IndonesieNU

Verborgen oude stad in Semarang

Verborgen oude stad inSemarang

22-08-2014 | Nieuws
Kota Lama in Semarang is de oude binnenstad uit het Nederlands-Indië tijdperk. Wandelend door dit gedeelte van deze stad in de provincie Midden-Java, waan je je in de Tempo Doeloe. Overal om je heen zie je gebouwen uit de Nederlandse koloniale tijd. Archeologen hebben onlangs echter een stadsdeel gevonden dat nog ouder is dan Kota Lama.
Tegenover Kompas vertelt archeoloog Siswanto dat hij en zijn team de ‘grootmoeder’ van Kota Lama hebben gevonden: ‘Wij hebben een bastion gevonden ten zuidwesten van Kota Lama. Dit bastion, met uitkijkgaten in de muren, vormt het hoekpunt van een fort.’

Het onderzoeksteam denkt dat de 'grootmoeder' van Kota Lama is gebouwd aan het begin van de 17e eeuw. Dat is twee eeuwen eerder dan de oprichting van de gebouwen in Kota Lama die nu nog overeind staan.


     Woonwijk voor Nederlanders


De archeologen zijn er achter gekomen dat de ontwikkeling van Kota Lama uit drie fases bestaat en dat Kota Lama zoals wij die nu kennen is ontwikkeld in de derde en laatste fase.

Allereerst was Kota Lama een woonwijk voor de Nederlanders. Het bastion dat het onderzoeksteam onlangs had gevonden, was onderdeel van een vesting die diende om de Nederlandse woonwijk af te scheiden van het koninkrijk Mataram.

In 1678 ondertekende Sultan Amangkurat II van het koninkrijk Mataram een overeenkomst met de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC). Vanaf die tijd lag het beheer van Semarang in handen van de VOC en ontwikkelde Kota Lama zich razendsnel. Dat kun je onder meer zien aan de indrukwekkende gebouwen die er in die periode zijn gebouwd.


     Nederlandse gebouwen


In Kota Lama Semarang liggen onder meer oude Nederlandse gebouwen zoals Gereja Blenduk, de Nederlandsch Indische Kerk, gebouwd in 1753 [Lees ook: 5 topattracties in Semarang] . De kerk is makkelijk herkenbaar aan het dak dat de vorm heeft van een koepel. In de kerk, gelegen aan de Letnan Jendral Suprapto-straat, worden nog steeds diensten gehouden.

Een ander indrukwekkend gebouw is Marabunta, gelegen aan de Cendrawasih-straat. Het gebouw is omstreeks 1854 gebouwd. Wat het gebouw zo bijzonder maakt, zijn de beelden van 2 grote rode mieren boven op het dak.

In het gebouw werden in vroegere tijden toneelstukken opgevoerd. Ook de beroemde spionne Mata Hari trad hier op. Een afbeelding van een dansende Mata Hari is in Marabunta vereeuwigd in glas-in-lood.Laatste update: 9 september 2014, 06:20 uur
Foto: Indonesiënu

Gerelateerde artikelen

Het verhaal achter de nootmuskaat

Het verhaal achter de nootmuskaat

05-03-2014 | Familie Van den Broeke, perkeniersfamilie op Banda
De familie Van den Broeke beheert sinds het midden van de zeventiende eeuw nootmuskaatplantages op de Banda-eilanden in ...
Meer »