2014
Het derde presidentsdebat zondag 22 juni stond in het teken van internationale politiek en nationale veiligheid. Net als...
Meer »
De belangrijke data op een rij

De belangrijke data op een rij

16-03-2014 | Verkiezingen 2014
Zondag 16 maart 2014 zijn in Indonesië de campagnes voor de parlementsverkiezingen officieel van start gegaan. De p...
Meer »
Stemmen kopen? Geen probleem!

Stemmen kopen? Geen probleem!

13-12-2013 | Verkiezingen 2014
Meer dan 40 procent van de Indonesische kiezers vindt het aanvaardbaar dat politici stemmen kopen in de aanloop van de v...
Meer »
Omstreden ex-generaal in Den Haag

Omstreden ex-generaal in Den Haag

31-10-2013 | Prabowo Subianto ontmoet Indonesische gemeenschap
Politicus Prabowo Subianto, 1 van de favorieten bij de Indonesische verkiezingen van 2014, bezocht woensdag (30/10) Nede...
Meer »