IndonesieNU

Van pittig eten leef je langer

Van pittig eten leef je langer

11-08-2015 | Culinair
Van pittig eten leef je langer. Dat blijkt uit onderzoek van de Chinese Academie voor Medische Wetenschappen. Vanaf nu een extra lepel sambal bij de rijst? Of toch maar niet?
Aan de hand van een vragenlijst analyseerden onderzoekers de consumptie van pittig eten door bijna een half miljoen mensen in de leeftijd van 30 tot 70 jaar in 10 regio's in China in de periode 2004-2008, met uitzondering van hen die leden aan kanker en hart- en vaatziekten.

Zeven jaar later keken de onderzoekers vervolgens naar de gegevens van meer dan 20.000 mensen die de afgelopen 7 jaar waren gestorven. Uit deze gegevens blijkt dat zij die zes of zeven maal per week pittig eten aten 14 procent minder kans hadden op vroegtijdig overlijden dan zij die minder dan een keer in de week pittig voedsel tot zich namen.

Mensen die vaak pittig eten aten, hadden ook een lager risico op overlijden aan kanker, hartziekten en aandoeningen aan de luchtwegen.


     Capsaïcine


Volgens het onderzoek gebruikten de respondenten vaak verse en gedroogde chillipepers om gerechten op smaak te brengen. In chilipepers zit capsaïcine, een stof die het metabolisme stimuleert waardoor je meer calorieën verbrandt. Ook helpt de stof ophoping van cholesterol verminderen waardoor het bloed beter door de bloedvaten kan stromen. Capsaïcine bevat kankerbestrijdende eigenschappen en is bloeddrukverlagend [Lees ook: Pittig eten is gezond].

Maar dit betekent niet dat we meteen naar de sambal moeten grijpen. Het onderzoek betreft een observationele studie binnen een bepaalde cultuur. Onderzoekers zeggen dat het nog te vroeg is om nu al conclusies te trekken. Er is meer onderzoek nodig. 
 
Foto: Indonesiënu

Gerelateerde artikelen

Nasi bungkus, verpakte rijst

Nasi bungkus, verpakte rijst

07-02-2017 | Culinair
Indonesiërs hebben niet altijd zin of tijd om gerechten, die zij in eenvoudige eetgelegenheden als warung makan of ...
Meer »
5 populaire tahu-gerechten

5 populaire tahu-gerechten

15-09-2015 | Culinair
Tofoe, in het Indonesisch tahu, is een eiwitrijk sojaproduct. Tahu wordt net als tempe veel gebruikt als vleesvervanger....
Meer »
Hoe kies je een rijpe durian?

Hoe kies je een rijpe durian?

09-03-2015 | Culinair
Dit artikel is speciaal voor durian-liefhebbers. De volgende vijf tips kunnen als leidraad dienen voor het kiezen van ee...
Meer »
Lekkere loempia's in Semarang

Lekkere loempia's in Semarang

27-09-2013 | Ervaar Midden-Java
Semarang, de hoofdstad van de provincie Midden-Java, wordt ook wel de loempia-stad van Indonesië genoemd. Volgens I...
Meer »
Yogyakarta, gudeg-stad

Yogyakarta, gudeg-stad

11-08-2013 | Culinair
Wanneer je in Yogyakarta bent, bezoek dan eens Kampung Wijilan. Hier vind je de beste gudeg in town. Gudeg – een t...
Meer »
5 populaire tempe-gerechten

5 populaire tempe-gerechten

08-09-2015 | Culinair
Tempe is een typisch Indonesisch voedselproduct. Het is gezond en wij vinden het erg lekker. Tempe is gemaakt van sojabo...
Meer »
Van Arabica tot Robusta

Van Arabica tot Robusta

30-07-2014 | Ervaar Indonesië
Indonesië is een van de grootste koffieproducerende landen ter wereld. Door de gunstige geografische ligging is het...
Meer »
Eten en drinken in Indonesië

Eten en drinken in Indonesië

31-01-2014 | Praktische informatie
Indonesiërs praten graag over eten. Het onderwerp is niet alleen populair bij Indonesiërs in Indonesië, m...
Meer »